KAKO UČITELJI PROVODE SLOBODNO VRIJEME
Sedam učitelja ljubitelja kvizova

napisao Izvor Osmodec Urednik

Sedam učitelja ljubitelja kvizova

Naši su učitelji pronašli novi način kako upotrijebiti znanja koja su godinama skupljali. Naime, čak sedam učitelja naše škole sudjeluje u pub kvizovima koji se održavaju u Križevcima i Koprivnici. Sve je krenulo s kvizom Pub InKVIZicija u Klubu kulture. Sada se najčešće natječu u kvizu Gostionska pitalica u klubu Latino i u kvizaškom kupu u baru Korner. Križevačka kvizaška scena vrlo je živa, a zanimljivo je da u kvizovima sudjeluje velik broj učitelja i nastavnika. Učitelji naše škole natječu se u čak dvije ekipe. Pogledajte što su nam otkrili o svom kvizaškom životu!

Ekipa Kviza identiteta

Učitelji Josip Žulj, Vedrana Rađa i Goran Ljaljić sa suigračima Domagojem Drakslerom i Tomislavom Biljanom

Goran Ljaljić
učitelj matematike

Na kvizove sam počeo ići za vrijeme korone. Bilo nam je dosadno kod kuće i zaželjeli smo se socijalizacije pa sam organizirao online kvizove za svoje kolege i prijatelje. Odvajali smo nekoliko sati navečer, razgovarali i zabavljali se. Kada je korona prestala, potražili smo ima li u Križevcima kvizova uživo. Tako smo se počeli natjecati na najstarijem križevačkom pub kvizu, Pub inKVIZiciji. Na prvom kvizu na kojem smo se natjecali, odmah smo pobijedili. Kvizaška scena jako je napredovala od tada. Kvizova ima na više lokacija, npr. u kafićima Latino i Korner.
Što se tiče igrača, ima i mlađih i starijih ekipa, no više je mlađih jer su oni skloniji druženjima. Ukoliko su neka pitanja suvremenija, oni imaju više uspjeha jer smo mi prestali pratiti trendove. Ali zato klasičnih znanja imamo više.

Josip Žulj
učitelj engleskoga jezika

Prije otprilike pola godine počeo sam iz znatiželje sudjelovati na kvizovima. Osnovni razlog zašto sam se odlučio sudjelovati na kvizovima bio je taj da provjerim ima li kakve svrhe sve ono što sam u životu pročitao, a čitao sam i čitam i dalje jako puno. Smatram da je i danas za djecu i mlade važno da čim više čitaju.
Sudjelovao sam na kvizovima u Bullu 23 i u Latinu. Bili smo uspješni, jednom smo i osvojili prvo mjesto.
U posljednje vrijeme, moram priznati, kvizovi mi se sve manje sviđaju. Čini mi se da ima puno bezveznih, beskorisnih pitanja, pitanja koja ne služe ničemu niti se odgovori na njih mogu smatrati nekakvih znanjem. Dat ću kao primjer pitanje: Koje je piće Severina pila prošle godine? Takva su pitanja prilagođena više mlađim generacijama koje prate takve stvari, meni se to ne sviđa.

Vedrana Rađa
učiteljica povijesti i geografije

Na kvizove me pozvao prijatelj Dino prije šest godina da nadopunim njihovu mušku ekipu. S tom sam ekipom dugo sudjelovala na Pub inKVIZiciji. Nažalost, životne okolnosti su nas razdvojile, pa sam ove godine upala u ekipu Kviza identiteta s kolegama Goranom i Josipom te prijateljima Tomislavom i Domagojem. Ponekad uletim i kao ispomoć jednoj drugoj ekipi.
Volim ići na kvizove radi zabave i novih spoznaja. Uvijek se nešto novo nauči. Naprimjer, na prošlom kvizu pitanje je bilo koji je umjetni jezik s najviše govornika na svijetu. Bila sam sigurna da je riječ o esperantu, a naučila sam da je to klingonski jezik. 
Može se reći da sam ja zadužena za pitanja o geografiji i povijesti, iako je tu i kolega Tomislav također izvrstan. Volim sport, glazbu i likovnu umjetnost pa odgovaram i na takva pitanja. Nešto smo slabiji kao ekipa u modernoj glazbi. No pozitivno je što se naše dvije ekipe učitelja uvijek nađu na nekom od prva tri mjesta.

Ekipa 3 + 1

Učiteljice Gordana Podravec, Nina Drakulić i Ana Andrić, a članovi su ekipe još i kći učiteljice Gordane – Vedrana te suprug učiteljice Ane – Dragutin

Gordana Podravec
učiteljica matematike

U kvizovima sam počela sudjelovati jer sam željela probati nešto što nisam prije, željela sam vidjeti koliko znam i željela sam da moja obitelj radi nešto zajedno. Pitala sam kolegice na poslu pa smo složili ekipu u kojoj treba biti pet članova. To smo učiteljice Nina, Ana i ja, moja kći Vedrana, moj suprug Darko, iako ponekad umjesto njega dođe i suprug učiteljice Ane. Zovemo se 3+1, iako nikome nije jasno zašto jer nas ima pet. Ali, u tome i jest čar smišljanja imena, da se razmisli zašto.
Meni su kvizovi izvrsni,  dva sata opuštajućeg adrenalina. Moj najdraži dio kviza zove se triplete. Gleda se film, sluša se glazba i čita se tekst – ali ništa od toga nije povezano. Nekad je zaista teško odgovoriti na ta pitanja, ali je zato baš izazovno i zabavno.

Nina Drakulić
učiteljica hrvatskoga jezika

Na pub kvizove krenula sam prije nekoliko godina s prijateljima koji su ih otkrili u Koprivnici. Održavali su se u više kafića. Vidjeli smo da dosta toga nismo znali, pa smo se vraćali da nadopunimo svoje znanje. Nastavila sam ići i u Koprivnicu na kvizove općeg znanja s prijateljima, ali sam otkrila da i u Križevcima ima pub kvizova. Tako sad s kolegicama idem svaka dva do tri tjedna na križevačke kvizove.
Vrlo je zanimljivo, dinamično, puno se nauči i sazna. Ima rebusa, asocijacija, brojalica, mozgalica, svega. Meni su najteži povijest i geografija, ali nas uvijek ima iz različitih područja pa uglavnom uspješno riješimo sve zadatke.

Ana Andrić
učiteljica hrvatskoga jezika

Oduvijek me zanimaju kvizovi i željela sam sudjelovati, ali nikada nisam imala hrabrosti. Sve dok me jednoga petka nisu kolegice Gordana i Nina pitale jesam li slobodna i zainteresirana, i tako smo krenule na kvizove. Postali smo poprilično ovisni i sada ne propuštamo ni jedan pub kviz, bili smo čak i u Koprivnici.
Meni je najdraži kviz onaj na koji smo prvo krenule, u Latinu. Pitanja su dosta povezana sa školskim gradivom, ali ponekad ih autor postavi tako da nisu u potpunosti jasna.
Ja sam zadužena za književnost, što se inače jako malo ispituje, ali pokrivam i područje filma i glazbe. Prvenstveno su kvizovi tu da čovjek preispita sebe i shvati koliko još toga može naučiti u životu.

Kvizove voli i novi učitelj geografije u našoj školi, inače Koprivničanac, pa na kvizovima sudjeluje u svojoj Koprivnici. 

Tomislav Novak
učitelj geografije i povijesti

Na kvizove sam krenuo u Koprivnicu na poziv kolege koji je tražio člana za ekipu. Znaju biti kvizovi u školama, kafićima, na bazenima itd. Svaki kviz je zabavan, brz, ispituju se razna područja na razne načine. Kvizovi sadrže razne rebuse, slikovne rebuse, asocijacije, anagrame… Uvijek se nađe nešto zanimljivo i drugačije.
Ja pokrivam područje povijesti i geografije, a tih pitanja ima jako puno, na svakom kvizu barem deset. Na kvizove odlazim radi druženja i zabave, uopće me ne zanima natjecanje.

Tekst: Magdalena Božić, 8. a
Fotografije: Iva Koprić, 8. b; MVR

Povezani članci