Top
MalciŠkolska godina 2013./2014.

ZORNA NASTAVA
Upoznali kulturne ustanove svoga grada

Upoznali kulturne ustanove svoga grada

Učenici 2. b i 2. c razreda uputili su se krajem studenog u posjet križevačkim kulturnim ustanovama

Učenici su posjetili Gradski muzej, Likovnu galeriju, katedralu i crkvu svetoga Križa

Učenici su posjetili Gradski muzej, Likovnu galeriju, katedralu i crkvu svetoga Križa

U pratnji učiteljica Suzane Balić i Ivke Kajkanić te pripravnice Helene i asistentice Silvije učenici su se najprije uputili u Gradski muzej Križevci. Kustosica Lana Okroša Rožić ljubazno ih je dočekala i znalački vodila u razgledavanju. Pogledali su arheološku, etnografsku, kulturno-povijesnu, cehovsku i sakralnu zbirku te dobili uvid u život ljudi križevačkog kraja od prapovijesti do 20. stoljeća. Saznali su da je zgrada današnjeg muzeja zapravo prva izgrađena kuća u Križevcima.Zatim su posjetili Likovnu galeriju, gdje se među slikama polaznika škole slikanja nalaze i dvije slike učiteljice Ivke, te crkvu sv. Križa, najstariju crkva u gradu, u kojoj se nalazi prekrasni barokni kameni oltar i slika ,,Krvavi sabor križevačkiˮ Otona Ivekovića.

Na kraju su razgledali grkokatoličku katedralu Presvetog Trojstva u Gornjem gradu. S ljepotom i bogatstvom katedrale upoznao ih je profesor Zoran Homen, a osobito ih se dojmio ikonostas, zid sa slikama iz kojega se nalazi oltar.

Tekst: Matea Koren, 8. e
Fotografije: Suzana Balić

 

Povezani članci
PRIREDBA
Spektakl za Dan škole

Ove je godine rođendan naše škole proslavljen glazbeno-scenskim spektaklom kakav se rijetko viđa

PROJEKT O JAPANU
Što osmaši misle o sushiju

I ova je generacija osmaša uz lektiru „Sadako hoće živjeti” istraživala o Japanu. Praktični dio nastave obuhvaćao je degustaciju sushija Read more