ČITANJE NE POZNAJE GRANICE
Slovenski učenici u posjetu našoj školi

napisao Izvor Osmodec Urednik

Slovenski učenici u posjetu našoj školi

U sklopu međunarodnog projekta „Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja” (http://citanjenepoznajegranice.weebly.com) 7. lipnja 2017.  održan je susret dviju škola. Osnovnu školu Ljudevita Modeca posjetili su učenici 5. b razreda Osnovne škole Šmartno iz Slovenije u pratnji svoje učiteljice Jožice Žurga, knjižničarke Vanje Adamlje i zamjenika ravnatelja Tomaža Rozine

Naši su učenici tijekom godine surađivali s 5. b razredom Osnovne škole Šmartno, a projekt u našoj školi provodili su učenici 4. b razreda, njihova  učiteljica Brankica Salopek i knjižničarka Romana Erhatić. Goste smo dočekali u školi gdje smo im pripremili prigodan program dobrodošlice, a doček je uveličala i Križevačka djevojačka straža.

Nakon toga smo s gostima krenuli u razgledavanje i upoznavanje grada. Daljnji program i predstavljanje projekta koji su obje škole provodile tijekom školske godine odvijao se  u Multimedijskoj dvorani  Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci. Učenici su prezentirali književna djela koja su čitali i aktivnosti kojima su čitanje popratili, međusobno se bolje upoznali te razmijenili iskustva i dojmove. Prikazali su svoj rad i trud koji su uložili u projekt, istraživali su o zemljama partnera, glavnim gradovima te predstavili svoj grad i svoju školu. Kreativne uratke koje su učenici sami izradili međusobno su si i poklonili.

Kasnije smo razgledali knjižnicu i spomen sobu Domovinskog rata. Ravnateljica Marijana Žulj pokazala nam je knjigu poznatog slovenskog polihistora  J. V. Valvasora što je slovenske goste posebno oduševilo jer se nisu nadali da knjižnica ima u posjedu tako vrijednu knjigu.  J. V. Valvasor jedno je vrijeme boravio u dvorcu Bogenšperk koji se nalazi u njihovoj općini Šmartno pri Litiji. Nakon ručka u našoj školi druženje je uskoro završilo jer su gosti planirali posjetiti i Zagreb. Suradnja dvaju škola nastavit će se i sljedeće godine.

Tekst: Romana Erhatić, knjižničarka
Fotografije: Brankica Salopek, učiteljica

Povezani članci