PREPORUKE
Nove knjige u knjižnici

napisao Izvor Osmodec Urednik

Nove knjige u knjižnici

Knjižničarka Romana Erhatić predstavlja nove naslove. Poslužite se!

 

1

 

Ivana Guljašević, Moja slavna prijateljica

Osim priče o sudbini jednog djevojačkog prijateljstva, roman aktualizira i medijske pomodnosti, blještavilo javne pozornice koje često opija mlade ljude i deformira njihove osobnosti, ali i roman o roditeljskoj zabludi da slava i novac donose obiteljski sklad i sreću.

Roman je dobio nagradu „Mato Lovrak“ za najbolji roman u 2013.

 

 

 

2

 

Milena Mandić, Pokajnik

Njezina knjiga  Pokajnik  je svjetlo dana ugledala još  2002. godine  i to kao prvonagrađeno prozno djelo među 60-ak prispjelih radova u biblioteci Knjiga za mladež zagrebačke Alfe.
U njoj autorica čitateljima predstavlja život i sudbinu dvojice dječaka, obrađujući pritom uvijek zanimljivu i aktualnu tematiku nasilja među mladima i Domovinski rat.

 

 

 

3

Jasminka Tihi-Stepanić, Bacit ću ti kompjutor kroz prozor

Roman Jasminke Tihi-Stepanić Bacit ću ti kompjutor kroz prozor dokazuje da njezin uspjeh s prvijencem Imaš fejs? nije bio bljeskovit, a ni slučajan. Nagrade u zemlji i izvan granica došle su u prave ruke. Ovaj put autorica vodi čitatelja u nove epizode svojih junaka preko zgoda o odrastanju, o školskim dogodovštinama, obiteljskim tajnama, prvim simpatijama, ljubavi i prihvaćanju. U središtu zbivanja priča je o osmašu koji u sudaru sa svijetom odraslih pronalazi olakšanje u opsesivnom igranju kompjutorskih igrica koje zagospodare njegovim životom. Svjetlo na kraju tunela pojavljuje se tek kad životom u obitelji ponovo zagospodare jednostavne ljudske vrijednosti.

 

 

 

4

 

Sanja Polak, Morski dnevnik Pauline P.

Nakon što nam je Paulina P. u svom gorskom dnevniku živopisno dočarala koje je zgode i nezgode doživjela  dok je bila u školi u prirodi na Sljemenu, u novoj nam knjizi priča što joj se sve dogodilo dok je sa svojom školom boravila u drugoj školi u prirodi, a to je ovaj put na moru i to Zadru.

Provjerite kako su se Paulina i njezina družina snašli radeći kućanske poslove, kako su kuhali, pospremali i dovodili u red stan u kojem žive i što su pritom naučili. Ponovno je sve bilo duhovito, zabavno i poučno kao i sve knjige o Paulini.

 

 

5

 

Kirsten Boie, Paul je pun pogodak

Osim što je posvojen, Paul se od druge djece u razredu razlikuje i po boji kože. Dječak se na razne načine bori protiv predrasuda svojih prijatelja, ali i odraslih. Jednom ga prilikom policajac dovodi kući jer ga je zatekao kako šara po zidu na kojem piše “stranci van”. Bojeći se da će ga roditelji “vratiti”, Paul bježi od kuće…

 

 

 

 

6

 

Desa Muck, Totalno ozbiljno savršeni

Knjiga na zabavan način ukazuje djeci i mladima na neprimjerene oblike ponašanja te ih, kroz priču o nimalo urednim tinejdžerima i njihovom savršeno pristojnom gostu iz svemira provodi kroz niz testova i kvizova koji će im pomoći da pravila dobrog i pristojnog ponašanja usvoje na zabavan način. Osim što se autorica na duhovit način poigrala poučavanjem bontona, ispričala je i malu avanturu koja se može čitati i kao zabavan roman za mlade. Uz zabavno štivo mladim čitateljima lakše je naučiti pravilno i primjereno ponašanje.

 

7

 

Vlado Rajić, Ljetovanje s čovjekom koji nije moj tata

Glavna junakinja je djevojčica Klara koja na ljetovanju sa samohranom majkom Slavicom ostaje bez svoje igračke, krokodila na napuhavanje, kojega u more odnese udar vjetra. Iz mora ga spasi izvjesni Tomi. I ovdje počinje zaplet jer se Klara sa svojih pet godina i četiri mjeseca silno boji da će ostati bez mame. Želi majku po svaku cijenu vezati uz sebe pri čemu ne bira sredstva. U burnoj drami knjiga nudi zanimljiv rasplet događaja.

 

 

 

8

 Carl Hiaasen, Za sve je kriv jedan ćuk

Kada je Roy Eberhardt zamijenio svježe planinske pašnjake Montane vrelom i vlažnom tropskom klimom Floride, već mu je bilo muka. Još jedna škola u kojoj će biti “novi klinac” – samotnjak i laka meta za svakog glupljeg osmoškolca koji poželi biti faca. Da školski nasilnici ponekad imaju neku smislenu ulogu u životima drugih, Roy je najbolje osjetio kad mu je Dana Matherson nabio glavu o prozor školskog autobusa. Jer da nije, Roy nikada ne bi spazio bosonogog dječaka-trkača, nikada ne bi upoznao Beatrice, curu koja se zna nositi i s dečkima jačima od nje, pozornika Delinka koji ima svoje poimanje pravde, i nikada, baš nikada ne bi dobio priliku da se protiv velike korporacije bori za prava malih ćukova.

 

 

 

9

Dubravka Miljković i Majda Rijavec, Teen psiha

priručnik za tinejdžere

Kako steći prijatelje, popraviti raspoloženje, umiriti strah i zabrinutost ili pak ojačati mišić samokontrole – odgovori na najčešća pitanja odrastanja nalaze se u priručniku za tinejdžere autorica Dubravke Miljković i Majde Rijavec.
U uvodu autorice navode: „I čitanje knjige može biti poput razgovora s nekim. Knjiga te može utješiti jer ćeš shvatiti da i mnogi drugi imaju slične probleme. Vjerojatno ne bismo pisale cijelu knjigu kada bismo vjerovale da takve probleme ima samo nekoliko mladih ljudi. A, čitajući o tome kako se problemi mogu riješiti, mogu ti pasti na pamet ideje o kojima prije nisi niti razmišljao.”

 

 

10

 

Sanja Pilić, Fora je biti faca, zar ne?

Duhovita i vesela priča o jednom tinejdžeru koji se ne snalazi najbolje s curama, prijateljima i okolinom no onda shvati što je potrebno da se to sve promijeni i da i on postane faca. Kad nabavi drugačiju odjeću, upiše se na facebook i život mu kreće u potpuno novom smjeru…

 

 

 

 

 

Povezani članci