VEČER FRANCUSKO-HRVATSKIH KULTURNIH VEZA
Učenici i učitelji dočarali Francusku

napisao izadmin5

Učenici i učitelji dočarali Francusku

U četvrtak 13. veljače u ugostiteljskom objektu „ Bull 23” održana je Večer francusko-hrvatskih veza „Samo se srcem dobro vidi”. Radi se o kulturno-umjetničkom programu u kojem su po prvi puta učenici i učitelji naše škole nastupili zajedno

Multimedijalni program bio je sastavljen od poezije, glume, glazbe, plesa i izložbe likovnih radova.

Multimedijalni program bio je sastavljen od poezije, glume, glazbe, plesa i izložbe likovnih radova.

Križevčani su dupkom napunili prostor ugostiteljskog objekta „Bull 23” čime se još jednom pokazalo da je Modecima teško pronaći dovoljno velik prostor za svoje programe. Za ovu je prigodu odabrana kavana kako bi se dočarao boemski ugođaj u kakvome su se stvarale mnoge hrvatsko-francuske umjetničke veze.
– Atmosfera je bila odlična i kada je program počeo, osjećala sam se kao da sjedim u nekom francuskom kabareu, baš sam se uživjela! – oduševljeno je komentirala Andreja Bratić.

Prévertovi stihovi u izvedbi profesorā Josipa Žulja i Sandre Poštić.

Prévertovi stihovi u izvedbi profesorā Josipa Žulja i Sandre Poštić.

Program su otvorili profesori Josip Žulj i Sandra Poštić pjesmom Jacquesa Préverta „Je suis comme je suis” („Takva sam kakva jesam”) koju je recitirali na francuskom i hrvatskom jeziku. Nakon toga su voditelji Dora Rebić i Dominik Hunjak pozdravili goste i najavili sljedeću točku, glazbeni trio: Martin Pleše otpjevao je pjesmu „Odlazak” dok su ga Ema Golubić i Luka Lovreković pratili na gitarama.

Gitaristi Luka Lovreković i Ema Golubić

Gitaristi Luka Lovreković i Ema Golubić

Tijekom programa gostima su se predstavili brojni hrvatski velikani koji su privatno ili profesionalno bili vezani uz Francusku. Tako se moglo vidjeti profesora s pariške Sorbone Jurja Slovinca kojeg je utjelovio Vik Mjeda, „oca hrvatske književnosti” Marka Marulića kojeg je glumio Filip Pečarić, rječitog i duhovitog Antuna Gustava Matoša u izvedbi Doriana Dubravca, te velikog slikara Vlahu Bukovca kojeg je predstavio Adam Hunjak. U scenskim prikazima sudjelovale su još Ozana Zagorec i Magdalena Lauš, a poruke o smislu života izrekao je i mali princ, lik iz istoimenog, svjetski poznatog Saint-Exuperyjevog djela, s kojim se poistovjetio Hrvoje Pleše.

Bilo je tu i poezije hrvatskih pjesnika. Stihove Dobriše Cesarića i Vesne Parun govorili su profesori Krunoslav Puškar, Danijela Zagorec, Martina Valec-Rebić i učiteljica Sandra Poje, a priključila im se i bivša učenica naše škole Ana Bratić koja je još jednom dvojezično dočarala Préverta.

Cesarićeve stihove govorile su profesorica Danijela Zagorec i učiteljica Sandra Poje.

Cesarićeve stihove govorile su profesorica Danijela Zagorec i učiteljica Sandra Poje.

U plesnom i glazbenom nastupili su učenici 3. razreda koji su otplesali francuski dvorski ples menuet, solistice Dorotea Vrbančić koja je pjevala pjesmu „La vie en rose” i Zrinka Zagorec s pjesmom „Priere paienne”, Claudia Pittner koja je na harmonici odsvirala skladbu „Am Montparnasse” te gitarist Luka Lovreković sa skladbom „Una limosna por amor de Dios”.

Učenici 3. razreda plesali su menuet.

Učenici 3. razreda plesali su menuet.

Posebno je iznenađenje večeri bilo „izravno javljanje iz Pariza” novinarke Eme Golubić, koja je iz Francuske donijela zanimljive vijesti o postavljanju skulpture Antuna Gustava Matoša u gradiću Issy les Moulineaux, čime je obilježena 100. obljetnica smrti tog velikog hrvatskog pjesnika.

Televizija OŠ Ljudevita Modeca

Nazočne je pozdravila Renata Husinec, predsjednica križevačkog ogranka Matice hrvatske, koja nije krila oduševljenje cjelokupnom idejom i realizacijom kulturne večeri.

Na kraju programa učiteljica Senka Ratković i učenica Lucija Picig predstavile su likovnu izložbu za koju su slike izradili polaznici likovne skupine, nadahnuti umjetničkim pravcem ekspresionizmom.

Izložba likovnih radova polaznika likovne skupine

Izložba likovnih radova polaznika likovne skupine

Nakon programa nastavljeno je druženje uz zakusku koju su pripremili učenici SŠ „Ivan Seljanec” sa svojim voditeljem Markom Hasancem, ukusne francuske kolačiće madeleine koje je pripremila naša kuharica Štefanija Crnić i tortu s motivom Eiffelovog tornja, rad Ane Bratić.

Cijela večer može se pogledati ovdje:

Tekst: Lucija Picig, 6. a
Fotografije: Martina Valec-Rebić, Zlatko Đurin

 

 

Povezani članci