SVJETSKI DAN DIJABETESA
Balansirali plavim balonima

napisao Izvor Osmodec Urednik

Balansirali plavim balonima

U našoj je školi na nastavi tjelesne i zdravstvene kulture obilježen Svjetski dan dijabetesa, 14. studenoga. Učenici su balansirajući plavim balonima pokušali zamisliti kako izgleda život s tom bolešću

Život s dijabetesom je poput konstantnog balansiranja balona za vrijeme svih svakodnevnih aktivnosti

Na satu tjelesne i zdravstvene kulture učenici 5. e, 6. c, 7. e, 8. c i 8. a razreda s učiteljicom Marjanom Fržović obilježili su Svjetski dan dijabetesa, 14. studenoga. Nakon popunjavanja anonimne ankete o dijabetesu učenici su u razgovoru dobili osnovne informacije o šećernoj bolesti. Saznali su o vrstama te bolesti, što dijabetičari čine kako bi regulirali šećer, na koji način se mjeri šećer u krvi i tko sve može oboljeti od šećerne bolesti. Učenici su dobili plave balone koje su trebali održavati u zraku duže vrijeme kako bi osvijestili da je život s dijabetesom tipa 1 poput konstantnog balansiranja balona prilikom svakodnevnih zadataka.

– Svi učenici su dobili uputu kako pomoći osobi koja se nalazi u hipoglikemiji. S velikim interesom i pažnjom odradili su ovakav sat tjelesne i zdravstvene kulture. Potrebno je što više podizati svijest o ovoj kroničnoj bolesti od koje boluje sve veći broj djece i odraslih. – objasnila je učiteljica Fržović.

Više o dijabetesu može se saznati ovdje.

Tekst: Magdalena Božić, 7. r.
Fotografije: Marjana Fržović, prof.

Povezani članci