IZLET U VARAŽDIN I ČAKOVEC
Prvaši upoznali sjever Hrvatske

napisao Izvor Osmodec Urednik

Prvaši upoznali sjever Hrvatske

U utorak, 6. lipnja učenici 1. b i 1. c razreda sa svojim učiteljicama Suzanom Balić, Ivkom Kajganić i pripravnicom Anitom Svetić uputili su se na jednodnevni izlet u Varaždin i Čakovec

Učenici 1. b i 1. c uzbuđeni su došli na školsko dvorište i s nestrpljenjem čekali polazak na putovanje u Varaždin i Čakovec. Nakon što su se svi udobno smjestili putovanje je počelo. Prva stanica bila je Varaždin. U Varaždinu su posjetili utvrdu Stari grad. U prostorijama utvrde Starog grada nalazi se Gradski muzej Varaždin. Tamo su uz pratnju vodiča upoznali način života srednjovjekovnih imućnih Varaždinaca. Mogli su vidjeti razne predmete i odjeću karakterističnu za to razdoblje. Vidjeli su i slike tadašnjih velikana te raskošno uređene prostorije dvorca.

Nakon zanimljivog i poučnog obilaska uputili su se u Entomološki muzej. Tamo su upoznali svijet kukaca. Također su mogli vidjeti koji to kukci žive u šumama, livadama, u vodi, na obali te u zemlji. Samostalno su pregledavali i proučavali zorno prikazane eksponate kukaca.

Nakon muzeja uslijedila je šetnja do trga na kojem je smještena Gradska vijećnica, varaždinska katedrala i samostan, koji je danas prenamijenjen u prostorije fakulteta. U šetnji su uočili park gdje su se malo poigrali i odmorili. Od silne igre učenici su, naravno, ogladnjeli pa su se brže bolje uputili u Aquacity gdje ih je čekao ukusan ručak i slasni desert.

Nakon ručka je najbolje još malo se poigrati pa su učenici uživali uz jezero, topli povjetarac i prelijepu prirodu. Sve što je lijepo kratko traje pa je tako došlo vrijeme za polazak dalje.

Uputili su se u Sv. Martin na Muri, koji je najsjevernija točka Hrvatske. Tamo su vidjeli mlin na rijeci Muri i upoznali se s načinom na koji mlin radi i funkcijom takvih mlinova u prošlosti. Žubor vode i škripa kamenog žrvnja vratio ih je  u povijest, u davnu 1902. godinu kada je prvi put samljeveno brašno na tom plutajućem „starcu”.  Nedaleko mlina se nalazi skela koja je nekada služila za prijevoz ljudi i stoke s hrvatske na slovensku obalu. Imali  su priliku doživjeti i vidjeti kako je to nekada izgledalo pa su se smjestili na skelu i uzbuđeno čekali pokret. Poslije vožnje valjalo se opet opustiti uz igru.

Uz mlinarsku kuću smješten je  i „labirint ljubavi”, spiralna stazica ograđena „murskim” kamenom. Svima koji njome prođu navodno vraća izgubljenu energiju i jačaju psihu. Učenici su naravno protrčali njome, napunili se energijom i tada bili spremni za novi obilazak.

Posljednja stanica na njihovom putu bio je grad Čakovec. Ovdje su prošetali kroz predivan perivoj Zrinskih i vidjeli dvorac obitelji Zrinski. Nakon tako dugog i ispunjenog dana počastili su se sladoledom i još malo igrali.

Puni dojmova uputili su se kući. Na školskom dvorištu roditelji su s nestrpljenjem čekali svoje mališane koji su im odmah poletjeli u zagrljaj.

Tekst i fotografije: Suzana Balić, uč. mentorica

Povezani članci