ŠKOLE ZA AFRIKU
Odgoj u humanitarnome ozračju

napisao Izvor Osmodec Urednik

Odgoj u humanitarnome ozračju

Naša se škola ove školske godine uključila u veliki projekt međunarodne organizacije UNICEF  koja je više od 70 godina u službi djece. Učenici su uključeni u brojne aktivnosti s ciljem skupljanja novčane pomoći za djecu Etiopije

Štand naše škole na Božićnom sajmu rukotvorina

Ove školske godine naša škola sudjeluje u UNICEF-om programu „Škole za Afriku” kojim se želi osigurati sredstva za obrazovanje djece u Etiopiji. U program je uključeno šest razrednih odjeljenja i njihovih učitelja, a pojedine aktivnosti provode se i na izvannastavnim grupama.

– Naše putovanje ovim programom započelo je samom prijavom naše škole. U program su se uključili ovi učitelji: Sandra Maurović sa svojim 4. c, Lucija Martinčić s učenicima 3. a, Gordana Horvat Mesić s učenicima 5. d, Darinka Šimunčić s učenicima 7. b, Sandra Poštić sa svojim 7. c i članovima izvannastavne aktivnosti Ljubitelji glazbe te ja s učenicima 7. a i članovima likovne grupe. Koordinator cijelog programa za našu školu je Elvira Kiš Miklečić, socijalna radnica. Odmah u rujnu svi su uključeni učitelji morali proći edukaciju, učenici su dobili radne materijale s kojima su došli promotivni plakati i prepoznatljive kutijice/kasice u obliku kućica. – ispričala je učiteljica Senka Pleše.

Za svaki mjesec isplanirane su aktivnosti. U listopadu je u zbornici škole proveden dvodnevni sajam za učitelje. Učitelji su donirali svoje stvari i dali ih nekome drugome u zamjenu za dobrovoljni prilog.

Skupljeno je 1.210,00 kn, a novac je upotrijebljen za kupovinu materijala za kreativne radionice, na kojima su učenici izradili božićne ukrase i uporabne predmete: boriće, kuglice, vjenčiće, drvene kućice, ukrasne svijeće, čestitke, podmetače za čaše, balerine od žice… Održane su i kreativne radionice s roditeljima u 3. a i 4. c razredu.

Svi su se ti radovi mogli kupiti na Božićnom sajmu rukotvorina održanom na Trgu Antuna Nemčića od petka do nedjelje, 2. – 4. prosinca. Brojni posjetitelji kupili su gotovo sve radove čime je prikupljeno 4.917,60 kn koji će biti uplaćeni na UNICEF-ov račun.

– Od početka studenog vrijedni učenici izrađivali su božićne ukrase koje smo u zamjenu za dobrovoljni prilog poklanjali građanima na Božićnom sajmu rukotvorina. Za ovu akciju nam je pomogao i 5. c sa svojom razrednicom Jadrankom Crnić i učiteljica Vedrana Rađa koja nam je donirala ukrase za bor koje je sama izradila. Bilo je jako hladno i kišovito, ali smo to odradili bez teškoća i punih srca jer znamo da ćemo time nekome pomoći. – otkrila je učiteljica Pleše.

Trenutno se provodi akcija „Kuglica želja” u kojoj učenici za novčanu donaciju dobiju kartonsku „kuglicu” na kojoj napišu svoju želju i objese ju na uređene panoe ispred zbornice naše škole. Učenici su na „kuglice” zapisali vrlo raznovrsne želje.

– Na velikom broju kuglica ispisana je želja da Hrvatska nogometna reprezentacija pobijedi Brazil. Eto, kažu stari ljudi: dobro se dobrim vraća. Budući da je ovo humanitarna akcija, postoji veća mogućnost da se želje ispune! Čisti dokaz je i pobjeda nad Brazilom! – šali se učiteljica Pleše.

A aktivnosti se nastavljaju i dalje.

– U planu nam je i prodajni štand u Hrvatskom domu prije i tijekom božićne priredbe koja naša škola priprema za građanstvo 22. prosinca. U veljači planiramo romantičnu aktivnost pod nazivom „Zagonetno srce”, pripremamo veliki scensko-glazbeni spektakl za Dan škole vezan uz Etiopiju i „Škole za Afriku”, a tijekom cijele nastavne godine odgajamo naše učenike u humanitarnom ozračju, učimo ih empatiji, održavamo razne radionice na kojima učenici upoznaju Etiopiju i Afriku, njihovo stanovništvo, običaje… Do sada su učenici stvarno pozitivno reagirali i vesele se svakoj aktivnosti, povezali su se međusobno. Pravi ih je užitak gledati kako rastu u svim segmentima osobnosti i sudjelovati u svemu tome. – zaključila je učiteljica Pleše.

 

UNICEF provodi brojne programe vezane za dječja prava. Jedan od tih programa je i „Škole za Afriku”. To je program kojeg je 2004. započeo veliki humanitarac Peter Krämer jer je smatrao da je obrazovanje ključno za budućnost i napredak afričkih zemalja u kojima ljudi žive u velikom siromaštvu. Tijekom ovih godina programu se priključuju uz veliki broj osnovnih škola i mnogobrojni vrtići i srednje škole. Svake godine se pomaže jednoj zemlji. Prošle godine bio je to Madagaskar, ove godine Etiopija. Djeca u Etiopiji odrastaju u jednoj od najvećih kriza današnjice. Zahvaljujući ovom programu, više od 30 milijuna djece u Africi dobilo je priliku za školovanje. Osim što je obrazovanje pravo svakog djeteta, ima životno važnu ulogu jer pomaže djeci zaštiti se od bolesti, podiže se svijest o higijeni. Osim toga, za mnogu je djecu ručak koji dobiju u školi jedini obrok u danu. Djeca čije majke znaju čitati imaju 50 % veću šansu doživjeti petu godinu života. Više od 42 milijuna stanovnika Etiopije trenutno nema pristup pitkoj vodi. Gradnjom škole UNICEF osigurava pitku vodu učenicima koji je mogu ponijeti i svojim obiteljima.

 

Prikupljena sredstva osiguravaju:

140 kuna ( 18,85 eura) = olovke i bilježnice za 35 učenika

380 kuna ( 50,43 eura) = školski ruksaci za jedanaestero učenika

470 kuna ( 62,38 eura) = školovanje jednog djeteta sa svim potrebnim priborom i troškom poučavanja za jednu godinu

515 kuna ( 68,35 eura) = paket za igru i učenje za rad sa 60 djece

990 kuna ( 131,40 eura) = „škola u kutiji” – kutija s priborom i svim materijalima potrebnim za odgojno-obrazovni rad jednog učitelja s 40 učenika

1100 kuna ( 146 eura) = edukacija dvoje učitelja osigurava kvalitetno učenje 80 djece osnovnoškolske dobi

Tekst: Melani Brežac, 7. r
Fotografije: Senka Pleše, dipl. uč.; Lucija Martinčić, uč.;
Sandra Maurović, uč.; Anđelka Balić, uč.; MVR

Povezani članci