MATIJA BEREND
Križevački boksački prvak Hrvatske

napisao Izvor Osmodec Urednik

Križevački boksački prvak Hrvatske

Učenik naše škole Matija Berend (7. c) osvojio je prvo mjesto u boksačkom kadetskom prvenstvu Republike Hrvatske u kategoriji od 52 do 54 kilograma

Matija Berend bavi se boksom već pet godina u križevačkom Boksačkom klubu „Ronin”. Krajem svibnja osvojio je prvo mjesto na državnome kadetskom prvenstvu u kategoriji do 54 kilograma i vratio se u Križevce sa zlatnom medaljom.

Prije osnivanja kluba 2014. punih 65 godina nije bilo boksa u Križevcima. To je promijenio trener i diplomirani kineziolog Hrvoje Pečarić, koji od tad odgaja generacije mladih boksača. Matija je prvi križevački kadet koji je osvojio zlatnu medalju. Hrabro se borio u tri borbe i zasluženo odnio zlato. Riječ je o državnome kadetskom prvenstvu u kojem se bore kadeti od 11 do 13 godina u kategorijama od 30 do 90 kilograma. Prvenstvo traje tri dana, a križevački boksači kući su se vratili sa dvije bronce, tri srebra i jednim zlatom.

Matija s trenerom Hrvojem Pečarićem

Treniranje u Klubu Ronin

Klub „Ronin” broji 40 odraslih članova i 25 djece. Ime je dobio po japanskom nazivu za samuraja bez gospodara, a može označavati i osobu koja nije iskoristila ponuđenu priliku i koja čeka novu šansu. Do prošle godine boksači su trenirali u staroj sportskoj dvorani u dvorištu naše škole, a kako je dvorana početkom školske godine srušena zbog gradnje nove, treninzi se održavaju u Ulici Nikole Tesle u prostorima gdje se prije nalazila trgovina automobilskim dijelovima.

Matija je boks počeo trenirati u 2. razredu osnovne škole na nagovor prijatelja. Iako u Križevcima ima velik izbor sportova koji se mogu trenirati, Matija se odlučio na boks iz više razloga.

– Volim adrenalin i nisam baš timska osoba. Moram biti jako dobar s nekim da bih dobro radio u timu. Boks je sport u kojem radiš sam za sebe. U borbi mi je bitno da dam sve od sebe, da se ne osramotim i napravim dobar posao. Kada sam počeo u drugom razredu, nisam imao sparinge, već sam trenirao samo udarce i obranu. Već tri godine treniram baš naporno, četiri dana u tjednu. Sparinge sam počeo imati sa 11 godina, to su prijateljske borbe, a na treninzima vježbamo tehniku i kondiciju. Na početku svakog treninga radimo shadowbox, to je borba u prazno sa zamišljenim protivnikom, tako se zagrijavamo. Također, radimo u paru, udaramo fokusere, posebne rukavice koje partner drži dok udaraš u njih. Radimo i kardio vježbe te razne vježbe za mišiće, pločice i vrat. Potrebno je nekih godinu dana vježbe i priprema da bi bili spremni za borbu. – ispričao je Matija.

Kadetsko prvenstvo Hrvatske

Udari bez da dobiješ udarac

Matija je trenutno u kategoriji od 52 do 54 kilograma. Na dan prvenstva bio je na samoj granici. Prije vaganja imao je 200 grama više, no uspio ih je skinuti trčanjem i to samo u 12 minuta.

Iako je u natjecanju stroga podjela po kilogramima boksača, Matija kaže kako nije toliko bitna kilaža koliko sama tehnika. Da bi ostao u trenutnoj kategoriji, nema nikakvu posebnu prehranu, no izbjegava slatko i puno se kreće. Svaka dva dana trči oko četiri kilometara kako bi stalno bio u kondiciji.

U boksu postoji šest udaraca. Prvi i drugi su direkti, treći i četvrti su krošei, tj. udarci sa strane, a peti i šesti su aperkati, udarci odozdo. Matijin najbolji udarac je direkt, a posebno voli raditi obrane, odnosno izbjegavanje. Ozljeda, koje često vidimo u profesionalnome boksu, Matija se ne boji.

– Ja sam ljevak i to mi daje veliku prednost. Radim sve na suprotnu stranu pa mogu reći da time zbunim protivnike. Što se tiče ozljeda, one u dječjem boksu nisu česte. U sparingu se ne zadobivaju zato što nemamo jake udarce, a imamo i kacige i štitnike za zube. U borbi se držim cilja boksa: udari bez da dobiješ udarac. San mi je biti profesionalni boksač, zaljubio sam se u taj sport. Počeo sam redovito pratiti profesionalne boksačke borbe. Ova godina bila mi je najbolja što se tiče mojeg poboljšanja i napredovanja u boksu, i nadam se da ću napredovati i dalje. – zaključio je Matija.

Matija s razrednim kolegama i novinarima Izvora

Tekst: Leon Cerovec, 7. c
Fotografije: iz Matijinog albuma; MVR

 

Povezani članci