OBLJETNICA SMRTI SV. MARKA KRIŽEVČANINA
Križevce posjetili učenici iz Košica

napisao Izvor Osmodec Urednik

Križevce posjetili učenici iz Košica

Vjeronaučna skupina naše škole ugostila je učenike i njihove učitelje iz Košica (Slovačka), grada u kojemu je 1619. mučen i ubijen sv. Marko Križevčanin

Našu je školu 24. svibnja posjetilo četrdesetak učenika viših razreda Osnovne škole sv. Marka Križina (Križevčanina) iz Košica, mjesta u Slovačkoj, u pratnji ravnateljice i nekoliko učitelja. Doček im je priredio ravnatelj Dražen Bokan i vjeroučiteljica Valentina Jurišić sa skupinom Isusovi učenici.

– Pitate se otkuda to da nam dođu u posjet učenici iz Košica? Naime, naš sveti sugrađanin, sv. Marko Križevčanin, upravo je u Košicama 1619. podnio mučeništvo ne želeći se odreći svoje katoličke vjere. Ove će godine, 7. rujna, biti 500. obljetnica njegove smrti. U Košicama je Marko i proglašen svetim 2. srpnja 1995. – otkrila je vjeroučiteljica Jurišić.

Isusovi su učenici za svoje slovačke goste organizirali kraći kviz na temu života i mučeništva sv. Marka Križevčanina. Zatim su izveli dio igrokaza Blaženi razred te otpjevali pjesmu o sv. Marku Križevčaninu Samo moli za nas uz gitarističku pratnju učenika Gabrijela Božića.

Domaćini su goste poveli u razgledavanje Križevaca i njegovih brojnih sakralnih objekata. Navečer su učenici iz Košica sudjelovali na euharistijskom slavlju u sklopu 11. Dana hrvatskih svetaca i blaženika.

– Gosti su bili toliko oduševljeni programom da su nas pozvali u Košice, a i spremili su pitanja iz kviza kako bi ga preveli i odigrali kad se vrate u Košice. Iako su slovački i hrvatski jezik dva različita jezika, nije bilo zapreka u prijateljskom upoznavanju jednih s drugima, a kad je zatrebalo, u pomoć je uskočila prevoditeljica. – rekla je vjeroučiteljica.

Tekst: Dunja Rebić, 5. r.
Fotografije: Valentina Jurišić, vjerouč.

Povezani članci