KNJIGE
Novinari preporučuju

napisao izadmin5

Novinari preporučuju

Naše su novinarke i novinari tijekom zimskih praznika pročitale nekoliko knjiga koje preporučuju svim ljubiteljima dobroga štiva

Marija Jurić Zagorka: Grička vještica

Grička vješticaGrička vještica ciklus je romana književnice Marije Jurić Zagorke koji je publika odmah zavoljela. Prva knjiga Kontesa Nera govori o mladoj kontesi, Neri Keglević, unuci grofice Ratkay. Nera živi s bakom u Crvenom dvorcu u Zagrebu u doba kad gradske vlasti hvataju vještice. Ona nema roditelje, a za njom pamet gube mnogi mladići. No, Neru pogađa strašna nevolja. Želite li saznati kakvu je nesreću mlada kontesa doživjela, morat ćete pročitati ovu senzacionalnu knjigu prepunu tajni, ljubavnih zapleta i lova na vještice. Srdačno preporučam ovu knjigu svima onima koji su ljubitelji povijesno-ljubavnih romana s puno dramatičnih i napetih zapleta.

Dorotea Vrbančić, 8. e


Anne Plichota, Cedrine Wolf: Oksa Pollock – Nevidljivi svijet

Anne Plichota, Cedrine Wolf: Oksa Pollock – Nevidljivi svijetOksa Pollck je neobična knjiga o djevojci Oksi koja se iznenadno s obitelji seli iz Pariza u London te se nakon toga u njenom životu počinju događati neobične stvari. Oko pupka joj se pojavljuje znamen u obliku zvijezde i uskoro saznaje kako je ona nova Presvijetla, vladarica zagonetne zemlje Edefije iz koje njena obitelj potječe. Njena baka Dragomira, bivša Presvijetla, otkrit će joj sve tajne njihove zemlje, poučiti ju kako vladati svoji moćima i kako prikriti svoju različitost pred drugima. No, savladavanje moći nije jedino što joj zadaje probleme. Otkako je krenula u novu školu, nikako joj se ne sviđa profesor McGraw, kojem kao da je „trn u oku”. Ako želite saznati kako Oksa savladava svoje vještine, hoće li postati vladarica Edefije i tko je zapravo profesor McGraw, pročitajte ovu zagonetnu i čarobnu knjigu.

Matea Koren, 8. e


Irena Begić: Dolores i šumske sjene

Irena Begić: Dolores i šumske sjeneTijekom ljetnih praznika Dolores ide baki i djecu, koji žive u čarobnom selu koje ne postoji na karti. U tom selu svatko ima neku moć.

Dolores također ima čarobnu moć da nacrta i otkine sjenu. Nad selom vlada zaštitnike kojeg djeca jako vole.

Greškom jedne djevojčice zaštitnik nestane te ga djeca polaze tražiti, a hoće li ga naći i vratiti, saznat ćete ako pročitate ovu zanimljivu knjigu.

Marta Hajduković, 6. d


Maja Brajko Livaković: Stakleni dvorac

Maja Brajko Livaković: Stakleni dvoracStakleni dvorac je knjiga u kojoj se događaju mnogi zanimljivi događaji. Moruzi su pleme koje se bavi izrađivanjem stakla. U šumi na vrhu brijega, u staklenome dvorcu živi Vidoviti. On se bavi napitcima, a svaki napitak koji napravi daje Moruzima da ga isprobaju. Problemi počinju kad Vidoviti napravi napitak pomlađivanja od kojeg Moruzima nestanu djeca. Djeca Klo, Zang i Juma pokušat će ga zaustaviti. Hoće li uspjeti, potražite među stranicama ove sjajne knjige.

Leona Čevisek, 6. d


Jeff Kinney: Gregov dnevnik – Rodrick rastura

Jeff Kinney: Gregov dnevnik – Rodrick rasturaGlavni lik knjige je dječak Greg Heffley, koji piše dnevnik. Ima starijeg brata Rodricka koji mu uništava život svojim spačkama, a Rodricku pomaže i mlađi brat Manny. Jedina Gregova pouzdana osoba je njegov prijatelj Rowlley, koji je pomalo čudan. Knjiga je vrlo duhovita, a postoji i više nastavaka. Knjiga bi se mogla svidjeti i stripoljupcima jer je uz tekst gotovo na svakoj stranici nacrtan strip. Prema knjizi snimljen je i film.

Elena Miklečić, 5. b


Pavao Pavličić: Petlja

Pavao Pavličić: PetljaRadnja ove knjige događa se u zagrebačkom kvartu zvanom Petlja, a prati skupinu dječaka koji tragaju za manijakom koji napada žene i krade im torbice. Knjiga je zanimljiva jer se iz nje može saznati kako djeluje mafija, te će se sigurno svidjeti svim ljubiteljima krimića i dobrog štiva.

Berdardo Višak, 5. a

Povezani članci