KLOVIĆEVI DVORI
Posjet izložbi godine

napisao Izvor Osmodec Urednik

Posjet izložbi godine

U srijedu, 23. svibnja učenici naše škole posjetili su Galeriju Klovićevi dvori gdje su razgledali veličanstvenu izložbu o carici Katarini Velikoj 

Učenici naše škole posjetili su zagrebačku Galeriju Klovićevi dvori kako bi pogledali izložbu pod nazivom Katarina Velika – carica svih Rusa, koja je u Hrvatsku stigla iz jednog od najvećih svjetskih muzeja, Muzeja Ermitaž iz St. Peterburga u Rusiji. Izložba je postavljena povodom obilježavanja 50. obljetnice prijateljstva gradova St. Peterburga i Zagreba.

Izložba prikazuje vladavinu jedne od najmoćnijih žena u povijesti, carice Katarine II. (1729. – 1796.). Katarina je rođena kao njemačka princeza Sofija Augusta Fridrika od Anhalt-Zerbsta, a ruska carice postala je udavši se za carevića Petra. Na vlast je došla zbacivši svoga muža prijestolja te je vladala Rusijom 34 godine. Razdoblje njezine vladavine zove se „zlatnim dobom” Rusije. Carica Katarina osim što je bila omiljena u narodu, bila je i vrlo uspješna vladarica, osvajala je mnoge teritorije i proširila granice Ruskoga Carstva.

Carica Katarina bila je velika skupljačica slika, knjiga i ostalih umjetnina. Na izložbi je izloženo više od tisuću eksponata: skulpture, portreti carske obitelji i ostale slike, tapiserije, posuđe od stakla, keramike, srebra i zlata, namještaj, carske haljine i druga odjeća, nakit, kameje (broševi s reljefom koji se mogu nositi kao nakit ili služiti kao ukras na nekim većim predmetima), medalje, oružje i različiti uporabni predmeti (novčanici, kutijice, tabakere, lepeze, jastučići i drugo).

Nakon izložbe učenici su u kinu gledali crtani film Leo Da Vinci: Misija Mona Lisa.

KATALOG IZLOŽBE

Tekst: Dunja Rebić, 4. r.
Fotografije: MVR

Povezani članci