DAN BROJA PI
Učenici napravili π od keksa i gumenih bombona

napisao Izvor Osmodec Urednik

Učenici napravili π od keksa i gumenih bombona

U našoj su školi učenici 14. ožujka obilježili Dan broja π (pi)

Lara Bradić i Klara Berend

U matematici postoji jedan poseban broj, tajnovit, utkan u samu srž zakonitosti svemira, toliko poseban da čak ima svoj dan, to je Dan broja broja π (pi)! Broj pi predstavlja omjer opsega i promjera kružnice. Njegova vrijednost zaokružena na dvije decimale iznosi 3.14, stoga je baš dan 14. 3. određen kao Dan broja pi.

U našoj su školi učenici 7. c i 8. c s učiteljicom Katarinom Mijić obilježili Dan broja pi zanimljivim aktivnostima. Učenice Lara Bradić i Klara Berend čitale su zanimljivosti o tome broju, koje je pripremila učiteljica Mijić. Zatim su slušali melodiju broja pi.

Učenici 5. d razreda s učiteljicom Gordanom Podravec pridružili su se proslavi malo drugačijim satom matematike. Pogledali su prezentaciju o broju pi kroz povijest i  životu Alberta Einsteina, riješili kratki kviz te se zasladili okruglim kolačima i bombončićima kojima su ispisali to dobro poznato grčko slovo.

Zanimljivosti

Pi ima izuzetno veliku primjenu u matematici i fizici. Pojavljuje se u puno važnih formula, kao što su formule za površinu kruga i elipse, obujma kugle, valjka i stošca. Tisućama godina, ni jedan broj nije toliko zaokupljao znatiželju matematičara kao broj pi. No, ljepota i važnost broja pi daleko prelaze okvire same matematike. Usko je povezan s valovima i ponašanjem atoma. Znanstvenici su otkrili kako je pi utkan u samu srž našeg shvaćanja zakonitosti svemira.

Otkrili su ga Babilonci prije više od 4000 godina. Slavni matematičar Arhimed, koji je živio od 287. do 212. godine  prije Krista, prvi je točno procijenio vrijednost broja pi. Pojavom računala počeli su se obarati rekordi. Godine 1949. računalo ENIAC izračunalo 2037 znamenki broja pi, a krajem 80-ih broj znamenki premašio je milijardu! Broj pi ima beskonačno mnogo znamenki, tako da se i danas nastavlja obaranje rekorda u izračunavanju sve većeg broja znamenki.  Danas je već poznato više od 13 trilijuna znamenki!

Mnogima je veliki izazov zapamtiti što veći broj znamenki broja pi. Zapravo, pamćenje broja pi se pretvorilo u pravo natjecanje, čak (kao i u svakom sportu) postoji svjetska lista najbolje rangiranih!  Trenutni rekord iz 2005. drži Chao Lu iz Kine koji je uspio zapamtiti 67890 znamenki broja pi i tako ušao u Guinnessovu knjigu rekorda. Za taj pothvat Chao Lu se pripremao pune četiri godine i uspio izrecitirati bez greške (u prisustvu komisije) 67890 znamenki broja pi u 24 sata i 4 minute!

Jedna od zanimljivosti je da je upravo dan broja pi, 14. ožujka,  ujedno i rođendan velikog fizičara Alberta Einsteina. Zato se na taj dan u mnogim zemljama, posebno u SAD-u, u sklopu proslave Dana broja pi organiziraju natjecanja u kojima se sudionici pokušavaju što bolje prerušiti u Alberta Einsteina. Same proslave broja pi su vrlo zabavne, najpoznatija je tradicija pečenja pita. Pite su došle u vezu s brojem pi kad je jedan fizičar otkrio da ako se broj pi u obliku 3.14 pročita naopačke, 3.14 postane riječ PIE (engl. pita).

Ljudi su se brojem pi bavili više od 4000 godina, a kako su se oko njega uvijek zapletale i pomalo misteriozne priče, često se  našao u filmovima, knjigama, serijama… tako ga je Hitchcock upotrijebio kao tajnu šifru u svom filmu, a Spock se pomoću njega uspješno obračunao sa zlim računalom u Zvjezdanim stazama. Legenda kaže da je slavni matematičar Arhimed toliko bio zadubljen u proučavanje broja pi da nije ni primijetio da su njegov grad okupirali rimski vojnici. Broj pi je zadivio i brojne umjetnike, proučavao ga je i veliki Leonardo da Vinci, a i slavni Salvador Dali ga je utkao u svoju umjetnost. Pi je tako uspio zaintrigirati matematičare, fizičare, pisce, slikare, glazbenike, lovce na Guinnessa i mnoge druge… i naravno, slavnog gospodina Spocka.

NASA je na svojim stranicama objavila zanimljiv članak – 18 načina na koje NASA upotrebljava broj pi. Također, NASA svake godine obilježava dan broja pi postavljajući na svojim stranicama novi izazov Pi in the sky.

 

KVIZ 

1)  DANA 14. 3. OBILJEŽAVA SE DAN BROJA:

a) 
b) 3.14
c) 14.3
d) e

2) KOJI JE DRUGI NAZIV ZA BROJ PI?

a) Eratostenov broj
b) Einsteinov broj
c) Ludolfov broj
d) Konstantni broj

3) KOLIKO ZNAMENAKA IMA BROJ PI?

a) tri
b) trideset i pet
c) beskonačno
d) koliko hoćemo

4) KAKO SE ZOVE KNJIGA ČIJI SADRŽAJ SU ZNAMENKE BROJA PI?

a) Knjiga pijeva
b) Pijeva knjiga
c) Pijev život
d) Piblija

5) TKO SE RODIO 14. OŽUJKA 1879.?

a) Arhimed
b) John von Neumann
c) Fabrice Bellard
d) Albert Einstein

6)  ALBERT EINSTEIN BIO JE POZNATI:

a) matematičar
b) fizičar
c) nogomataš
d) pisac

7) KOJU NAGRADU JE DOBIO ALBERT EINSTEIN ZA SVOJ RAD?

a) Pullicerovu nagradu
b) Nobelovu nagradu
c) Oskar
d) Porin

8) KAKO GLASI POZNATA EINSTEINOVA IZJAVA?

a) „Šteta što nisam bolje znao matematiku.”
b) „Šteta što nisam bolje znao informatiku.”
c) „Šteta što nisam bolje znao povijest.”
d) „Šteta što nisam bolje znao fiziku.”

Tekst: Lea Štragelj, 8. r.
Zanimljivosti pripremila učiteljica Katarina Mijić
Kviz pripremila profesorica Gordana Podravec
Fotografije: Katarina Mijić, dipl. uč.;
Andrea Šturbek, asist.

Povezani članci