Top
Bolji svijetŠkolska godina 2022./2023.

ŠKOLE ZA AFRIKU
Odgoj u humanitarnome ozračju

Odgoj u humanitarnome ozračju

Naša se škola ove školske godine uključila u veliki projekt međunarodne organizacije UNICEF  koja je više od 70 godina u službi djece. Učenici su uključeni u brojne aktivnosti s ciljem skupljanja novčane pomoći za djecu Etiopije

Štand naše škole na Božićnom sajmu rukotvorina

Ove školske godine naša škola sudjeluje u UNICEF-om programu „Škole za Afriku” kojim se želi osigurati sredstva za obrazovanje djece u Etiopiji. U program je uključeno šest razrednih odjeljenja i njihovih učitelja, a pojedine aktivnosti provode se i na izvannastavnim grupama.

– Naše putovanje ovim programom započelo je samom prijavom naše škole. U program su se uključili ovi učitelji: Sandra Maurović sa svojim 4. c, Lucija Martinčić s učenicima 3. a, Gordana Horvat Mesić s učenicima 5. d, Darinka Šimunčić s učenicima 7. b, Sandra Poštić sa svojim 7. c i članovima izvannastavne aktivnosti Ljubitelji glazbe te ja s učenicima 7. a i članovima likovne grupe. Koordinator cijelog programa za našu školu je Elvira Kiš Miklečić, socijalna radnica. Odmah u rujnu svi su uključeni učitelji morali proći edukaciju, učenici su dobili radne materijale s kojima su došli promotivni plakati i prepoznatljive kutijice/kasice u obliku kućica. – ispričala je učiteljica Senka Pleše.

Za svaki mjesec isplanirane su aktivnosti. U listopadu je u zbornici škole proveden dvodnevni sajam za učitelje. Učitelji su donirali svoje stvari i dali ih nekome drugome u zamjenu za dobrovoljni prilog.

Skupljeno je 1.210,00 kn, a novac je upotrijebljen za kupovinu materijala za kreativne radionice, na kojima su učenici izradili božićne ukrase i uporabne predmete: boriće, kuglice, vjenčiće, drvene kućice, ukrasne svijeće, čestitke, podmetače za čaše, balerine od žice… Održane su i kreativne radionice s roditeljima u 3. a i 4. c razredu.

Svi su se ti radovi mogli kupiti na Božićnom sajmu rukotvorina održanom na Trgu Antuna Nemčića od petka do nedjelje, 2. – 4. prosinca. Brojni posjetitelji kupili su gotovo sve radove čime je prikupljeno 4.917,60 kn koji će biti uplaćeni na UNICEF-ov račun.

– Od početka studenog vrijedni učenici izrađivali su božićne ukrase koje smo u zamjenu za dobrovoljni prilog poklanjali građanima na Božićnom sajmu rukotvorina. Za ovu akciju nam je pomogao i 5. c sa svojom razrednicom Jadrankom Crnić i učiteljica Vedrana Rađa koja nam je donirala ukrase za bor koje je sama izradila. Bilo je jako hladno i kišovito, ali smo to odradili bez teškoća i punih srca jer znamo da ćemo time nekome pomoći. – otkrila je učiteljica Pleše.

Trenutno se provodi akcija „Kuglica želja” u kojoj učenici za novčanu donaciju dobiju kartonsku „kuglicu” na kojoj napišu svoju želju i objese ju na uređene panoe ispred zbornice naše škole. Učenici su na „kuglice” zapisali vrlo raznovrsne želje.

– Na velikom broju kuglica ispisana je želja da Hrvatska nogometna reprezentacija pobijedi Brazil. Eto, kažu stari ljudi: dobro se dobrim vraća. Budući da je ovo humanitarna akcija, postoji veća mogućnost da se želje ispune! Čisti dokaz je i pobjeda nad Brazilom! – šali se učiteljica Pleše.

A aktivnosti se nastavljaju i dalje.

– U planu nam je i prodajni štand u Hrvatskom domu prije i tijekom božićne priredbe koja naša škola priprema za građanstvo 22. prosinca. U veljači planiramo romantičnu aktivnost pod nazivom „Zagonetno srce”, pripremamo veliki scensko-glazbeni spektakl za Dan škole vezan uz Etiopiju i „Škole za Afriku”, a tijekom cijele nastavne godine odgajamo naše učenike u humanitarnom ozračju, učimo ih empatiji, održavamo razne radionice na kojima učenici upoznaju Etiopiju i Afriku, njihovo stanovništvo, običaje… Do sada su učenici stvarno pozitivno reagirali i vesele se svakoj aktivnosti, povezali su se međusobno. Pravi ih je užitak gledati kako rastu u svim segmentima osobnosti i sudjelovati u svemu tome. – zaključila je učiteljica Pleše.

 

UNICEF provodi brojne programe vezane za dječja prava. Jedan od tih programa je i „Škole za Afriku”. To je program kojeg je 2004. započeo veliki humanitarac Peter Krämer jer je smatrao da je obrazovanje ključno za budućnost i napredak afričkih zemalja u kojima ljudi žive u velikom siromaštvu. Tijekom ovih godina programu se priključuju uz veliki broj osnovnih škola i mnogobrojni vrtići i srednje škole. Svake godine se pomaže jednoj zemlji. Prošle godine bio je to Madagaskar, ove godine Etiopija. Djeca u Etiopiji odrastaju u jednoj od najvećih kriza današnjice. Zahvaljujući ovom programu, više od 30 milijuna djece u Africi dobilo je priliku za školovanje. Osim što je obrazovanje pravo svakog djeteta, ima životno važnu ulogu jer pomaže djeci zaštiti se od bolesti, podiže se svijest o higijeni. Osim toga, za mnogu je djecu ručak koji dobiju u školi jedini obrok u danu. Djeca čije majke znaju čitati imaju 50 % veću šansu doživjeti petu godinu života. Više od 42 milijuna stanovnika Etiopije trenutno nema pristup pitkoj vodi. Gradnjom škole UNICEF osigurava pitku vodu učenicima koji je mogu ponijeti i svojim obiteljima.

 

Prikupljena sredstva osiguravaju:

140 kuna ( 18,85 eura) = olovke i bilježnice za 35 učenika

380 kuna ( 50,43 eura) = školski ruksaci za jedanaestero učenika

470 kuna ( 62,38 eura) = školovanje jednog djeteta sa svim potrebnim priborom i troškom poučavanja za jednu godinu

515 kuna ( 68,35 eura) = paket za igru i učenje za rad sa 60 djece

990 kuna ( 131,40 eura) = „škola u kutiji” – kutija s priborom i svim materijalima potrebnim za odgojno-obrazovni rad jednog učitelja s 40 učenika

1100 kuna ( 146 eura) = edukacija dvoje učitelja osigurava kvalitetno učenje 80 djece osnovnoškolske dobi

Tekst: Melani Brežac, 7. r
Fotografije: Senka Pleše, dipl. uč.; Lucija Martinčić, uč.;
Sandra Maurović, uč.; Anđelka Balić, uč.; MVR

Povezani članci
Predstava „500 ljeta Judite”

Povodom obilježavanja 500 godina od tiskanja djela Judite „oca hrvatske književnosti” Marka Marulića, učenici naše škole sa svojim su mentoricama pripremili 8. Read more

Dan škole OŠ Ljudevita Modeca Križevci – Virtualni koncert i izložbe, šk. god. 2021./2022.

Dan škole OŠ Ljudevita Modeca Križevci 20. svibnja 2022. obilježen je virtualnim koncertom i izložbama.