Top
KulturaŠkolska godina 2018./2019.

OTVORENA VRATA ZAGREBAČKE GLAGOLJAŠKE RIZNICE
O glagoljici učili i s glagoljicom se igrali

O glagoljici učili i s glagoljicom se igrali

Četvrti su put Križevački glagoljaši sudjelovali na projektu Otvorena vrata zagrebačke glagoljaške riznice. Bili su na terenskoj nastavi u knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te na kreativnim radionicama na temu glagoljice

Spremni za terensku nastavu

Križevački glagoljaši sudjelovali su 26. i 27. listopada pod vodstvom profesorica Mateje Hrebak i Martine Valec-Rebić u projektu Otvorena vrata zagrebačke glagoljaške riznice. Prvoga dana bili su na terenskoj nastavi koja je obuhvaćala obilazak i razgledavanje institucija koje čuvaju glagoljičke spomenike, a drugoga dana sudjelovali su u kreativnim radionicama. Ovo je bio četvrti put da su Križevački glagoljaši sudjelovali u projektu Glagoljaškog središta Frankopan iz OŠ Frana Krste Frankopana i njihove voditeljice, profesorice Biserke Draganić. U organizaciji projekta ove su godine pomogli Ženska opća gimnazija Družbe sestara milosrdnica i Odjel za hrvatsko glagoljaštvo Matice hrvatske.

Upoznavali glagoljašku baštinu u institucijama

U petak 26. listopada održana je terenska nastava u zagrebačkim institucijama koje čuvaju glagoljašku baštinu: Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, Hrvatskom državnom arhivu, Staroslavenskom institutu, Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici te katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava.

Križevački su glagoljaši išli u knjižnicu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti gdje im je profesorica Tamara Runjak pokazala originale i pretiske važnih glagoljičkih rukopisa i knjiga od 15. do 19. stoljeća: Misal po zakonu rimskoga dvora (prvu hrvatsku tiskanu knjigu), Hrvojev misal te knjige Senjske i Riječke tiskare. Vidjeli su i pretisak Gutenbergove Biblije (prve tiskane knjige u svijetu).

U knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Osim knjižnice, posjetili su i palaču Akademije gdje su vidjeli orginal Bašćanske ploče, jednog od najstarijih sačuvanih glagoljičkih spomenika. Tamo im je učiteljica Hrebak ispričala najvažnije podatke o Bašćanskoj ploči.

Nakon terenske nastave svi su se glagoljaši okupili u Ženskoj općoj gimnaziji Družbe sestara milosrdnica te su tamo jedni drugima prezentirali što su sve vidjeli i naučili. Uime Križevačkih  glagoljaša svoje su dojmove i osjećaje iznijeli Lea Štragelj i Matej Miklin.

Uslijedila su predavanja mladih glagoljaša. Trešnjevački glagoljaši OŠ Voltino govorili su o pismu pape Inocenta IV., skupina Az iz Glagoljaškog središta Frankopan predstavila je Misal kneza Novaka, Vukovinski glagoljaši izlagali su o Aleji glagoljaša, a naše su glagoljašice Dora Kokot i Lorena Filipašić imale predavanje o Zapisu popa Martinca o Krbavskoj bitci.

Dora i Lorena drže predavanje o Zapisu popa Martinca

Nakon učenja stvaralaštvo

U subotu 27. listopada u Osnovnoj školi Frana Krste Frankopana održane su kreativne radionice. Sudjelovalo je šest škola, a radionice su bile raznovrsne: Azglagoljica voditeljice Verice Kovač, Na krilima glagoljice voditeljice Mire Kliček, Vunom odjevena glagoljica Branke Brčić-Crnković, Rusalke Crnković i članova Udruge za pomoć osobama s invaliditetom Ozana, Čudo cvjetne glagoljice voditeljice Marije Igaly, Žive slike moga grada voditeljice Renate Mladić i Glagoljica u srcu voditeljice Dijane Mitak.

Naši glagoljaši na radionici

Nakon radionica svi su radovi bili izloženi i tada su učenici i profesori birali najbolji rad. Za najbolji rad izabran je šestinski kišobran od vune koji je izradila učenica OŠ Frana Krste Frankopana. Naši su glagoljaši svojim plakatom Otvoreni prozori i vrata glagoljice osvojili 2. mjesto.

Tekst: Lana Gršić, 5. r.
Fotografije: Martina Valec-Rebić, prof.

Povezani članci
DJEČJE AKTIVNO LJETO
I ljeti je znanost zabavna

Osnovna škola Ljudevita Modeca bila je krajem kolovoza domaćin Dječjeg aktivnog ljeta, na kojemu su učitelji i volonteri iz Hrvatske Read more

BLAGDAN SV. MARKA KRIŽEVČANINA
Predavanje o doprinosu križevačkih škola štovanju sv. Marka

Povodom proslave blagdana sv. Marka Križevčanina profesorica Martina Valec-Rebić održala je predavanje „Doprinos križevačkih škola štovanju sv. Marka Križevčanina” u kojemu Read more