SUSRET „PRI DRAVSKOM”
Mario i Maja recitirali na susretu glumaca i recitatora

napisao Izvor Osmodec Urednik

Mario i Maja recitirali na susretu glumaca i recitatora

Mario Stjepan Matoić (6. e) i Maja Benčak  (2. b) pod mentorstvom učiteljice Suzane Balić sudjelovali su na 7. Susretu mladih recitatora i glumaca „Pri Dravskom”

Udruga za očuvanje prirodne i kulturne baštine Novog Virja „Konak“ organizirala je u petak, 11. svibnja u Društvenom domu u Drenovici 7. Susret mladih recitatora i glumaca „Pri Dravskom”.

Na susretu je sudjelovalo 50 sudionika i 12 mentora iz Kalinovca, Ferdinandovca, Đurđevca, Kloštra Podravskog, Miholjanca, Križevaca i Novog Virja. Među sudionicima bili su i učenici naše škole Mario Stjepan Matoić (6. e) i Maja Benčak (2. b) pod mentorstvom učiteljice Suzane Balić i uz pratnju pripravnice Andree Šturbek. Mario se predstavio s recitacijom Starinske šege, a Maja je izvela Ivanjsku iskricu.

Gosti susreta bili su pjesnik Ivan Picer i Željko Obad, umirovljeni rukovoditelj odjela za nakladništvo Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu. Oni su govorili o suradnji i trenucima koje su proveli s književnikom i novinarom Miroslavom Dolencom Dravskim rođenim u Novom Virju. Tematikom pretežno vezan za rodnu Podravinu, Dravski je objavio više od 2000 pjesama, novela, basni, pripovijetki, novela, lirske proze, humoreski, eseja, aforizama, epigrama, radijskih i TV drama. Poezijom i prozom surađivao je u dječjim časopisima.

Susret je bio iznimo poučan i zanimljiv. Svi izvođači predstavili su se publici na kajkavskom narječju u narodnim nošnjama svoga kraja. Nakon završenog službenog dijela programa uslijedio je onaj neslužbeni uz pizzu, sok i domaće kolače.

Mario Stjepan i Maja pamtit će ovaj susret zaljubljenika u kajkavsku riječ, običaje, kulturu i poštovatelja riječi i djela Miroslava Dolenca Dravskog kao jedno prekrasno novo iskustvo i druženje.

Tekst i fotografije: Suzana Balić, uč. savj.

Povezani članci