CAP
Već dvanaest godina program prevencije zlostavljanja

napisao Izvor Osmodec Urednik

Već dvanaest godina program prevencije
zlostavljanja 

Jučer je u našoj školi održana radionica za roditelje o CAP programu, programu prevencije zlostavljanja djece. Prošli tjedan radionice su prošli učitelji, a od sljedećeg tjedna započinju radionice za učenike

Roditelji uče kako poboljšati komunikaciju s djetetom i kako razvijati prevencijske vještine kod kuće

Već dvanaest godina u OŠ Ljudevita Modeca pedagoginja Branka Lazor, socijalna radnica Elvira Kiš Miklečić i učitelj Tihomir Pleša provode program prevencije zlostavljanja djece – CAP (Child Assault Prevention). Radi se o jednom od najučinkovitijih programa primarne prevencije zlostavljanja djece, koji se odvija u tri dvosatne radionice – za osoblje škole, roditelje i za učenike drugoga razreda. U radionicama se vizualiziranjem i igranjem uloga učenike poučava što mogu učiniti ako se nađu u opasnoj situaciji te kako se i kome mogu povjeriti.

Roditelje se upoznaje s problemom zlostavljanja, poučava ih se kako da poboljšaju komunikaciju s djetetom i kako da razvijaju prevencijske vještine kod kuće. Cilj radionice za učitelje jest njihovo senzibiliziranje za problem zlostavljanja, upoznavanje s potrebom i obvezom odraslih osoba da zaštite djecu te upoznavanje sa zakonskim obvezama odraslih u slučajevima zlostavljanja.

Sam program osmišljen je 1978. godine u SAD-u od strane Međunarodnog centra za prevenciju napada (ICAP). Udruga roditelja Korak po korak organizirala je 1999. godine prvu edukaciju za stručne suradnike škola te se od 2000. godine program počeo primjenjivati u školama.

Dosadašnja iskustva pokazala su da je program dobro prihvaćen od strane roditelja i učitelja, da su djeca zainteresirana, radionice im se jako sviđaju, smatraju ih korisnim i procjenjuju da su na njima stekli dosta novih znanja.

 

Tekst: Elena Miklečić, 8. r.
Fotografije: Tihomir Pleša, mag. prim. edu., uč. savjetnik

Povezani članci