NATJEČAJ SFERICA
Treća Teutina nagrada na Danima znanstvene fantastike

napisao Izvor Osmodec Urednik

Treća Teutina nagrada na Danima znanstvene fantastike

Talentirana Teuta Šustić iz 4. b osvojila je treću nagradu za likovni rad na temu Mačkomunje Mliječne staze na 46. Danima znanstvene fantastike – SFeraKon 2024. To joj je treći put da je osvojila nagradu na ovome natječaju

Teuta, maskirana u Leiju Skywalker iz serijala Star Wars, uz svoj rad na temu Mačkomunje Mliječne staze

Učenica naše škole Teuta Šustić (4. b) i ove je godine osvojila nagradu SFerica na natječaju Društva za znanstvenu fantastiku Sfera pod mentorstvom svoje učiteljice Suzane Balić. Teuta na ovom natječaju sudjeluje već četvrtu godinu zaredom te je u tom razdoblju čak dvaput osvojila prvu nagradu te ove godine treću nagradu.

Ovogodišnji likovni rad na temu Mačkomunje Mliječne staze izradila je tehnikom slikanja plastelinom na papiru. Rad ovom tehnikom zahtjeva puno strpljivosti, truda i preciznosti. Stručni žiri i ove je godine prepoznao i nagradio njezin talent, maštovitost i kreativnost. Prikazala je mačku koja u svemirskom brodu izvodi pokuse pa slučajno razbije tikvicu i zaštitnu kacigu, udahne opasne pare pa joj iz tijela izbiju munje u svemir. 

Sama dodjela nagrada održala se u prostorijama Fakulteta elektrotehnike i računarstva u subotu 11. svibnja, povodom 46. Dana znanstvene fantastike – SFeraKon 2024. Na dodjelu je Teuta došla maskirana u Leiju Skywalker iz serijala Star Wars, a njen brat Vigo bio je Luke Skywalker, čime su privukli veliku pozornost pa su ih posjetitelji zaustavljali i slikali se s njima.

Nagrada SFerica dodjeljuje se u tri kategorije: za učenike od 1. do 4. razreda, za učenike od 5. do 8. razreda te učenike srednje škole, a za svaku kategoriju zadane su po dvije teme. SFeraKon je najstarija i najuglednija konvencija fantastike i znanstvene fantastike u ovom dijelu Europe. Tijekom SFeraKona za ljubitelje znanstveno-fantastičnog žanra održavaju se brojne radionice, predavanja, izložbe, predstavljanja i okrugli stolovi. Također je postavljena izložba nagrađenih likovnih radova, a prvonagrađeni literarni radovi objavljuju se u glasniku „Parsek”.

Tekst: Klara Mihalić, 7. c
Fotografije: Igor Šustić

Povezani članci