Top
PutovanjaŠkolska godina 2016./2017.

IZLET U VARAŽDIN I ČAKOVEC
Prvaši upoznali sjever Hrvatske

Prvaši upoznali sjever Hrvatske

U utorak, 6. lipnja učenici 1. b i 1. c razreda sa svojim učiteljicama Suzanom Balić, Ivkom Kajganić i pripravnicom Anitom Svetić uputili su se na jednodnevni izlet u Varaždin i Čakovec

Učenici 1. b i 1. c uzbuđeni su došli na školsko dvorište i s nestrpljenjem čekali polazak na putovanje u Varaždin i Čakovec. Nakon što su se svi udobno smjestili putovanje je počelo. Prva stanica bila je Varaždin. U Varaždinu su posjetili utvrdu Stari grad. U prostorijama utvrde Starog grada nalazi se Gradski muzej Varaždin. Tamo su uz pratnju vodiča upoznali način života srednjovjekovnih imućnih Varaždinaca. Mogli su vidjeti razne predmete i odjeću karakterističnu za to razdoblje. Vidjeli su i slike tadašnjih velikana te raskošno uređene prostorije dvorca.

Nakon zanimljivog i poučnog obilaska uputili su se u Entomološki muzej. Tamo su upoznali svijet kukaca. Također su mogli vidjeti koji to kukci žive u šumama, livadama, u vodi, na obali te u zemlji. Samostalno su pregledavali i proučavali zorno prikazane eksponate kukaca.

Nakon muzeja uslijedila je šetnja do trga na kojem je smještena Gradska vijećnica, varaždinska katedrala i samostan, koji je danas prenamijenjen u prostorije fakulteta. U šetnji su uočili park gdje su se malo poigrali i odmorili. Od silne igre učenici su, naravno, ogladnjeli pa su se brže bolje uputili u Aquacity gdje ih je čekao ukusan ručak i slasni desert.

Nakon ručka je najbolje još malo se poigrati pa su učenici uživali uz jezero, topli povjetarac i prelijepu prirodu. Sve što je lijepo kratko traje pa je tako došlo vrijeme za polazak dalje.

Uputili su se u Sv. Martin na Muri, koji je najsjevernija točka Hrvatske. Tamo su vidjeli mlin na rijeci Muri i upoznali se s načinom na koji mlin radi i funkcijom takvih mlinova u prošlosti. Žubor vode i škripa kamenog žrvnja vratio ih je  u povijest, u davnu 1902. godinu kada je prvi put samljeveno brašno na tom plutajućem „starcu”.  Nedaleko mlina se nalazi skela koja je nekada služila za prijevoz ljudi i stoke s hrvatske na slovensku obalu. Imali  su priliku doživjeti i vidjeti kako je to nekada izgledalo pa su se smjestili na skelu i uzbuđeno čekali pokret. Poslije vožnje valjalo se opet opustiti uz igru.

Uz mlinarsku kuću smješten je  i „labirint ljubavi”, spiralna stazica ograđena „murskim” kamenom. Svima koji njome prođu navodno vraća izgubljenu energiju i jačaju psihu. Učenici su naravno protrčali njome, napunili se energijom i tada bili spremni za novi obilazak.

Posljednja stanica na njihovom putu bio je grad Čakovec. Ovdje su prošetali kroz predivan perivoj Zrinskih i vidjeli dvorac obitelji Zrinski. Nakon tako dugog i ispunjenog dana počastili su se sladoledom i još malo igrali.

Puni dojmova uputili su se kući. Na školskom dvorištu roditelji su s nestrpljenjem čekali svoje mališane koji su im odmah poletjeli u zagrljaj.

Tekst i fotografije: Suzana Balić, uč. mentorica
Povezani članci
ANKETA
Kamo nakon osnovne škole?

Raspitali smo se među osmašima koju će školu upisati nakon osnove. Lijepo je znati da puno mladih želi pomagati drugima

ČITANJE NE POZNAJE GRANICE
Slovenski učenici u posjetu našoj školi

U sklopu međunarodnog projekta Čitanje ne poznaje granice/Branje ne pozna meja (http://citanjenepoznajegranice.weebly.com) 7. lipnja 2017. održan je susret dviju škola. Read more