OTVORENA VRATA ZAGREBAČKE GLAGOLJAŠKE RIZNICE
O glagoljici učili i s glagoljicom se igrali

napisao Izvor Osmodec Urednik

O glagoljici učili i s glagoljicom se igrali

Četvrti su put Križevački glagoljaši sudjelovali na projektu Otvorena vrata zagrebačke glagoljaške riznice. Bili su na terenskoj nastavi u knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te na kreativnim radionicama na temu glagoljice

Spremni za terensku nastavu

Križevački glagoljaši sudjelovali su 26. i 27. listopada pod vodstvom profesorica Mateje Hrebak i Martine Valec-Rebić u projektu Otvorena vrata zagrebačke glagoljaške riznice. Prvoga dana bili su na terenskoj nastavi koja je obuhvaćala obilazak i razgledavanje institucija koje čuvaju glagoljičke spomenike, a drugoga dana sudjelovali su u kreativnim radionicama. Ovo je bio četvrti put da su Križevački glagoljaši sudjelovali u projektu Glagoljaškog središta Frankopan iz OŠ Frana Krste Frankopana i njihove voditeljice, profesorice Biserke Draganić. U organizaciji projekta ove su godine pomogli Ženska opća gimnazija Družbe sestara milosrdnica i Odjel za hrvatsko glagoljaštvo Matice hrvatske.

Upoznavali glagoljašku baštinu u institucijama

U petak 26. listopada održana je terenska nastava u zagrebačkim institucijama koje čuvaju glagoljašku baštinu: Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, Hrvatskom državnom arhivu, Staroslavenskom institutu, Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici te katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava.

Križevački su glagoljaši išli u knjižnicu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti gdje im je profesorica Tamara Runjak pokazala originale i pretiske važnih glagoljičkih rukopisa i knjiga od 15. do 19. stoljeća: Misal po zakonu rimskoga dvora (prvu hrvatsku tiskanu knjigu), Hrvojev misal te knjige Senjske i Riječke tiskare. Vidjeli su i pretisak Gutenbergove Biblije (prve tiskane knjige u svijetu).

U knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Osim knjižnice, posjetili su i palaču Akademije gdje su vidjeli orginal Bašćanske ploče, jednog od najstarijih sačuvanih glagoljičkih spomenika. Tamo im je učiteljica Hrebak ispričala najvažnije podatke o Bašćanskoj ploči.

Nakon terenske nastave svi su se glagoljaši okupili u Ženskoj općoj gimnaziji Družbe sestara milosrdnica te su tamo jedni drugima prezentirali što su sve vidjeli i naučili. Uime Križevačkih  glagoljaša svoje su dojmove i osjećaje iznijeli Lea Štragelj i Matej Miklin.

Uslijedila su predavanja mladih glagoljaša. Trešnjevački glagoljaši OŠ Voltino govorili su o pismu pape Inocenta IV., skupina Az iz Glagoljaškog središta Frankopan predstavila je Misal kneza Novaka, Vukovinski glagoljaši izlagali su o Aleji glagoljaša, a naše su glagoljašice Dora Kokot i Lorena Filipašić imale predavanje o Zapisu popa Martinca o Krbavskoj bitci.

Dora i Lorena drže predavanje o Zapisu popa Martinca

Nakon učenja stvaralaštvo

U subotu 27. listopada u Osnovnoj školi Frana Krste Frankopana održane su kreativne radionice. Sudjelovalo je šest škola, a radionice su bile raznovrsne: Azglagoljica voditeljice Verice Kovač, Na krilima glagoljice voditeljice Mire Kliček, Vunom odjevena glagoljica Branke Brčić-Crnković, Rusalke Crnković i članova Udruge za pomoć osobama s invaliditetom Ozana, Čudo cvjetne glagoljice voditeljice Marije Igaly, Žive slike moga grada voditeljice Renate Mladić i Glagoljica u srcu voditeljice Dijane Mitak.

Naši glagoljaši na radionici

Nakon radionica svi su radovi bili izloženi i tada su učenici i profesori birali najbolji rad. Za najbolji rad izabran je šestinski kišobran od vune koji je izradila učenica OŠ Frana Krste Frankopana. Naši su glagoljaši svojim plakatom Otvoreni prozori i vrata glagoljice osvojili 2. mjesto.

HAZU
HAZU
HAZU
HAZU
HAZU
HAZU
HAZU
ŽOG Družbe sestara milosrdnica
ŽOG Družbe sestara milosrdnica
ŽOG Družbe sestara milosrdnica
radionice
radionice
radionice
radionice
radionice
radionice
radionice
radionice
radionice
radionice
radionice

Tekst: Lana Gršić, 5. r.
Fotografije: Martina Valec-Rebić, prof.

Povezani članci