DAN BROJA PI
PIstolovine u OŠ Kalnik

napisao Izvor Osmodec Urednik

PIstolovine u OŠ Kalnik

Naši su učenici sudjelovali u proslavi Dana broja pi u Osnovnoj školi Kalnik

Zajednička fotografija pred školom.

– Malo drugačiji dan u školi bio je lijepa promjena te se nadamo da ćemo uspjeti svake godine pronaći neki „matematički” razlog za druženje i učenje na neformalniji i opušteniji način! – tim riječima učiteljice Gordane Podravec završio je prošlogodišnji izvještaj o Danu broja pi, a upravo je broj pi, sad već tradicionalno ostao razlogom za druženje i učenje.

Osim broja pi kao razloga, nije se mijenjala ni dokazano uspješna suradnja naše škole s OŠ Kalnik. Ove su se godine oni uhvatili u koštac s domaćinstvom, a našu školu predstavljao je 8. d razred u pratnji učitelja Gordane Podravec, Ivane Dokuš Komarica, Marijana Ivanovića i Vedrane Rađa.

Druženje je počelo veselim programom dobrodošlice učenika nižih razreda OŠ Kalnik te prezentacijama učenika o našim školama i učiteljice Gordane Podravec o broju pi.

Prezentacija učenika naše škole.

Radionice

Nakon doručka učenici su podijeljeni u skupine s različitim zadacima. Dječaci iz likovne skupine tehnikom olovke i ugljena ovjekovječili su Ludolpha von Ceulena i Arhimeda. Matematičari su se bavili primjenom broja pi u svakodnevnom životu dok su djevojčice izrađivale i brojem pi ukrašavale predmete za svakodnevnu upotrebu (magneti, čaše, tanjuri). Zanimljivo je bilo i u skupini koja se bavila traženjem datuma rođenja svih sudionika u broju pi. Prevoditelji su uz pomoć učitelja Zlatka Smetiška (koji radi i u našoj i u kalničkoj školi) prevodili pjesmu o broju pi na engleski i njemački jezik. Najvažnije činjenice o današnjem danu saznali smo s plakata šeste skupine, dok je posljednja skupina na dugačkoj traci lijepila znamenke broja pi. Nisu došli do druge bilijarde, ali zato postoji iduća godina.

Upoznavanje s kalničkim krajem

Nakon napornog rada prošetali smo do općinskog poglavarstva općine Kalnik gdje nas je dočekao načelnik Mladen Kešer i upoznao nas s  kalničkom poviješću, trenutnim stanjem i planovima za budućnost.

U crkvi Sv. Brcka susreli smo se s kalničkim župnikom vlč. Zlatkom Lepčićem i razgledali crkvu. Posebno su nas se dojmile freske iz 14. stoljeća.

Kviz za kraj

Povratak u školu nije značio kraj susreta već pripremu izložbe današnjih radova i provjeru znanja koju je u obliku kviza pripremio kalnički učitelj matematike Zoran Bezjak.

Potaknuti poslovicom o zdravom duhu u zdravom tijelu učenici su se u očekivanju ručka bacili u nogometne i odbojkaške okršaje.

Druženje smo, kako to i priliči, završili pjesmom posvećenom broju pi koju učenici 8. d razreda uvježbali s učiteljicom glazbene kulture Sandrom Poštić. Budnim snimateljskim okom događanja je pratio učitelj Ivanović.

Umjesto zaključka, iskoristit ću riječi učenika Matije: „Ovo mi je bio najljepši dan, čak sam uspio naći i novog prijatelja!”

Hvala od srca svim djelatnicima OŠ Kalnik na čelu s ravnateljicom i matematičarkom Đurđicom Sučić na gostoprimstvu i odličnoj organizaciji ovog projekta. Veselimo se idućoj godini i novim matematičkim PIstolovinama.

Tekst: Vedrana Rađa, prof.
Fotografije: Vedrana Rađa, prof.;
Ivana Dokuš Komarica, prof.

Povezani članci