NORA LJALJIĆ, DRŽAVNA PRVAKINJA U ŠAHU
U šahu pobjeđuje kao od šale i starije od sebe

napisao Izvor Osmodec Urednik

U šahu pobjeđuje kao od šale i starije od sebe

Nora Ljaljić ima tek osam godina a višestruka je državna prvakinja u šahu. Za svoje uspjehe primila je prošli tjedan i posebno priznanje Grada Križevaca za ostvarene sportske rezultate u 2023. godini. U razgovoru s Norom i njezinim tatom Goranom, koji je učitelj matematike u našoj školi, saznali smo mnoštvo zanimljivih pojedinosti o šahu i Norinim uspjesima

Sjajna šahistica Nora Ljaljić

Nora Ljaljić šahisticom je postala sa samo četiri godine uz svojeg tatu Gorana. Sad je učenica drugog razreda i dosad je odigrala pedeset turnira, dakle oko tristo partija šaha, u kojima je većinom pobijedila. Za svoje uspjehe primila je posebno priznanje Grada Križevaca za ostvarene sportske rezultate u 2023. godini.

Dodjela priznanja Grada Križevaca

Njezini najveći uspjesi su da je 2022. godine bila državna prvakinja u standardnom šahu u kategoriji do 7 godina. Prošle godine bila je državna prvakinja do 8 godina i treća u državi do 9 godina u standardnom šahu te nedavno državna prvakinja do 8 godina u ubrzanom šahu i brzopoteznom šahu. Naime, postoje tri vrste šaha: standardni koji traje najmanje 30 minuta, ubrzani šah koji se igra 10-15 minuta i brzopotezni 5-7 minuta.

Bila je i županijska prvakinja na Plazma sportskim igrama mladih, gdje je Nora kao sedmogodišnjakinja pobijedila u kategoriji natjecatelja do 11 godina. Bila je prvi put i na međunarodnom natjecanju u Sloveniji gdje je osvojila osmo mjesto u Europi.

− Kod kuće već imamo toliko puno pehara i medalja da više ne znamo što s njima! – našalio se tata Goran.

Tajna dobrog šahista 

Nora kaže da joj je šah lagan i jako joj dobro ide. Vježba dva puta tjedno u Šahovskom klubu Križevci, gdje su joj treneri Boris Vidović i Goran Martić. Klub ima treninge tri puta tjedno za početnike i dva puta tjedno za napredne u dvorani u Potočkoj ulici. Klub organizira i natjecanja, npr. Memorijal Mišela Bertusija. Mišel je bio križevački šahist koji je umro mlad, prije 20 godina, a bio je vrlo darovit. U klubu trenutno ima oko 20 odraslih i 30 djece. Mali igrači su najjači, postižu najveće uspjehe, zapravo stasa nova generacija odličnih križevačkih šahista.

Tajna dobrog šahista je u kombinaciji talenta i rada.

− Šah se ne može igrati samo zbog ljepote. Važan je i natjecateljski duh. Dobar si šahist ako pobjeđuješ. Ako su djeca zainteresirana i imaju volje za vježbu, obično dobro napreduju. − istaknuo je Norin tata.

Šah se igra stotinama godina. Ljudi su s vremenom pronašli neke tipične poteze, na primjer kako se otvara igra. Postoji više vrsta otvaranja – španjolsko, talijansko…, a Nora igra s bijelim figurama škotsko otvaranje, a s crnima sicilijansko. Nakon prvih pet-šest tipičnih poteza, igrač je prepušten svojoj vještini planiranja napada na protivnikove figure i predviđanja protivnikovih poteza. Cilj igre je dati šah-mat, što znači da se napadnuti kralj ne može nikamo pomaknuti.

− Sviđa mi se kad pobijedim na natjecanju, ali kod šaha najviše volim zabavu i druženje. Volim se družiti s prijateljima Lunom, Kaijem, Vinkom, Tijom i Sofijom te bratom Brunom. Igramo se prije i poslije natjecanja. − otkrila je Nora.

Nora je svojim uspjesima  privukla i drugu djecu iz razreda na igranje šaha.

− Noru je za šah motiviralo gledanje Tene Matić, koja djecu na YouTubeu uči igrati šah. A sada Nora motivira svoje prijatelje da se uključe u šahovski klub. Tako je, naprimjer, šah počela igrati prijateljica Tia. – objasnio je tata Goran.

Šah se igra i u našoj školi 

Norin tata Goran, inače učitelj matematike, od prošle je školske godine voditelj izvannastavne aktivnost šahovske grupe u našoj školi.

− Ove godine odlučio sam da neću raditi klasičan sat jednom tjedno, nego planiram sve učenike nižih razreda naučiti igrati šah. Na taj način imat ćemo školu učenika u kojoj svi znaju igrati šah. Iz te velike baze učenika šahista lakše ćemo moći formirati ekipu. Želja mi je da u školi složimo šahovske kutke gdje bi bile postavljene ploče, naprimjer na hodniku, u knjižnici, u produženom boravku. To bi bila mjesta gdje bi djeca mogla sjesti i odigrati šah. – otkrio je svoje planove učitelj Goran.

Ove školske godine prvi put smo došli do državnog natjecanja koje organizira Agencija za odgoj i obrazovanje. Natjecanje je bilo u Poreču 20. – 22. studenoga 2023., a našu žensku ekipu ŠŠD „Izvor” činile su Nora Ljaljić, Klara Mihalić, Luna Sokač, Jelena Kirin i Tia Draksler. Nora kao najbolja igračica u školi igra prvu ploču. Osvojile su 14. mjesto, a bile su najmlađa ekipa.

Državno natjecanje u Poreču

A zašto je važno igrati šah? Ponajprije jer je dobra vježba koncentracije. Partija može potrajati i po nekoliko sati, za to vrijeme djeca koncentrirano razmišljaju i razvijaju logičko mišljenje. Također, bavljenje ovakvom zanimljivom aktivnošću odvlači djecu od prekomjernog služenja mobitelom ili računalom.

A kad smo spomenuli računala, saznali smo da nije moguće pobijediti računalo u šahu, već neko vrijemu su računala pametnija od najboljih igrača na svijetu. A imena najboljih igrača Nori su već poznata. Otkrila nam je, također, i tko su najbolji igrači s kojima je igrala.

− Najbolji igrač na svijetu je Magnus Carlsen. Poznat je i Gari Kasparov. Najbolji igrač kojeg poznajem je moj trener Boris, a najbolji igrač s kojim sam igrala je Ivano Močić. − rekla je Nora.

Ivano Močić je desetogodišnji dječak iz Šibenika koji je prošle godine u simultanki pobijedio jedanaest velemajstora. Naša ga Nora nije uspjela pobijediti na turniru u Vodicama, ali to joj nije teško palo jer, kako skromno kaže, nema želje da postane najbolja svjetska igračica.

Norina obitelj

 

Tekst: Janja Karlovčec, 6. d
Fotografije: iz Norina albuma

Povezani članci