MOBILNE APLIKACIJE
Koliko imaš vatrica?

napisao Izvor Osmodec Urednik

Koliko imaš vatrica?  

Facebook je među mladima „out”, Snapchat je nova najpopularnija aplikacija. Pročitajte što je to i što o njoj kažu naši učenici

Snapchat je jedna od najpopularnijih aplikacija među mladima. Koristi ga 80 % djece u svijetu, što znači da ga koristi svako 20. dijete.  Radi se o aplikaciji koja služi za slanje fotoporuka koje ne želite da primatelj spremi na svom mobitelu.

Ova megapopularna aplikacija za pametne telefone omogućuje korisnicima da dijele fotografije ili videozapise s prijateljima koji također imaju ovu aplikaciju instaliranu na svoj telefon. Ono što je specifično je da će sadržaj nestati s pametnog telefona u roku od nekoliko sekundi te se potpuno izbrisati sa servera. Zato poruku nije moguće ponovno učitati. Prilikom slanja fotografije ili videozapisa pošiljatelj određujete koliko će sekundi sadržaj biti dostupan prije brisanja (1 – 10 sekunda).

Koristeći ovu aplikaciju, korisnici mogu fotografirati, snimati videozapise, dodati tekst, naljepnice ili svoje crteže te ih poslati jednoj osobi ili kontroliranoj grupi primatelja na chatu (čavrljanju). Te se poruke popularno nazivaju snapovi.

Na Snapchatu postoji i opcija objave vlastite priče (story), tj. fotografije ili videozapisa koje tvoji prijatelji mogu vidjeti 24 sata.

Ono što je vrlo privlačno u ovoj aplikaciji jest to da se na fotografije mogu dodavati različiti filteri, kao što su razna životinjska lica, uši, nosići, naočale, ukrasi za kosu, sve do izobličavanja lica i glasova.

Saznali smo što naši učenici misle o Snapchatu.

Luka R.: Meni se Snapchat jako sviđa zato što mogu slati poruke, a kada netko od mojih prijatelja pogleda poruku, poruka se tada obriše. Volim je zato što se ljudi slikaju kada šalju poruku. Mislim da bi je trebali svi instalirati i početi se dopisivati.

Josip R.: Meni se ova aplikacija sviđa zato što se možemo slikati i slati drugima svoje slike te oni mogu učiniti isto.

Tomislav S.: Aplikacija Snapchat me se dojmila zbog toga što možemo skupljati vatrice. Možemo se natjecati s prijateljem tko će skupiti više vatrica.

Dominik V.: Snapchat mi se sviđa, ali ga ne koristim previše jer nemam puno vremena.

Emina M.: Ja koristim Snapchat već dosta dugo. Jako mi se svidjela ta aplikacija jer možemo svoje selfije dijeliti s drugima i tako sakupljati vatrice.

Viktor H.Snapchat je aplikacija s kojom se zabavno igrati zbog mnogih filtera za fotografije, ali mislim da je i dalje neću instalirati.

 

Tekst: Florijan Šašek, 8. r.
Ilustracije: Emina Mikulec, 8. r.

Povezani članci