ISTRAŽILI SMO
Najveće svjetske pandemije

napisao Izvor Osmodec Urednik

Najveće svjetske pandemije

Potaknuti današnjom zarazom koronavirusom, istražili smo koje su bile najveće pandemije tijekom ljudske povijesti

Pandemija je naziv za pojavu, odnosno period vremena kada je neka bolest proširena po svijetu. Pandemije su počele napredovati početkom sjedilačkog načina života. Nastajanjem gradova postale su sve češće. Najpoznatija je pandemija kuge pod nazivom crna smrt koja se zbivala u 14. stoljeću. Umrla je skoro četvrtina cjelokupnog stanovništva, oko 450 milijuna ljudi. Godine 1977. virus je iskorijenjen među ljudskom populacijom.

Još jedna od poznatijih pandemija bila je španjolska gripa, smrtonosna vrsta gripe koja je uzrokovala smrt 50 milijuna ljudi, kao i pandemija velikih boginja, od kojih je samo u 20. stoljeću umrlo između 300 i 500 milijuna ljudi. Virus je iskorijenjen 1977. Također, bilo je sedam pandemija kolere ili plave smrti, bakterijske zarazne bolesti tankoga crijeva, između 1816. i 1970-ih godina.

Jedna od najvećih pandemija u modernoj ljudskoj povijesti naziva se AIDS. Započela je  1981., a traje sve do danas. Uzrokuje ju virus pod nazivom HIV, koji se prenosi preko tjelesnih tekućina, npr. krvi. Dosad je zabilježeno  oko 39 milijuna smrtnih slučajeva.

Najnoviju pandemiju, kojoj svjedočimo, uzrokuje koronavirus (COVID-19). Zaraza traje već godinu dana, a do sada je zabilježeno oko 2.46 milijuna smrtnih slučajeva diljem svijeta. Nedavno je i u Hrvatskoj počelo cijepljenje protiv koronavirusa pa se nadamo da će i ovaj virus biti uskoro iskorijenjen.

Izvor: https://www.reddit.com/r/Infographics/comments/d495k3/worst_pandemics_in_world_history

Tekst: Dunja Rebić, 7. r.

Povezani članci