POSJET IZLOŽBAMA I INTERLIBERU
Punih ruksaka vratili se u Križevce

napisao Izvor Osmodec Urednik

Punih ruksaka vratili se u Križevce

Novinarska družina naše škole s profesoricom Martinom Valec-Rebić posjetila je u srijedu 14. studenoga glagoljičke izložbe u HAZU i NSK te sajam knjiga Interliber

Pred glagoljičkom knjigom u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici

Naši su novinari 14. studenog posjetili knjižnicu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu u kojoj su razgledali izložbu učeničkih glagoljičkih radova nastalih krajem listopada na kreativnim radionicama na projektu Otvorena vrata zagrebačke glagoljaške riznice. Pogledali su i original Bašćanske  ploče u atriju palače Akademije te im je profesorica Martina Valec-Rebić  ispričala o nastanku glagoljičkoga pisma i važnosti toga spomenika.

Izložba učeničkih radova u knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Zatim su svratili do Nacionalne i sveučilišne knjižnice kako bi pogledali izložbu o glagoljici koju je nekoliko dana prije toga otvorila sama predsjednica. Na izloženim panoima mogli su pročitati podatke o povijesti glagoljice, na tabletima poslušati glagoljaško pjevanje, pogledati kopije najvažnijih kamenih spomenika, a jedan je od zanimljivijih izložaka i ogromna glagoljička knjiga, Prva hrvatskoglagoljska početnica iz 1527. Učenicima je bio zanimljiv i autić programiran da ispisuje glagoljička slova te 3D pisač koji je ispisivao straničnik u obliku spajalice s glagoljičkim slovom.

Autić koji ispisuje glagoljička slova

Nakon izložbi uputili su se na Zagrebački velesajam, na sajam knjiga Interliber. Svoje su ruksake nakrcali raznim knjigama, a neki su od popularnijih naslova O mamama sve najbolje, Vidimo se na fejsu, Domaća zadaća, Biža Bea, Biža Bel, Dvije najboje neprijateljice i Tom Gates.

Izložba u HAZU
Plakati izložbe
Izložba u HAZU
Pisanje glagoljice po ploči
Kviz na tabletu
3D pisač
Slikanje pred ogromnom glagoljičkom knjigom
Slikanje pred ogromnom glagoljičkom knjigom
Slušanje glagoljaškog pjevanja
Šetnja preko savskog mosta

Tekst: Lana Hegedić, 5. r.
Fotografije: MVR

Povezani članci