MJESEC HRVATSKE KNJIGE
Dvostruki književni susret

napisao Izvor Osmodec Urednik

Dvostruki književni susret

Učenici naše škole bili  su 7. studenog na čak dva književna susreta, s Nikolinom Manojlović Vračar i Darkom Macanom

U Gradskoj knjižnici „Franjo Marković” povodom Mjeseca hrvatske knjige učenici naše škole bili  su na čak dva književna susreta u istom danu  –  učenici  4. b sa svojom učiteljicom Suzanom Balić družili su se sa slikaricom i književnicom Nikolinom Manojlović Vračar, a učenici 5. d s učiteljicom Ninom Drakulić imali su mnoštvo pitanja za književnika i ilustratora Darka Macana.

Darko Macan

Darko Macan predstavio je svoj serijal dječjih horora. Napisao je šest knjiga i sada radi na sedmoj.

– Htio sam pisati knjige koje su strašne i knjige koje su smiješne, a u najboljem slučaju strašno smiješne. Odlučio sam napisati serijal horora. Htio sam prave horore, strašne, napete, s malom dozom odvratnosti. Prva knjiga počinje mrtvom mačkom, tko to preživi, može čitati dalje! – našalio se Darko Macan.

– Knjige pišem tako da prvo smislim naslov i onda kad mi je dosadno, idem se zabaviti pa smišljam priču. Naslovi mojih horora nastali su jezičnom igrom. „Trnoručica” je od Trnoružica, „Pampiri” su vampiri, „Dlakovuk” od vukodlak, „Jadnorog” je jednorog, „Djed Mrz” je došlo od Djed Mraz i „Ljubožder” od ljudožder. Bit će 13 knjiga, svaka će imati 13 poglavlja, tijekom 13 mjeseci u godini! – otkrio je Macan.

Govorio je i o svojemu stripu „Borovnica”, koji je izlazio punih 20 godina u dječjem časopisu Modra lasta.

– Crtam i stripove. Nisam išao u školu slikanja, naučio sam crtati tako da sam svaki dan vježbao. – rekao je.

Nikolina Manojlović Vračar

Nikolina Manojlović Vračar djeci je poznata s televizije na kojoj je jedanaest godina vodila kreativnu emisiju „Ninin kutak”. No, ona je i uspješna ilustratorica i književnica za djecu.

– Emisiju „Ninin kutak” počela sam snimati na poziv urednice dječjeg programa „Juhuhu” jer je jednom, kad sam gostovala kao žongler, vidjela kofer koji sam sama ukrasila i obnovila. Svidio joj se i pitala me hoću li snimati kreativnu emisiju. – otkrila je Nikolina Manojlović Vračar.

– Uz to pišem i knjige. Prva koju sam napisala izašla je 2005. godine, a zove se „Starac dugačka brka”. Druga knjiga se zove „Kako misli jure jednog malog Jure”, za nju me je nadahnuo moj sin  Jure koji je s pet godina bio vrlo živahan i nestašan. – objasnila je.

                                                                               Tekst: Dunja Rebić, 6. b
Fotografije: Lana Hegedić, Dunja Rebić, 6. r.; MVR

Povezani članci