Top
KulturaŠkolska godina 2016./2017.

POTICANJE ČITANJA
Prvaši sudjelovali u projektu „Posvojeni pisac”

Prvaši sudjelovali u projektu „Posvojeni pisac”

Učenici 1. b uz pomoć svoje učiteljice Suzane Balić i knjižničarke Romane Erhatić odradili su nesvakidašnji projekt poticanja čitanja. Mali čitatelji „posvojili” su Željku Horvat-Vukelju, odnosno proučili njezin život i djelo, ali i dopisivali se s njom

Projekt poticanja čitanja Posvojeni pisac provodio se među učenicima 1. b razreda tijekom školske godine s ciljem stjecanja navike čitanja, osjećaja uživanja u čitanju i razvoju čitalačkih sposobnosti učenika. Književnica koju je razred posvojio bila je Željka Horvat-Vukelja. Projekt je realiziran  kroz razne aktivnosti: radionice, čitanje naglas, natjecanje u recitiranju pjesama / izradi likovnih radova, izrade plakata o omiljenoj knjizi, promidžbe zdravog čitanja u razredu (bolji čitači čitaju slabijim čitačima u razredu), ankete, dramatizacije igrokaza sa štapnim lutkama, kvizove i prezentacije.

Nositeljice projekta bile su učiteljica razredne nastave Suzana Balić i knjižničarka Romana Erhatić. Provodio se na način da su učenici  kroz prezentaciju saznali o životu i stvaralaštvu poznate književnice, nakon toga su na vrata stavili natpis razred Željke Horvat-Vukelja i posvajanje je krenulo.

Tijekom godine sakupljali su građu o književnici, pisali joj pisma i e-pisma, slali fotografije razreda, učeničke likovne radove, dojmove o knjizi, čestitke prigodom blagdana i s užitkom čitali sva njezina djela. Na kraju projekta upriličen je  susret s književnicom, podijeljene su zahvalnice za sudjelovanje u projektu učenicima i učiteljicama te prigodni pokloni izdavača.

Cijeli projekt podržala je i Školska knjiga, a književnica je nesebično podijelila svoje slobodno vrijeme (kojeg nema previše jer je i dalje dosta aktivna) učenicima i potpuno im se posvetila. U ovom projektu učenici su uz Hrabricu, Balončicu, Leteći glasovir, Panjoglav, Slikopriče, Miška  i druge njezine priče na zanimljiv način razvili interes za knjigu, upoznali autoricu, savladali tehniku čitanja, preuzeli sve veću ulogu u čitanju i pritom uživali.

Tekst i fotografije: Suzana Balić, uč. mentorica
Povezani članci
ANKETA
Kamo nakon osnovne škole?

Raspitali smo se među osmašima koju će školu upisati nakon osnove. Lijepo je znati da puno mladih želi pomagati drugima

IZLET U VARAŽDIN I ČAKOVEC
Prvaši upoznali sjever Hrvatske

U utorak, 6. lipnja učenici 1. b i 1. c razreda sa svojim učiteljicama Suzanom Balić, Ivkom Kajganić i pripravnicom Read more