7. DJEČJI „KRANJČIĆ”
Još jedan uspješan festival dječjeg stvaralaštva

napisao Izvor Osmodec Urednik

Još jedan uspješan festival dječjeg stvaralaštva

Naša je škola po sedmi put bila organizator i domaćin Susreta hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” na kojemu su nagrađeni najbolji likovi i literarni radovi pristigli na natječaj

Plesačice iz 2. razreda

U subotu 21. travnja održana je završna svečanost 7. Susreta hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” za književno i likovno stvaralaštvo učenika osnovnih škola. Tom je prigodom u velikoj dvorani Hrvatskoga doma javno izveden dio nagrađenih radova, svečano su uručene 24 nagrade, otvorena virtualna izložba likovnih radova te predstavljen zbornik „Čuvarica srca moga”. Zatim su u našoj školi održane su radionice za učenike i mentore, a susret je završio posjetom knjižnici i muzeju križevačke grkokatoličke katedrale.

Svečanost dodjele nagrada

Na početku susreta okupljene su pozdravili predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Marko Katanović i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije Ana Mušlek, a nazočili su viša savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje Ivona Nakić-Vojnović, provincijal Hrvatske kapucinske provincije fra Jure Šarčević, prodekan Fakulteta filozofije i religijskih znanosti prof. dr. Anto Gavrić, ravnatelj Katoličke osnovne škole u Požegi Želimir Žuljević i križevački župnik Stjepan Soviček.

Uslijedila je dodjela nagrada po kategorijama i žanrovima (poezija, proza, igrokazi, likovno stvaralaštvo), koje su osigurali Glas Koncila, Školska knjiga, Verbum, Galerije hrvatske sakralne umjetnosti i televizije „Laudato”, Naklada Ljevak i Ogranak Matice hrvatske Križevci.

Dodjela nagrada u žanru proze

POEZIJA
1. mjesto: Magdalena Černušak, 8. r. Katoličke osnovne škole u Požegi: „Litanije novog doba” (mentorica Romana Thür)
2. mjesto: Hana Boban, 8. r. Katoličke osnovne škole u Požegi: „Bezgrješno začeće” (mentorica Romana Thür)
3. mjesto: Leona Drvenkar, 2. r. OŠ Tomaša Goričanca iz Male Subotice: „Mama” (mentorica Ljiljana Rinkovec)

PROZA
1. mjesto: Fabijan Vođinac, 6. r. OŠ„Josip Kozarac” iz Slavonskog Šamca: „Crveni karanfili Majčine ljubavi…” (mentor Josip Galović)
2. mjesto: Hana Čukelj, 7. r. OŠ Sesvete: „Majka ili majčinstvo?” (mentorica Marica Balog)
3. mjesto: Petar Šarkanj, 6. r. OŠ Belec: „Gradnja utvrde Belecgrad” (mentor Mario Šimudvarac)

IGROKAZI
1. mjesto: Anita Platnjak, 8. r. OŠ Visoko kraj Novog Marofa: „Majka propovjednika” (mentor Tibor Martan)
2. mjesto: Suzana Kunović, 6. r. OŠ Belec: „Sretan broj male Ive” (mentor Mario Šimudvarac)
3. mjesto: Iva Krešić, 4. r. OŠ Retkovec iz Zagreba: „Najljepša mama” (mentorica Dinka Mock)

LIKOVNI RADOVI
1. mjesto: Helena Marčec, 2. r. OŠ Tomaša Goričanca iz Male Subotice: „Majka” (mentorica Ljiljana Rinkovec)
2. mjesto: Đulijano Horvat, 8. r. OŠ Jože Horvata iz Kotoribe: „Majka Terezija” (mentorica Barbara Horvat)
3. mjesto: Nina Grdan, 1. r. OŠ Berek: „Šetnja s majkom” (mentorica Milica Herceg)

Javna izvedba prvonagrađenog igrokaza

Susret su uime organizatora predvodili naš ravnatelj Dražen Bokan i predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” Tanja Baran te koordinatorice natječaja i Susreta Martina Valec-Rebić i Danijela Zagorec. Kroz program su vodili učenici Dora Bečirović i Antonije Gnječ.

Za lijep glazbeni ugođaj pobrinuli se mali školski zbor (pod vodstvom učitelja Ozrena Bogdanovića), Marta Šiler (voditeljica i klavirska pratnja: Sandra Poštić), učenici glazbene škole Dora Marin na gitari (voditeljica: Emina Trivanović) i Adela Balić na tamburi (klavirska pratnja: Gordana Božić), kao i plesačice naše škole Magdalena Božić, Ines Čevisek, Dora Devčić, Magdalena Ištok, Sasha Karre, Eva Majdak, Pia Sertić, Larisa Šantatić, Petra Šoštarić, Karla Tomašić, Ella Lučki, Klara Berend, Rossana Tinodi i Rea Hrković (pod vodstvom učiteljice Jelene Kuzijev).

Radionice i okrugli stol u školi

Nakon susreta u našoj je školi poslužen ručak te su održane radionice za mentore i učenike. Za mentore je radionicu vodila profesorica Nada Babić, a za učenike učiteljice s. Pija Herman i Lucija Martinčić. U školi se mogla razgledati i izložba „Ruža svijeta” u kojoj su izloženi nagrađeni literarni radovi te 31 likovni rad koji je ušao u zbornik. Za postav izložbe, kao i oblikovanje pozornice u Hrvatskome domu, pobrinula se učiteljica Senka Pleše.

Susret je završen posjetom knjižnici i muzeju križevačke grkokatoličke katedrale.

Natječaj s temom majke

Završnoj je svečanosti prethodio natječaj na temu Majka/majka, koji je trajao od 15. listopada do 15. prosinca 2017. Pristigao je 241 književni te 189 likovnih radova iz ukupno 89 škola s područja cijele Republike Hrvatske. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo, koje su činili Sonja Tomić, Nada BabićVojmil Žic i Tomislav Buntak, odabralo je 24 najbolja rada (18 književnih i 6 likovnih) kojima su dodijeljene glavne i dodatne nagrade. Za objavu u zborniku „Čuvarica srca moga” stručno je povjerenstvo izabralo 65 književnih i 31 likovni rad.

U organizaciji natječaja i susreta pomogli su još sljedeći učitelji: Ana Andrić, Anđelka Balić, Romana Erhatić, Irena Horvat, Matea Hrebak, Valentina Jurišić, Petra Kačarovski, Ivana Dokuš Komarica, Leo Kranjec, Mihaela Ljutić, Selma Picig, Tihomir Pleša, Gordana Podravec, Krunoslav Puškar, Dejan Stovrag, Ankica Špoljarić Mandić, Vedrana Rađa i Ana Tkalčec.

Pokrovitelji završnoga susreta 7. Dječjeg „Kranjčića” bili su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Križevci, Koprivničko-križevačka županija, Školska knjiga i Prigorski Media d. o. o., a doprinos organizaciji Susreta dale su križevačke župe sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina, Red sestara bazilijanki hrvatske viceprovincije, Glazbena škola Alberta Štrige, Pučko otvoreno učilište i roditelji djece Osnovne škole Ljudevita Modeca.

 

Tekst i fotografije: MVR

Povezani članci