Top
Školska godina 2022./2023.Svijet oko nas

CRKVA SVETOGA KRIŽA
Na izvoru križevačke povijesti

Na izvoru križevačke povijesti

Učenici 6. a i 7. a razreda posjetili su crkvu Sv. Križa, najstariji sačuvani spomenik u Križevcima te jednu od najstarijih crkava kontinentalne Hrvatske

Pod slikom Krvavi sabor križevački Otona Ivekovića i pred oltarom Francesca Robbe

Učiteljice Senka Pleše, Martina Valec-Rebić i Danijela Zagorec vodile su 25. listopada učenike 6. a i 7. a razreda u crkvu Sv. Križa kako bi se upoznali s križevačkom poviješću te likovnim i književnim blagom, a najviše zbog slike znamenitoga slikara Otona Ivekovića koja prikazuje Krvavi sabor križevački iz 1397. Sliku su učenici mogli promatrati dalekozorom. Uspoređivali su prikaz odjeće kralja Sigismunda na Ivekovićevoj slici s opisom u knjizi Krvavi sabor križevački Milutina Mayera, koji je neko vrijeme službovao kao učitelj u našoj područnoj školi u Svetoj Heleni.

Osim slike, učiteljice su spomenule vitraje, orgulje, legendu o nastanku i imenu crkve, a najviše je pozornost učenika privukao oltar od crnog mramora iz 1756., koji je izradio slavni slovensko-hrvatski kipar talijanskog podrijetla Francesco Robba. Čuli su i legendu prema kojoj je oltar došao u Križevce na volovskoj zaprezi iz zagrebačke katedrale u kojoj se nalazio sve do njezine obnove krajem 19. stoljeća.

Učenici oba razreda bili su vrlo zainteresirani. Saznali su mnogo o važnosti i povijesti najstarije križevačke crkve, kao i mnogo činjenica o povijesti Križevaca i važnosti našega grada u povijesti.

Tekst: Magdalena Božić, 7. r.
Fotografije: Danijela Zagorec, prof..; MVR

Povezani članci
Predstava „500 ljeta Judite”

Povodom obilježavanja 500 godina od tiskanja djela Judite „oca hrvatske književnosti” Marka Marulića, učenici naše škole sa svojim su mentoricama pripremili 8. Read more

Dan škole OŠ Ljudevita Modeca Križevci – Virtualni koncert i izložbe, šk. god. 2021./2022.

Dan škole OŠ Ljudevita Modeca Križevci 20. svibnja 2022. obilježen je virtualnim koncertom i izložbama.