SJEĆANJE NA HOLOKAUST
I sljedećeg proljeća čekat ćemo žute šafrane

napisao Izvor Osmodec Urednik

I sljedećeg proljeća čekat ćemo žute šafrane

Učenici 5. c razreda sa svojom su razrednicom Vedranom Rađa posadili lukovice žutih šafrana u sklopu projekta kojim se obilježava Međunarodni dan sjećanja na holokaust. Ovo je drugi put da naša škola sudjeluje u tome projektu 

Učenici 5. c razreda i njihova razrednica Vedrana Rađa uključili su se u projekt Šafran te je tako naša škola nastavila suradnju s irskom zakladom za obrazovanje o holokaustu. Cilj je projekta upoznavanje mladih ljudi s temom holokausta i podizanje svijesti o opasnostima diskriminacije, predrasuda i nesnošljivosti.

Zaklada HETI opskrbila nas je lukovicama žutog šafrana koje smo u srijedu, 25. listopada posadili u znak sjećanja na milijun i pol židovske djece i tisuće druge djece koja su umrla u Holokaustu. Žuti cvjetovi podsjećaju na žute Davidove zvijezde koje su Židovi bili prisiljeni nositi pod nacističkom vlašću. Šafran cvate krajem siječnja ili početkom veljače, otprilike u vrijeme Međunarodnog dana sjećanja na holokaust (27. siječnja).

Šafrani prošlogodišnjeg 8. c uljepšali su nam školski okoliš, a nadamo se da će se isto dogoditi i nadolazećeg proljeća. U iščekivanju da šafrani procvjetaju, učenici će sudjelovati u izrađivanju materijala za pano te proučavati knjige i filmove vezane uz temu holokausta.

 

Tekst i fotografije: Vedrana Rađa, prof.

Povezani članci