Top
KulturaŠkolska godina 2016./2017.

ČITANJE NE POZNAJE GRANICE
Slovenski učenici u posjetu našoj školi

Slovenski učenici u posjetu našoj školi

U sklopu međunarodnog projekta „Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja” (http://citanjenepoznajegranice.weebly.com) 7. lipnja 2017.  održan je susret dviju škola. Osnovnu školu Ljudevita Modeca posjetili su učenici 5. b razreda Osnovne škole Šmartno iz Slovenije u pratnji svoje učiteljice Jožice Žurga, knjižničarke Vanje Adamlje i zamjenika ravnatelja Tomaža Rozine

Naši su učenici tijekom godine surađivali s 5. b razredom Osnovne škole Šmartno, a projekt u našoj školi provodili su učenici 4. b razreda, njihova  učiteljica Brankica Salopek i knjižničarka Romana Erhatić. Goste smo dočekali u školi gdje smo im pripremili prigodan program dobrodošlice, a doček je uveličala i Križevačka djevojačka straža.

Nakon toga smo s gostima krenuli u razgledavanje i upoznavanje grada. Daljnji program i predstavljanje projekta koji su obje škole provodile tijekom školske godine odvijao se  u Multimedijskoj dvorani  Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci. Učenici su prezentirali književna djela koja su čitali i aktivnosti kojima su čitanje popratili, međusobno se bolje upoznali te razmijenili iskustva i dojmove. Prikazali su svoj rad i trud koji su uložili u projekt, istraživali su o zemljama partnera, glavnim gradovima te predstavili svoj grad i svoju školu. Kreativne uratke koje su učenici sami izradili međusobno su si i poklonili.

Kasnije smo razgledali knjižnicu i spomen sobu Domovinskog rata. Ravnateljica Marijana Žulj pokazala nam je knjigu poznatog slovenskog polihistora  J. V. Valvasora što je slovenske goste posebno oduševilo jer se nisu nadali da knjižnica ima u posjedu tako vrijednu knjigu.  J. V. Valvasor jedno je vrijeme boravio u dvorcu Bogenšperk koji se nalazi u njihovoj općini Šmartno pri Litiji. Nakon ručka u našoj školi druženje je uskoro završilo jer su gosti planirali posjetiti i Zagreb. Suradnja dvaju škola nastavit će se i sljedeće godine.

Tekst: Romana Erhatić, knjižničarka
Fotografije: Brankica Salopek, učiteljica
Povezani članci
ANKETA
Kamo nakon osnovne škole?

Raspitali smo se među osmašima koju će školu upisati nakon osnove. Lijepo je znati da puno mladih želi pomagati drugima

IZLET U VARAŽDIN I ČAKOVEC
Prvaši upoznali sjever Hrvatske

U utorak, 6. lipnja učenici 1. b i 1. c razreda sa svojim učiteljicama Suzanom Balić, Ivkom Kajganić i pripravnicom Read more