SŠ „ARBORETUM OPEKA”
Posjet Regionalnom centru kompetentnosti u poljoprivredi

napisao Izvor Osmodec Urednik

Posjet Regionalnom centru kompetentnosti u poljoprivredi

Učenici 8. a i 8. c razreda imali su priliku posjetiti Srednju školu „Arboretum Opeka” i razgledati njezin prelijepi botanički vrt, u kojem ih je najviše oduševila golema tuja (Tuha gigantea)

U obilasku arboretuma, tj. botaničkoga vrta

Srednja škola „Arboretum Opeka” pozvala je dva razreda naše škole na radionicu, razgledanje škole i arboretuma. Škola je Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi, a nalazi se u sklopu perivoja oko istoimenog dvorca u naselju Marčan, općina Vinica, Varaždinska županija.

Odabrani su 8. a i 8. c razred. Učenici su najprije na radionici uz agronomkinju i profesoricu Anu Ernoić Milošević izrađivali aranžmane od materijala koje su već prije pripremili učenici srednje škole.

Poslije su uz profesora poljoprivredne grupe predmeta i agronoma Miljenka Martinčevića razgledali školu, školske staklenike i sadnice, staje i životinje. Na kraju su razgledali arboretum koji stoji uz školu, tj. botanički vrt u kojemu se bilje uzgaja za znanstvene potrebe i za potrebe daljnjega uzgoja. Arboretum se prostire na 64 hektara, ali su osmaši uspjeli obići samo trećinu vrta. Imali su priliku vidjeti i dvorac, koji se trenutno obnavlja.

Učenike je najviše privuklo ogromno zimzeleno stablo po nazivu Tuha gigantea (golema tuja). To je stablo koje može narasti do 60 metara, a grane dosežu do tla. Iz tla izvire više debala koja tvore cjelinu u obliku stošca, a u unutrašnjost se može ući kao u kućicu. 

Na kraju izleta učenici su se mogli poslužiti kiflicama i sokovima, a dobili su bočice te čestitke kao mali znak pažnje.

Tekst i fotografije: Magdalena Božić, 8. a

Povezani članci