NOĆ KNJIGE 2018.
Čak petnaest aktivnosti u čast knjige

napisao Izvor Osmodec Urednik

Čak petnaest aktivnosti u čast knjige

U našoj je školi prvi put obilježena Noć knjige, nacionalna manifestacija poticanja čitanja. Tijekom cijeloga dana održano je petnaest različitih radionica i drugih aktivnosti

– Ove školske godine naša se škola prvi put uključila u manifestaciju Noći knjige, koja se već sedmu godinu odvija u Hrvatskoj, a povod su joj važni datumi, kao što je Dan hrvatske knjige 22. travnja i Svjetski dan knjige 23. travnja. Organizirali smo velik broj aktivnosti, odazvao se velik broj učitelja, što me razveselilo, osobito to što se nisu prijavili samo učitelji hrvatskog jezika i razredne nastave, nego su za obilježavanje dana knjige i čitanja bili zainteresirani i ostali učitelji – učitelji tjelesnog, biologije, fizike, matematike… Učenici su istraživali, čitali, pisali, slikali, recitirali, slušali priče, natjecali se… – objasnila je knjižničarka Romana Erhatić, koordinatorica provedbe manifestacije u našoj školi.

Niži razredi

Učenici 1. a razreda sa svojom su učiteljicom Natašom Marković obilježili Noć knjige likovnom radionicom Knjige budućnosti.

– Učenici su najprije upoznali kako su izgledale prve knjige u prošlosti, od čega su bile načinjene te prelistali najstarije knjige iz naše školske knjižnice. Nakon toga slikali su kako zamišljaju knjige u budućnosti. – objasnila je učiteljica Marković.

Učenici 1. b razreda obilježili su Noć knjige radionicom nazvanom Pričaonica. Priču im je pročitala knjižničarka Romana Erhatić, a likovnu radionicu vodila je učiteljica Brankica Salopek.

– Prije slušanja priče s učenicima smo razgovarale o naslovu  priče te o značenju riječi koje će se u priči spominjati. Pažljivo su slušali priču Najotmjeniji div u gradu Julie Donaldson jer ih je nakon odslušane priče čekala igra pamćenja detalja iz priče, vježbanja s knjigom i crtanje. Učenici su imali i nagradni zadatak, a najbrže su točne odgovore dali Matija Kamenjak, Tena Budja i Katja Sinković te su nagrađeni slikovnicama. – ispričala je učiteljica Salopek.

U 2. b razredu učiteljice Suzana Balić i Andrea Šturbek održale su radionicu pod nazivom Čitamo i glumimo uz knjige Sonje Zubović.

– Pročitali smo Priče poučnice: Lisica i Kudrica Mudrica i Umišljena vjeverica, te Šale i pohvale: Vau vau, bau bau, jao jao, i kuku i pomagaj! Nakon čitanja i analize učenike smo podijelile u četiri skupine. Svaka skupina dobila je zadatak odglumiti zanimljive situacije iz priča. Priče su bile edukativnog karaktera te su djeca iz njih izvukla životne pouke koje su ujedno prikazala glumom. – ispričala je učiteljica Balić.

Učenici 2. a i 3. c s učiteljicama Lucijom Martinčić i Sandrom Poje odlično su se zabavili na likovnoj radionici S knjigom u budućnost.

– Učenici su imali zadatak osmisliti izgled knjige u budućnosti. Bilo je raznih ideja: vodena knjiga, knjiga s raznim tipkama koje ti omogućuju izbor priče koju poželiš, knjiga u koju možeš ući i slijediti omiljeni lik  te knjiga uz koju, kada čitaš, imaš osjećaš da izvodiš sve pokrete likova… – otkrila je učiteljica Poje.

Učenici 4. c učiteljice Tanje Majnarić osmislili su kviz o lektirnim djelima koje su čitali tijekom školske godine.

– Potaknuti brojnim kvizovima u medijima, učenici 4. c poželjeli su osmisliti kviz za buduće naraštaje četvrtaša, koji će se koristiti na satovima lektire. Osmislili su pitanja vezana uz obvezne lektire za 4. razred: Šumu Striborovu, Regoč i Družbu Pere Kvržice. Pitanja su zapisivali na kartončiće, koje smo zatim plastificirali. U osmišljavanju pitanja sudjelovali su: Ana Štefoić, Lana Crnčić, Sara Androić, Iva Novosel, Janko Antun Jakopović, Mihaela Višak, Dolores Višak, Dora Posavec i Dora Lovreković. – rekla je učiteljica Majnarić.

Noć knjige 4. d obilježio je izložbom likovnih radova pod naslovom Knjiga budućnosti.

Učenici 2. r. Područne škole Veliki Raven sa svojom su učiteljicom Anđelkom Balić održali radionicu čitanja, pjevanja i vježbanja s knjigom.

– Održali smo radionicu Čitamo, pjevamo i vježbamo s knjigom. Uz čitanje je bilo puno smijeha i  veselja! Učenicima je bilo jako lijepo i zabavo. Veselimo se sljedećoj Noći knjige! – otkrila je dojmove svojih učenika učiteljica Balić.

Učenici Područne škole Vojakovački Osijek sa svojim su učiteljem Tihomirom Plešom imali pjesničko-likovnu radionicu nadahnutu pjesmom Stanari u slonu.

– Pjesma nam je bila motivacija, zatim smo obojili slona kao simbol mira, važnosti našeg odrastanja uz lijepe misli koje nalazimo u knjigama. Na slona su učenici zalijepili slike koje su izrezali i koje predstavljaju ono što smatraju važnim da bi bio mir za sve ljude bez obira na boju kože i vjerovanja: ljubav, knjige, školu, prijatelje, hranu i vodu… – ispričao je učitelj Pleša.

Viši razredi

Učenici 6. e razreda obilježili su Noć knjige na satu matematike s učiteljicom Gordanom Podravec različitim aktivnostima.

– Prva aktivnost bila je vaganje znanja: učenici su izmjerili mase matematičkih knjiga. Usput su ih prolistali i vjerovali ili ne – jako su im se svidjele! Druga je aktivnost bila rješavanje matematičkih zadataka tako da točna rješenja daju izreke, kao što su: „Matematika je kraljica znanosti” Karla Friedricha Gaussa ili „Nemoguće je biti matematičar, a da nisi u duši i pjesnik” Sofije Kovalevskaye, a za treću je poslovicu trebalo napisati zadatke da bi rješenja dala poslovicu našeg poznatog metodičara matematike Zdravka Kurnika: „Jedino su u matematici računi uvijek čisti.” U trećoj su aktivnosti učenici iz kataloga izabrali dvije matematičke knjige. Kraj svake su napisali zašto su je odabrali. Zatim su zajednički napisali reklamu/slogan koja bi stajala na ulazu u njihovu matematičku knjižaru kako bi privukli kupce. Bilo je vrlo zanimljivih komentara i ideja! – ispričala je učiteljica Podravec.

Učiteljice Ana Andrić i Mateja Hrebak vodile su radionicu Glagoljaški skriptorij za učenike od 5. do 8. razreda.

– Cilj radionice bio je osvijestiti važnost i ulogu glagoljaških skriptorija u srednjem vijeku prije pojave tiskarskog stroja. Svaka učenica dobila je dvostupačno tiskan tekst (legenda o Križevačkim štatutima preuzeta iz Đurićevih Legendi puka hrvatskoga) pisan glagoljicom koji je trebala prepisati na posebno pripremljen papir tintom i perom. Zadatak je bio naizgled jednostavan i lagan, no ubrzo je postalo jasno da taj posao iziskuje mirnu ruku i visoki stupanj koncentracije. Kako bismo se što više približili tim vremenima, jedini izvor svjetlosti bile su svijeće na klupama, a ugođaju je pridonijela i srednjovjekovna glazba koja je svirala u pozadini. – ispričala je učiteljica Hrebak.

Učiteljice Ankica Špoljarić Mandić, Martina Valec Rebić i Danijela Zagorec organizirale su glazbeno-poetsko poslijepodne na kojemu su nastupali učenici od 3. do 8. razreda, a publika su im bili učenici 5. b razreda.

– Pjesme hrvatskih i stranih pjesnika recitirali su Radmila Vitanović, Željko Sučić, Goran Dukić, Antonije Gnječ, Marta Šiler, David Lučki, Mario Matoić, Sara Pribanović i Leona Rabuzin, a za glazbeni dio pobrinuli su se Gabrijel Božić (gitara) te Magdalena Božić i Dunja Rebić (vokali). – rekla je učiteljica Zagorec.

Noć knjige obilježena je i na satu tjelesne i zdravstvene kulture kod učiteljice Darinke Šimunčić. Učenici 8. a i 8. b radili su ciljane vježbe snage za jačanje muskulature cijeloga tijela i elementarna igra s pomagalom – knjigom.

Na satu biologije kod učiteljice Petre Kačarovski učenici 7. razreda imali su radionicu izrade enciklopedije životinja.

Učenici 6. – 8. razreda s učiteljicom Senkom Pleše imali su likovnu radionicu na kojoj su izrađivali naslovnice za knjigu budućnosti. Radove su izložili u hodniku ispred zbornice.

– Likovna grupa i sedmaši pripremili su izložbu zamišljenih i izmišljenih knjiga. Naslovnice su učenici sami izradili, mogli su raditi postojeće naslove ili su ih mogli izmisliti. – rekla je učiteljica Pleše.

Učitelj fizike Leo Kranjec sa sedmim je i osmim razredom organizirao stvaralačku radionicu Odgovori na pitanja budućnosti fizike. Učenici su pisali priče, pokušavali pronaći teorije i rješenja na zagonetke poput teleportacije, nevidljivosti, života izvan Zemlje…

Pročitajte tekstove:
LUKIN VREMEPLOV
PRIJATELJSTVO NE POZNAJE GRANICA
SESTRE TAYLOR

 

Tekst: Emina Mikulec, 8. r.
Fotografije: Tanja Majnarić, Brankica Salopek, Nataša Marković, Suzana Balić,
Sandra Poje, Tanja Kulović Balić, Anđelka Balić, Tihomir Pleša, Gordana Podravec,
Mateja Hrebak, Martina Valec Rebić, Petra Kačarovski, Senka Pleše, Darinka Šimunčić

 

 

 

Povezani članci