Top
Bolji svijetŠkolska godina 2016./2017.

CAP
Već dvanaest godina program prevencije zlostavljanja

Već dvanaest godina program prevencije
zlostavljanja 

Jučer je u našoj školi održana radionica za roditelje o CAP programu, programu prevencije zlostavljanja djece. Prošli tjedan radionice su prošli učitelji, a od sljedećeg tjedna započinju radionice za učenike

Roditelji uče kako poboljšati komunikaciju s djetetom i kako razvijati prevencijske vještine kod kuće

Već dvanaest godina u OŠ Ljudevita Modeca pedagoginja Branka Lazor, socijalna radnica Elvira Kiš Miklečić i učitelj Tihomir Pleša provode program prevencije zlostavljanja djece – CAP (Child Assault Prevention). Radi se o jednom od najučinkovitijih programa primarne prevencije zlostavljanja djece, koji se odvija u tri dvosatne radionice – za osoblje škole, roditelje i za učenike drugoga razreda. U radionicama se vizualiziranjem i igranjem uloga učenike poučava što mogu učiniti ako se nađu u opasnoj situaciji te kako se i kome mogu povjeriti.

Roditelje se upoznaje s problemom zlostavljanja, poučava ih se kako da poboljšaju komunikaciju s djetetom i kako da razvijaju prevencijske vještine kod kuće. Cilj radionice za učitelje jest njihovo senzibiliziranje za problem zlostavljanja, upoznavanje s potrebom i obvezom odraslih osoba da zaštite djecu te upoznavanje sa zakonskim obvezama odraslih u slučajevima zlostavljanja.

Sam program osmišljen je 1978. godine u SAD-u od strane Međunarodnog centra za prevenciju napada (ICAP). Udruga roditelja Korak po korak organizirala je 1999. godine prvu edukaciju za stručne suradnike škola te se od 2000. godine program počeo primjenjivati u školama.

Dosadašnja iskustva pokazala su da je program dobro prihvaćen od strane roditelja i učitelja, da su djeca zainteresirana, radionice im se jako sviđaju, smatraju ih korisnim i procjenjuju da su na njima stekli dosta novih znanja.

 

Tekst: Elena Miklečić, 8. r.
Fotografije: Tihomir Pleša, mag. prim. edu., uč. savjetnik
Povezani članci
ANKETA
Kamo nakon osnovne škole?

Raspitali smo se među osmašima koju će školu upisati nakon osnove. Lijepo je znati da puno mladih želi pomagati drugima

IZLET U VARAŽDIN I ČAKOVEC
Prvaši upoznali sjever Hrvatske

U utorak, 6. lipnja učenici 1. b i 1. c razreda sa svojim učiteljicama Suzanom Balić, Ivkom Kajganić i pripravnicom Read more