SJEĆANJE NA DOMOVINSKI RAT
Dugo, dugo uz Dunav ti ničeš, grade

napisao Izvor Osmodec Urednik

Dugo, dugo uz Dunav ti ničeš, grade

Studeni je mjesec kad se prisjećamo Domovinskoga rata, kao i žrtve Vukovara, Škabrnje i drugih hrvatskih mjesta. Naši su učenici tom prigodom učili i promišljali o strahotama rata, a osmaši su i posjetili Vukovar u sklopu nacionalnoga projekta „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru”

Panoi na donjem polukatu

Povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje naša škola objedinila je provedene aktivnosti i učeničke radove u prigodnom videozapisu.  

U videu se u podlozi čuje tekst Siniše Glavaševića Priča o gradu, koji su pročitali učenici 8. e razreda Ema Vrhovec, Fran Knežević, Emanuela Haman i Lukas Crnković pod vodstvom učiteljice Martine Iveković. Uz tekst teku fotografije i uradci učenika.

Lijepe panoe na donjem polukatu uredila je učiteljica Senka Pleše, a izložbu radova na gornjem polukatu postavila je učiteljica Martina Iveković sa svojim učenicima. Osobito se iskazala učenica Jana Crnčić, 6. e koja je nacrtala Vodotoranj i prikazala knjigu Mali ratni dnevnik Stjepana Tomaša kao pizza lektiru. Lampaše i natpis Vukovar na prozore je postavila učiteljica Vedrana Rađa.

Križevački glagoljaši pod vodstvom učiteljice Martine Valec-Rebić izradili su slike vodotornja i fiće ispunjene glagoljicom te postavili izložbu u učionici hrvatskoga jezika. Učenici 4. a Lucije Martinčić izradili su vodotoranj i golubicu od glinamola te ispred škole zapalili lampaše.

Lampaše su pred školom zapalili i učenici 3. c razreda s učiteljicom Vanjom Konfic te učenici 2. a razreda učiteljice Anđelke Balić. Bilo je lijepo vidjeti zapaljene lampaše kad se smračilo, što je fotografijom ovjekovječila učiteljica Vedrana Rađa.

Učiteljica Nataša Majnarić sa svojim je 1. b razredom imala likovnu radionicu na kojoj su učenici crtali vukovarski vodotoranj, a učiteljica Tanja Majnarić uredila je kutić kod ulaza u školu.

 

Terenska nastava osmaša u Vukovar

Učenici osmih razreda naše škole, u pratnji učiteljica i učitelja Darinke Šimunčić, Martine i Velimira Ivekovića, Senke Pleše, Sandre Poštić, Mihaele Ljutić, Marte Foglec i Lucije Martinčić, bili su 1. i 2. prosinca na dvodnevnoj terenskoj nastavi u Vukovaru u sklopu projekta „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru”.

Naši osmaši na Memorijalnom groblju u Vukovaru

Došavši u Vukovar, učenici su slušali predavanje o Domovinskom ratu i Bitki za Vukovar te su uz vodiča obišli izložbeni prostor Memorijalnog centra Domovinskog rata koji se nalazi u krugu vojarne. Nakon ručka krenuli su u razgledavanje Gradskog muzeja Vukovar i Muzeja vučedolske kulture. Slobodno vrijeme iskoristili su za razgled Vodotornja i obilazak grada. Navečer su se zajedno s učenicima drugih škola družili u disku.

Na Memorijalnom groblju lampion su zapalile Melani Brežac i Nika Lugomer, 8. b.

Pred dvorcem Eltz

Drugoga dana terenske nastave posjetili su najznačajnija memorijalna mjesta Grada Heroja. To je bila crkva sv. Filipa i Jakova, Spomen-dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Vukovarska bolnica, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Spomen-dom Ovčara te masovna grobnica na Ovčari. Uz to su još prolazili i pokraj Kukuruznog puta – Puta spasa, Veleprometa i Borovo Commercea.

Na Ovčari lampion su zapalile Dvina Poharc i Klea Pukec, 8. d.

Matej Miščević i Roko Sabolek, 8. d uz Lavoslava Ružičku.

U knjigu dojmova na Ovčari ime naše škole zapisala je Dvina Poharc, 8. d.

Eva Majdak, 8. c otključava zrakoplov.

Marko Sekelj, 8. d pomaže u demonstraciji oružja.

 

Nakon obilaska memorijalnih mjesta učenici su sudjelovali u Školi mira i kvizu znanja gdje su našu školu predstavljali Lovro Ipša, 8. a i Bartol Krnjak, 8. e te su svojim znanjem u konkurenciji s drugim školama osvojili drugo mjesto (za bod iza Osnovne škole J. J. Strossmayera iz Zagreba).  Borba je bila vrlo napeta jer su učenici bili izjednačeni u prvome krugu te se borili za pobjedu u drugome krugu. Iako nisu pobijedili, stekli su znanje o posljedicama Domovinskog rata i važnosti mira u svijetu.

 

Lovro Ipša, 8. a i Bartol Krnjak, 8. e sudjelovali su u kvizu i osvojili 2. mjesto.

Lovro i Bartol sa zahvalnicom.

Više fotografija

Tekst: Janja Karlovčec, 6. r.; Melani Brežac, 8. r.
Fotografije: Martina Iveković, prof.; Vedrana Rađa, prof.;
Nataša Majnarić, uč.; Lucija Martinčić, uč.; Vanja Konfic, uč.; MVR;
Darinka Šimunčić, prof.; Patricia Đurđević, Ivan Pečarić, 8. b;
Gabriela Dokić, Magdalena Ištok, Marta Sokolić, Dora Devčić, 8. a

 

Povezani članci