PARK-ŠUMA JANKOVAC
Petaši uživali na Papuku

napisao Izvor Osmodec Urednik

Petaši uživali na Papuku

Početkom svibnja učenici 5. b i 5. c razreda proveli su prekrasan dan u prirodi Park-šume Jankovac na Papuku

Uz jezero Jankovac

Učenici 5. b i 5. c razreda išli su 4. svibnja na jednodnevni izlet u Park prirode Papuk sa svojim razrednicama Jadrankom Crnić i Valentinom Jurišić te profesoricom hrvatskog jezika Martinom Valec-Rebić.

Stigli su prvo u Voćin gdje su posjetili Geo-info centar koji je početna točka za upoznavanje Geoparka Papuk, u kojem se može vidjeti bogata geološka, biološka i kulturno-povijesna baština Papuka. Tamo se nalaze razne skulpture, modeli i fotografije zanimljivih bića koji svjedoče prošlosti života u parku prirode. Nakon završetka razgledavanja Geo-info centra krenuli su prema Parku prirode Papuk.

 Dolaskom pred planinarski dom uputili su se u obilazak poučne staze koja se još naziva „Grofova staza”, a koja  vodi u najljepši dio šume do slapa Jankovac koji pruža predivan prizor zbog obilja vode i svoje visine. Šetali su kroz zelenilo šume u kojoj su dom pronašle mnogobrojne vrste ptica, leptira i divljači te došli do jezera u kojem žive ribe poput pastrva, a mogu se susresti i potočni rakovi.

Nastavili su se uspinjati prema špilji u kojoj se nalazi grobnica grofa Jakovića s natpisom na mađarskom i crkvenoslavenskom jeziku, koji je htio i poslije smrti boraviti u toj dolini. Nešto više iznad groba smještena je uska i mračna, oko 20 metara duga Maksimova špilja, koja je naziv dobila po nekadašnjem hajduku Maksimu Bojaniću.  Do špilje se zbog nedostatka vremena nisu penjali, nego su je pogledali s podnožja brda.

Nakon ručka u planinarskom domu Jankovac učenici su proveli vrijeme u igri na nogometnom i dječjem igralištu. 

Tekst: Filip Sučić, 5. c
Fotografije: Jadranka Crnić, dipl. uč.; Valentina Jurišić, vjerouč.; MVR

Povezani članci