RECENZIJE
Za ljubitelje ZF-a

napisao Izvor Osmodec Urednik

Za ljubitelje ZF-a

Glavna urednica Dora zaljubljenica je u znanstveno-fantastične serije pa preporuča neke koje je pratila tijekom ljeta

Science-fiction

Doktor Who

Ova popularna britanska serija prvi je put puštena na BBC-u 1963. godine. Glavni lik je izvanzemaljac Doktor koji sa svojim prijateljima putuje kroz svemir i vrijeme. Svaki put kada je Doktor blizu smrti, on se regenerira i promijeni svoj izgled. Od početka serije do danas regenerirao se trinaest puta, iako je moguće samo dvanaest. Nakon svake regeneracije Doktora glumi drugi glumac, a u najnovijoj sezoni to je Peter Capaldi. Među najuspješnijim glumcima koji su glumili Doktora jesu Tom Baker (četvrta inkarnacija), David Tennant (deseta inkarnacija) te Matt Smith (jedanaesta inkarnacija). U prvim epizodama se saznaje da Doktor  živi na planetu Gallifrey, u sustavu Kasterborous. Ukrao je svemirski brod Tardis (engl. Time and relative dimension in space – Vrijeme i relativna dimenzija u svemiru) sa svog planeta i putuje svemirom s prijateljima koje je upoznao na Zemlji. U studenom 2013. godine obilježena je 50. godišnjica postojanja serije te je povodom obilježavanja snimljena epizoda s tri inkarnacije Doktora. Serija je redovito puštana od 1963. do 1989., kada su prestali snimati seriju. Godine 1996. napravljen je film te je 2005. ponovno započelo snimanje novih epizoda sve  do danas.

doctor who

Izvanzemaljac Doktor sa svojim prijateljima putuje kroz svemir i vrijeme

Merlin

Serija govori o čarobnjaku Merlinu koji dolazi u Kamelot stanovati kod dvorskog liječnika Gaja i postaje sluga princa Artura Pendragona. Njegov je cilj da u budućnosti spasi Kamelot i Artura od zlih čarobnjaka i čarobnih bića, no ništa ne bi uspio bez pomoći mudrog Gaja koji jedini u Kamelotu zna da je Merlin čarobnjak. Merlin upoznaje Morganu, štićenicu kralja Utera Pendragona, Arturovog oca, koji se bori protiv magije jer misli da je magija kriva za smrt njegove žene. Merlin se, također, sprijateljuje s Gwen (Guinevere), Morganinom služavkom. Morgana otkriva da posjeduje čarobne moći i da je Uterova kći te se odluči okrenuti protiv Utera i Artura kako bi mogla postati kraljica, no svaki je put Merlin zaustavi. Morgana uspije ubiti Utera i Artur mora postati kralj Kamelota. Kasnije Artur oženi Gwen iako bi morao oženiti djevojku plemićke krvi. Glavni glumci su Colin Morgan (Merlin), Bradley James (Artur Pendragon), Angel Coubly (Gwen Pendragon), Katie McGrath (Morgana Pendragon), Richard Wilson (Gaj) te Antony Head (Uter Pendragon). Serija se počela snimati 2008., a završila 2012. godine.

merlin

Čarobnjak Merlin brani kamelotskog kraljevića Arthura

Lovci na natprirodno

Serija je prvi puta puštena na američkom programu WB 13. rujna 2005. godine, a od 2006. redovito je puštaju na CW-u. Seriju je osmislio Eric Kripke. Radi se o dva brata, Samu i Deanu Winchester, koje je odgojio njihov otac John. Majku im je ubio demon kada je Sam imao šest mjeseci, a Dean sedam godina te im je izgorjela kuća. Dok su bili manji, s ocem su putovali po Americi i živjeli u hotelima dok je njihov otac lovio natprirodne pojave poput demona, duhova, vampira, vukodlaka i drugih. Kad su odrasli, Sam je odlučio ići na pravni fakultet, a Dean je ostao s ocem loviti natprirodno. Jedne noći Dean posjećuje Sama i traži ga da mu pomogne naći oca koji se nije vratio na vrijeme iz posljednjeg lova. Otad braća Winchester prate očeve stope kako bi ga našli i ujedno se suočavaju s natprirodnim. Kada napokon nađu oca, on umre sklapajući dogovor s demonom kako bi spasio Deana koji je trebao umrijeti. Nakon toga Sam i Dean love natprirodno i upoznaju anđele, ljude i druge lovce koji im pomažu u lovu.  Glavni glumci su Jared Padalecki (Sam Winchester) i Jensen Ackles (Dean Whinchester).

supernatural

Braća Winchester prate očeve stope i suočavaju se s natprirodnim

 

Tekst: Dora Rebić, 8. a
Fotografije: internet

Povezani članci