KRIŽEVAČKA DJEVOJAČKA STRAŽA
Opasne ljepotice

napisao Izvor Osmodec Urednik

Opasne ljepotice

Hodajući našim gradom za vrijeme Spravišča ili nekih drugih priredbi, sigurno ste vidjeli djevojke u lijepim širokim tamnocrvenim haljinama s mačem o pojasu. Radi se o Križevačkoj djevojačkoj straži, o kojoj smo više saznali od bivših učenica naše škole

1

Tri naše bivše učenice kao stražarice: Ana i Josipa (slijeva) i Karolina (zdesna)

„Ban Josip Jelačić bodrio je narod u nastojanju postizanja jednakosti i ravnopravnosti svih narodnosti koje žive pod ugarskom krunom. Jedinstvo s težnjama bana Josipa Jelačića dokazale su mlade Križevčanke 11. srpnja 1848. godine prilikom njegovog boravka u Križevcima. Zlobnicima i političkim protivnicima Ban je bio trn u oku, pa su domorodne Križevčanke smatrale svojom dužnošću čuvati život glavnog vođe njihove mile domovine”, stoji na facebooku Križevačke djevojačke straže objašnjenje nastanka ove jedine povijesne ženske postrojbe u svijetu.

Straža je obnovljena 2008. pod vodstvom Marije Škrlec, a u ožujku 2011. postala je članicom Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske. Danas je Djevojačka straža podsjetnik na bogatu križevačku povijest i redovito sudjeluju na svim kulturnima, zabavnim ili turističkim manifestacijama u Križevcima. Stražarile su i na Obrtničkom i gospodarskome sajmu u našoj sportskoj dvorani, gdje sam imala priliku razgovarati s Josipom Crnčić, bivšom učenicom naše škole koja je već godinu dana članica Straže. Osim nje, stražarice su i još neke naše bivše učenice: Ana Babić, Karolina Crnčić, Tamara Pečarić, Sabina Kunić, Martina Hubzin…, kao i asistentica Jelena Kuzijev.

4

Stražarice na 3. Dječjem “Kranjčiću” (slijeva asistentica Jelena Kuzijev)

Gdje god se pojave, stražarice plijene pozornost svojim odorama i frizurama. Odjevene su u lijepe dugačke haljine koje se sastoje od više dijelova: korzeta, podsuknje  s kolutom koji drži širinu haljine, crvene suknje, plave pregače i crveno sakoa. Uz haljine djevojke nose crvene čizmice i mačeve, a sliku nadopunjuju i bogato pletene frizure, koje im izrađuje Ana Đurinić uz pomoć vrijedne mame Vesne.

Kad stražarice nauče dobro rukovati mačevima, pred publikom pokazuju svoju vještinu.

2

Stražarice se moraju znati borati mačevima

Na događajima kao što je Križevačko spravišče stražarice imaju svoje štandeve na kojima prodaju suvenire, kolače i kuhano vino.

Putovanje i zabava

‒ Ja sam postala stražarica u studenome prošle godine nakon što sam vidjela Stražu na Gospodarskom i obrtničkom sajmu. Jako su mi se dopale haljine i jednostavno sam dobila želju da se prijavim. Sviđa mi se što posjećujemo puno gradova, upoznajemo druge ljude, dobro se zabavljamo… ‒ otkrila je Josipa.

Osim pojavljivanja u Križevcima, stražarice putuju i predstavljaju križevački kraj diljem Hrvatske.

‒ Nastupamo diljem Hrvatske, bile smo u Bakru, Čakovcu, Dubrovniku, Karlovcu, Koprivnici, Krapini, Mariji Bistrici, Požegi, Pregradi, Senju, Šibeniku, Varaždinu, Vukovaru, Zagrebu, Topolovcu… Iako su nam svi nastupi bitni, izdvojila bih nastup na Križevačkom spravišču, Gospodarskom i obrtničkom sajmu, u Mariji Bistrici i neka od okupljanja povijesnih postrojbi ‒ kaže Josipa.

3

Nastup u Vukovaru

Kako postati stražarica?

‒ Stražaricom može postati svaka djevojka koja je viša od 165 centimetara i ima dugu kosu. Potrebno je doći u Udruženje obrtnika Križevci pokraj crkve sv. Ane i javiti se našoj zapovjednici Mariji ‒ uputila me je Josipa.

Da bi se moglo nastupati, potrebno je dolaziti na sastanke.

‒ Nemamo neke određene datume sastanaka, ali obično se sastajemo par dana prije nastupa. Tada se dogovaramo tko će ići na nastup, treba li donijeti kolače te vrijeme za frizuru ‒ zaključuje Josipa.

2a

Djevojke duge kose više od 165 cm mogu postati stražarice

 

Tekst: Dora Rebić, 8. a
Fotografije: Josipa Crnčić, Martina Valec-Rebić, facebook

Povezani članci