Top
DogađanjaŠkolska godina 2016./2017.

DAN BROJA PI
PIstolovine u OŠ Kalnik

PIstolovine u OŠ Kalnik

Naši su učenici sudjelovali u proslavi Dana broja pi u Osnovnoj školi Kalnik

Zajednička fotografija pred školom.

– Malo drugačiji dan u školi bio je lijepa promjena te se nadamo da ćemo uspjeti svake godine pronaći neki „matematički” razlog za druženje i učenje na neformalniji i opušteniji način! – tim riječima učiteljice Gordane Podravec završio je prošlogodišnji izvještaj o Danu broja pi, a upravo je broj pi, sad već tradicionalno ostao razlogom za druženje i učenje.

Osim broja pi kao razloga, nije se mijenjala ni dokazano uspješna suradnja naše škole s OŠ Kalnik. Ove su se godine oni uhvatili u koštac s domaćinstvom, a našu školu predstavljao je 8. d razred u pratnji učitelja Gordane Podravec, Ivane Dokuš Komarica, Marijana Ivanovića i Vedrane Rađa.

Druženje je počelo veselim programom dobrodošlice učenika nižih razreda OŠ Kalnik te prezentacijama učenika o našim školama i učiteljice Gordane Podravec o broju pi.

Prezentacija učenika naše škole.

Radionice

Nakon doručka učenici su podijeljeni u skupine s različitim zadacima. Dječaci iz likovne skupine tehnikom olovke i ugljena ovjekovječili su Ludolpha von Ceulena i Arhimeda. Matematičari su se bavili primjenom broja pi u svakodnevnom životu dok su djevojčice izrađivale i brojem pi ukrašavale predmete za svakodnevnu upotrebu (magneti, čaše, tanjuri). Zanimljivo je bilo i u skupini koja se bavila traženjem datuma rođenja svih sudionika u broju pi. Prevoditelji su uz pomoć učitelja Zlatka Smetiška (koji radi i u našoj i u kalničkoj školi) prevodili pjesmu o broju pi na engleski i njemački jezik. Najvažnije činjenice o današnjem danu saznali smo s plakata šeste skupine, dok je posljednja skupina na dugačkoj traci lijepila znamenke broja pi. Nisu došli do druge bilijarde, ali zato postoji iduća godina.

Upoznavanje s kalničkim krajem

Nakon napornog rada prošetali smo do općinskog poglavarstva općine Kalnik gdje nas je dočekao načelnik Mladen Kešer i upoznao nas s  kalničkom poviješću, trenutnim stanjem i planovima za budućnost.

U crkvi Sv. Brcka susreli smo se s kalničkim župnikom vlč. Zlatkom Lepčićem i razgledali crkvu. Posebno su nas se dojmile freske iz 14. stoljeća.

Kviz za kraj

Povratak u školu nije značio kraj susreta već pripremu izložbe današnjih radova i provjeru znanja koju je u obliku kviza pripremio kalnički učitelj matematike Zoran Bezjak.

Potaknuti poslovicom o zdravom duhu u zdravom tijelu učenici su se u očekivanju ručka bacili u nogometne i odbojkaške okršaje.

Druženje smo, kako to i priliči, završili pjesmom posvećenom broju pi koju učenici 8. d razreda uvježbali s učiteljicom glazbene kulture Sandrom Poštić. Budnim snimateljskim okom događanja je pratio učitelj Ivanović.

Umjesto zaključka, iskoristit ću riječi učenika Matije: „Ovo mi je bio najljepši dan, čak sam uspio naći i novog prijatelja!”

Hvala od srca svim djelatnicima OŠ Kalnik na čelu s ravnateljicom i matematičarkom Đurđicom Sučić na gostoprimstvu i odličnoj organizaciji ovog projekta. Veselimo se idućoj godini i novim matematičkim PIstolovinama.

Tekst: Vedrana Rađa, prof.
Fotografije: Vedrana Rađa, prof.;
Ivana Dokuš Komarica, prof.
Povezani članci
ANKETA
Kamo nakon osnovne škole?

Raspitali smo se među osmašima koju će školu upisati nakon osnove. Lijepo je znati da puno mladih želi pomagati drugima

IZLET U VARAŽDIN I ČAKOVEC
Prvaši upoznali sjever Hrvatske

U utorak, 6. lipnja učenici 1. b i 1. c razreda sa svojim učiteljicama Suzanom Balić, Ivkom Kajganić i pripravnicom Read more