100. OBLJETNICA BAJKI
Sretan rođendan „Pričama iz davnine”

napisao Izvor Osmodec Urednik

Sretan rođendan „Pričama iz davnine”

Ove godine „Priče iz davnine” Ivane Brlić-Mažuranić navršile su stotinu godina od prvog izdanja. Povodom 100. rođendana zbirke najljepših bajki u hrvatskoj književnosti u našoj su školi 24. studenog stariji učenici mlađima čitali Ivaninu bajku

brlic-4

Goran, Marta, Emina i Magdalena čitaju bajku „Sunce djever i Neva Nevičica”

Učiteljice Martina Valec-Rebić i Senka Pleše obilježile su sa 7. b i 5. a razredom stotu obljetnicu prvog izdanja Priča iz davnine slavne književnice Ivane Brlić-Mažuranić. Učenici 7. razreda: Marta Knežević, Magdalena Horžić, Goran Dukić i Emina Mikulec pročitali su petašima priču Sunce Djever i Neva Nevičica. Nakon pročitane priče pogledali su kratak film o Ivani Brlić-Mažuranić, a zatim su razgovarali o priči.

Ivana Brlić-Mažuranić je hrvatska spisateljica poznata po pričama i romanima za djecu. Rođena je 1874. u Ogulinu, u slavnoj obitelji Mažuranić (djed joj je bio Ivan Mažuranić, prvi ban pučanin te autor epa Smrt Smail-age Čengića). Živjela je i radila u Slavonskom Brodu, posvećena svojoj obitelji (imala je sedmero djece), obrazovanju i književnom radu. U književnosti postaje poznata 1913.  romanom za djecu Čudnovate zgode šegrta Hlapića, a vrhunac joj je književnoga rada zbirka pripovjedaka Priče iz davnine, objavljena 1916. Nakon duge borbe s depresijom učinila je samoubojstvo u Zagrebu 1938.

 

Tekst: Emina Mikulec, 7. r.
Fotografije: Martina Valec-Rebić, prof.

Povezani članci