CRKVA SVETOGA KRIŽA
Na izvoru križevačke povijesti

napisao Izvor Osmodec Urednik

Na izvoru križevačke povijesti

Učenici 6. a i 7. a razreda posjetili su crkvu Sv. Križa, najstariji sačuvani spomenik u Križevcima te jednu od najstarijih crkava kontinentalne Hrvatske

Pod slikom Krvavi sabor križevački Otona Ivekovića i pred oltarom Francesca Robbe

Učiteljice Senka Pleše, Martina Valec-Rebić i Danijela Zagorec vodile su 25. listopada učenike 6. a i 7. a razreda u crkvu Sv. Križa kako bi se upoznali s križevačkom poviješću te likovnim i književnim blagom, a najviše zbog slike znamenitoga slikara Otona Ivekovića koja prikazuje Krvavi sabor križevački iz 1397. Sliku su učenici mogli promatrati dalekozorom. Uspoređivali su prikaz odjeće kralja Sigismunda na Ivekovićevoj slici s opisom u knjizi Krvavi sabor križevački Milutina Mayera, koji je neko vrijeme službovao kao učitelj u našoj područnoj školi u Svetoj Heleni.

Osim slike, učiteljice su spomenule vitraje, orgulje, legendu o nastanku i imenu crkve, a najviše je pozornost učenika privukao oltar od crnog mramora iz 1756., koji je izradio slavni slovensko-hrvatski kipar talijanskog podrijetla Francesco Robba. Čuli su i legendu prema kojoj je oltar došao u Križevce na volovskoj zaprezi iz zagrebačke katedrale u kojoj se nalazio sve do njezine obnove krajem 19. stoljeća.

Učenici oba razreda bili su vrlo zainteresirani. Saznali su mnogo o važnosti i povijesti najstarije križevačke crkve, kao i mnogo činjenica o povijesti Križevaca i važnosti našega grada u povijesti.

Tekst: Magdalena Božić, 7. r.
Fotografije: Danijela Zagorec, prof..; MVR

Povezani članci