ŠARENI NATJEČAJ ZA MALE MISIONARE
Crteži naših učenika kao poklon papi

napisao Izvor Osmodec Urednik

Crteži naših učenika kao poklon papi

Naši mališani nacrtali su radove za „Šareni natječaj za male misionare, velike umjetnike” pa će njihovi radovi biti uvršteni u monografiju koja će biti poklonjena papi

Naši učenici 1. a i 2. c razreda pod vodstvom s. Antonele Rašić sudjelovali su na „Šarenom natječaju za male misionare, velike umjetnike”. Natječaj se održao povodom proslave 180. obljetnice Djela sv. djetinjstva, najstarije je i najveće organizacije djece u svijetu. Tema natječaja bila je bojama i crtežom ispričati što za djecu znači da je nešto papinsko, odnosno što bi bilo Papinsko djelo sv. djetinjstva. Na natječaj, koji je trajao do 15. ožujka, javilo se više od 200 djece. Zatim je povjerenstvo odabralo najbolji rad u Hrvatskoj, koji je nacrtala Cvita Sušić iz 4. a razreda Osnovne škole „Josip Pavlišić“ iz Rijeke. Svi će se radovi slati u Rim i ući u monografiju radova djece iz cijeloga svijeta koja će biti poklonjena papi Franji. Svi sudionici dobit će zahvalnice i uspomenu na 180 godina Papinskog djela sv. djetinjstva.

U povjerenstvu za odabir radova bili su fra Ivica Vrbić (misionar u Boliviji), naše misionarke-redovnice Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka na Salomonskim Otocima, profesionalni fotograf Saša Ćetković te ravnateljica Papinskih misijskih djela u RH, s. Ivana Margarin. U odabiru je pomogao poznati ilustrator Dario Kukić koji je ilustrirao kreativnu društvenu igru „Veseli kilometri“ koja će biti nagrada najuspješnijoj učenici.

Djelo sv. djetinjstva 1843. osnovao je mons. de Forbin-Janson, biskup Nancyja. Od svog početka ima podršku i zaštitu Svete stolice i brzo se širilo biskupijama Francuske te drugih zemalja Europe i Amerike. Godine 1922. primilo je službeni naziv Papinsko.

 

Tekst: Klara Mihalić, 6. r.

Povezani članci