ADVENT U KRIŽEVCIMA
Paljenje prve adventske svijeće i otvorenje etnosobe

napisao Izvor Osmodec Urednik

Paljenje prve adventske svijeće i otvorenje etnosobe

Dunja Rebić sudjelovala je u programu Kulturno umjetničkoga društva Prigorje prigodom paljenja prve adventske svijeće i otvorenja etnosobe

Dunja Rebić čita pjesmu “V tatekove hiže” Laure Tomašić.

Prve nedjelje adventa u organizaciji KUD-a Prigorje i Grada Križevaca upaljena je prva svijeća na adventskom vijencu na Trgu Antuna Nemčića. KUD Prigorje započeo je program izvedbom nekoliko prigodnih pjesama, a zatim je vlč. Dominik Jajić blagoslovio adventski vijenac i objasnio istinsko značenje došašća. Program je obogatio i Ženski vokalni sastav „Pučpuljike” iz Čakovca.

Na otvorenju etnosobe bile su i učiteljice Sandra Maurović i Anđelka Balić.

Nakon programa na trgu otvoren je novi prostor KUD-a Prigorje u zgradi uz crkvu sv. Ane, gdje su nekad bili Križevački štatuti. Brojni posjetitelji imali su priliku vidjeti etnosobu u kojoj je starinski namještaj, tkalački stan, predmeti iz svakodnevnoga života i prikaz božićnih običaja. U drugoj je prostoriji postavljena izložba narodnih nošnja i drugih odjevnih predmeta križevačkoga kraja. U programu otvorenja prostora sudjelovala je učenica naše škole Dunja Rebić. Pročitala je pjesmu učenice Laure Tomašić V tatekove hiže, koja je ušla u zbornik 49. Dana kajkavske riječi u Zlataru.

 

                                                                               Tekst: Dunja Rebić, 6. b
Fotografije: MVR; Grad Križevci; prigorski.hr

Povezani članci