„U ŠKOLSKOM VRTU I MI RASTEMO”
Školski vrt učenika 1. b pobijedio na natječaju

napisao Izvor Osmodec Urednik

Školski vrt učenika 1. b pobijedio na natječaju

Učenici 1. b razreda sa svojom učiteljicom Sanjom Vujić prijavili su se na natječaj „U školskom vrtu i mi rastemo” Udruge Biovrt  te se njihov projekt našao među pobjedničkim vrtovima

Na Facebook natječaj „U školskom vrtu i mi rastemo” Udruge Biovrt prijavilo se ukupno 77 škola koje su prezentirale svoje fotografije vrtova ili mjesta gdje bi ga željele kreirati. Svoj spiralni vrt začinskog bilja, koji se od prošle školske godine nalazi u dvorištu naše škole, prijavili su i učenici nšeg 1. b razreda sa svojom učiteljicom Sanjom Vujić. Njihov je vrt zahvaljući velikom broju lajkova odabran kao jedan od pet najuspješnijih projekata.

Udruga Biovrt  nagradila je ukupno deset škola poklon paketima u kojima se nalazi Priručnik za pokretanje i vođenje školskih vrtova, deset paketića različitog sjemenja te brošura Očuvajmo biorazzznolikost. Ostalim sudionicima dodijelili su utješne nagrade, brošuru i tri paketića sjemenja.

Prijava učiteljice Sanje Vujić na natječaj:

Moje ime je Sanja Vujić, učiteljica sam razredne nastave u Osnovnoj školi Ljudevita Modeca, Križevci. Već dugo imam želju pokrenuti školski vrt. Kako sam godinama radila na zamjenama to nije bilo lako izvedivo. Tijekom školske godine 2015./2016. sudjelovala sam na stručnom usavršavanju „Škola kao prostor dizajniranja održivog razvoja” u Osnovnoj školi Matija Gubec u Zagrebu koja je bila organizirana u suradnji s udrugom „Zelena mreža aktivističkih grupa”. Tijekom sudjelovanja na stručnom usavršavanju upoznala sam se s načinom izrade začinske spirale, hotela za kukce, povišenih gredica te vrtnog jezerca koji su odlični počeci za izgradnju školskog vrta.

Godine 2016. u Područnoj školi Veliki Raven, gdje sam radila na zamjeni, prvi puta sam izradila začinsku spiral u koju su učenici posadili nekoliko začinskih biljaka na radionici o vrtlarenju povodom Dana škole. Učenicima se ideja jako svidjela pa sam prošle godine u matičnoj školi odlučila pokrenuti izvannastavnu aktivnost Kreativna radionica u kojoj su se učenici malo bolje upoznali sa zadaćama školskog vrta, potrebnim alatima, korisnim kukcima te smo zajedno izradili novu i veću začinsku spiralu koja će mi kasnije uvelike pomoći u pokretanju školskog vrta.

Ove školske godine odlučila sam pokrenuti novu izvannastavnu aktivnost Mali vrtlari sa svojim 1. b razredom  kako bismo tijekom sljedeće četiri godine mogli sudjelovati u izradi školskog vrta od samoga početka. Zainteresiranost za Male vrtlare je bila velika pa su se svi učenici uključili u rad te izvannastavne aktivnosti. Tijekom rujna i listopada uredili smo našu spiralu, sakupili sijeme i osušili nekoliko vrsta biljaka za čaj. Cilj ovakvog projekta izrade začinske spirale jest poučiti učenike istinskim vrijednostima u području vrtlarstva te ukazati na pozitivne prednosti  domaćeg uzgoja povrća i biljaka, time i zdrave prehrane i poučiti ih obrađivanju i oblikovanju školskog urbanog vrta prema načelu ekološke poljoprivrede i održivog razvoja odnosno permakulture. Od uzgojenog začinskog bilja radit ćemo sokove, sušiti biljke za čaj, izrađivati mirisne vrećice, sapune i ostale druge predmete.

Tijekom studenog i prosinca izgradit ćemo hotel za kukce te se upoznati s korisnim kukcima u vrtu. Također krenuli smo u izradu knjižnice sjemena kako bismo sačuvali tradicijske sorte našeg podneblja. Na proljeće ćemo izraditi povišene vrtne gredice u koje ćemo posaditi nekoliko biljaka (kukuruz kokičar, tikvice, rajčice…) koje će učenici odabrati. Povišene gredice bit će uvod u formiranje velikog školskog vrta čiji će se plodovi  koristiti u školskoj kuhinji te velike učionice na otvorenom. Djeca sve više vremena provode u zatvorenim prostorima pa će nam učionica na otvorenom uvelike pomoći da učenici što više borave u prirodi usvajajući pritom nastavne sadržaje te da radom na zemlji usvoje zdrave životne navike poput pravilne prehrane, štednje energenata, svjesnijeg odnosa prema okolišu.

Tekst: Lara Zidarić, 5. r.
Fotografije: Sanja Vujić, mag. prim. edu.

 

Povezani članci