TERENSKA NASTAVA U ZAGREB
Saznali zašto saonice Djeda Božićnjaka vuku sobice

napisao Izvor Osmodec Urednik

Saznali zašto saonice Djeda Božićnjaka vuku sobice

Učiteljice Sandra Maurović i Nataša Majnarić vodile su učenike 4. b i 4. c razreda na terensku nastavu u Zagreb

Kamenita vrata

Učenici 4. b i 4. c razreda naše škole krenuli su na terensku nastavu u Zagreb 26. listopada 2022. Posjetili su Lovački muzej Hrvatskog lovačkog saveza koji je smješten u vili Volmunt na Tuškancu. Voditeljica muzeja Alenka Bošnjak dočekala nas je sa osmjehom na licu. Vidjeli smo zbirku s više od 400 trofeja divljači. Životinje su preparirane pa su ih djeca mogla i dotaknuti te osjetiti krzno medvjeda i divlje svinje, perje sove i orla te još mnogo drugih životinja. Pogledali smo najveću zbirku ptičjih jaja (više od 1000 komada). Dječaci su se divili lovačkom oružju (52 izloška). Gđa Alenka pričala nam je zanimljive priče o najpametnijim pticama svijeta, vranama i gavranima, fazanima koji žrtvuju svoj život da bi zaštitili svoje mlade i svoju fazanku, ženki orla kako pronalazi svog mužjaka, sobicama koje ustvari vuku saonice Djeda Božićnjaka jer muški sobovi gube rogove u prosincu te kako ptice uče letjeti. Bilo je izuzetno zanimljivo i poučno.

Novinarka Nove TV iznenadila je učenike svojim dolaskom. Snimali su reportažu o divljim svinjama. Izabrala je dvoje učenika koje je intervjuirala, a ostalih par bilo je u pozadini. Isti dan u njihovom dnevniku reportaža je bila i objavljena na dječje oduševljenje.

Kada su se dojmovi malo slegnuli krenuli su dalje. Obišli su i Tehnički muzej Nikola Tesla te Planetarij. Učenici su bili oduševljeni modelom rudnika u stvarnoj veličini gdje su naučili da je rudarstvo veoma stara industrijska grana koja se bavi iskopavanjem ruda, da rudari moraju imati kramp, lopatu, eksploziv, bušilice za zrak, strojeve za utovar i transportnu mehanizaciju. Saznali su da rudari ispod tla dišu pomoću dovodnih cijevi za zrak, koriste plinske maske te da rudarska kaciga može podnijeti udarac od oko 100 kg, a da se ne deformira. Vidjeli su razne stare automobile, nekadašnje avione, prvi zagrebački konjski tramvaj… Neki učenici su bili malo uplašeni, a ostali oduševljeni Planetarijem (mehaničko-optički prikaz zvjezdanog neba i gibanja nebeskih tijela).  Naučili su sve o vatrogascima i vatrogasnim kolima.

Obišli su, također, Gradec i Kaptol (Gornji grad) te ponovili sve o katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava (Zagrebačka katedrala), o Kamenitim vratima, crkvi svetog Marka, Popovom tornju i njegovoj zvjezdarnici, kuli Lotrščak, Banskim dvorima te upoznali zgradu Hrvatskog sabora.

Učenici su bili podijeljeni u male skupine. Jedni su intervjuirali vodiče, drugi su snimali, a treći fotografirali. Nakon kratke vožnje uspinjačom umorni, ali puni novog saznanja s velikim veseljem i pjesmom krenuli su prema autobusu jer su znali da idu u McDonald’s. Na povratku u školske klupe učenici su izradili plakate koje će interpretirati svojim roditeljima na roditeljskom sastanku.

Tekst: Sandra Maurović, uč.
Fotografije: Sandra Maurović, Nataša Majnarić, uč.

Povezani članci