POSJET VUKOVARU
Mir ne treba uzimati zdravo za gotovo

napisao Izvor Osmodec Urednik

Mir ne treba uzimati zdravo za gotovo

Početkom ožujka učenici osmih razreda naše škole posjetili Vukovar u sklopu projekta „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru”

Osmaši pred dvorcem Eltz

Učenici 8. a, b, c, d i e u pratnji učiteljica Nine Drakulić, Gordane Podravec, Marte Foglec, Danijele Zagorec, Katarine Mijić, Marjane Fržović, Mihaele Ljutić i Vedrane Rađe boravili su u Vukovaru 1. i 2. ožujka 2023.

Prvi su dan slušali predavanja u Vukovarskoj vojarni i obilazili postav oklopnih vozila, zatim saznali osnovne podatke o uzrocima i tijeku Domovinskog rata, a učili smo i o davnoj prošlosti Vukovara posjetivši vukovarski Gradski muzej u dvorcu Eltz i Muzej Vučedolske kulture. Obilazak smo završili posjetom Vodotornju. Uspon nije bio lak, ali nagrađeni smo predivnim pogledom na grad heroj.

Idući je dan bio posvećen obilasku mjesta sjećanja – Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, Vukovarske bolnice,  Spomen doma poginulim braniteljima Trpinjske ceste i Borova naselja, Spomen doma Ovčara gdje smo zapalili lampaš u sjećanje na sve žrtve Domovinskog rata. Posjetili smo i obnovljenu crkvu sv. Filipa i Jakova. Prije polaska kući učenici su sudjelovali u Školi mira u rodnoj kući Lavoslava Ružičke. Našu su školu na Kvizu mira predstavljali učenici Klaudio Višak i Mateo Duspara.

U razgovoru po povratku iz Vukovara učenici su rekli da  ih se posebno dojmila simbolika poput pločica uništenih tenkova i čahura metaka uklopljenih u pod Spomen doma poginulim braniteljima Trpinjske ceste i Spomen doma Ovčara, vrata hangara na Ovčari koja su zaglavljena da se nikad više ne mogu zatvoriti, slike poginulih koje se pale i gase i njihova imena koja nestaju u vrtlogu. Neki su spomenuli i da će više početi cijeniti mir koji često uzimaju zdravo za gotovo.

Projekt organizira javna ustanova Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar i uključuje dvodnevnu terensku nastavu tijekom koje osmaši iz cijele Hrvatske dolaze u Vukovar učiti o vrijednostima Domovinskog rata. Učenici imaju osiguran besplatan smještaj, prijevoz i prehranu.

Tekst i fotografije: Vedrana Rađa, prof.

Povezani članci