POBJEDA NA NATJEČAJU „SKUPLJAJMO ZAJEDNO STARE BATERIJE”
Nagradu iskoristili za kupnju cvijeća

napisao Izvor Osmodec Urednik

Nagradu iskoristili za kupnju cvijeća

PŠ Glogovnica pobijedila je na natječaju „Skupljajmo zajedno stare baterije” prikupivši 320 kg baterija. Novčana nagrada iskorištena je za kupnju cvijeća koje sad krasi hodnike matične škole 

Naši su učenici skupili čak 320 kg baterija

Prošle školske godine PŠ Glogovnica sudjelovala je u natječaju „Skupljajmo zajedno stare baterije” koji od 2010. organizira tvrtka Friš. Sa skupljenih 320 kg baterija osvojila je prvo mjesto u Hrvatskoj. Škola ima 12 učenika, što iznosi više od 26 kg baterija po učeniku. 

– Nagradu od 200 eura iskoristili smo za kupnju cvijeća i tegla koje sad uljepšavaju hodnike naše škole. Zahvaljujemo svim učenicima i roditeljima te učiteljima koji su motivirali svoje učenike za skupljanje baterija. Ove je godine zasad najviše baterija skupila PŠ Vojakovački Osijek te je ona prijavljena na natječaj. Želimo im puno uspjeha i nastavak lijepe tradicije naše škole. – rekla je koordinatorica projekta u našoj školi, učiteljica Vedrana Rađa.

Novčana nagrada iskorištena je za kupnju cvijeća za hodnike škole

Drugo mjesto osvojila je još jedna mala škola – Područna škola Podravska Selnica u kojoj je 9 učenika skupilo 102 kg baterija, odnosno 11,33 kg po učeniku. Na treće mjestu plasirala se Područna škola Novakovec iz Međimurja. Njihovih 14 učenika skupilo je 124 kg baterija ili 8,86 kg po učeniku. Osobitu pohvalu zaslužuje i Osnovnu školu Plokite iz Splita koja skupila najveću količinu starih baterija, čak 820 kg! Ukupno je 221 škola prikupila 18 007 kg otpadnih baterija.

Projekt „Skupljajmo zajedno stare baterije” osmišljen je kao suradnja tvrtke FRIŠ i maskote FRIško s odgojno-obrazovnim ustanovama. Na samom početku, u projekt je bilo uključeno tek nekoliko škola iz Koprivničko-Križevačke županije, a danas je uključeno više od 260 sudionika iz gotovo svih županija Republike Hrvatske.

Ciljevi su projekta: upoznati mlade generacije s problematikom zaštite okoliša, razvijati ekološku svijest kod djece, roditelja, učitelja i odgajatelja, povećati razinu znanja, sposobnosti i motiviranosti za očuvanje i brigu o okolišu, razvijati navike sakupljanja i razdvajanja otpada u vrtiću, školi obiteljskom domu i neposrednom okruženju, potaknuti mlađe generacije na donošenje ekološki pozitivnih odluka te potaknuti sve sudionike projekta na podizanje kvalitete svog života u skladu s očuvanjem okoline u kojoj žive.

Tekst: Magdalena Božić, 8. r.
Fotografije: Vedrana Rađa, prof.

Povezani članci