MEĐUNARODNI LIKOVNI NATJEČAJ
Dorotejin rad osvojio drugu nagradu

napisao Izvor Osmodec Urednik

Dorotejin rad osvojio drugu nagradu

Likovni rad Doroteje Letoje koji je napravila pod mentorstvom učiteljice Senke Pleše osvojio je drugu nagradu na međunarodnome likovnom natječaju koji organiziraju umjetnici Ante i Ankica Krajačić

Dorotea Letoja i učiteljica Senka Pleše

Učenica naše škole Doroteja Letoja (7. r.) pod vodstvom učiteljice Senke Pleše osvojila je drugu nagradu na međunarodnom likovnom natječaju koji već devetnaest godina raspisuju iločki kipar Ante Krajačić i njegova supruga slikarica Ankica Krajačić za djecu Hrvata u iseljeništvu i učenike iz Hrvatske.

Ove godine tema natječaja bila je Duga – ljepota prirode, legenda, poveznica, nada, pomirenje, prijateljstvo. Autori natječaja navode kako je motiv duge odabran za glavnu temu upravo stoga što ona povezuje nebo i zemlju, a to smatraju metaforom za domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Na natječaj je pristiglo 1250 radova iz 120 škola i udruga.

Izložba odabranih nagrađenih radova seli se po Europi pa je tako proglašenje nagrada i otvorenje izložbe prvo bilo u Gradskoj galeriji u Iserlohnu  i Essenu u Njemačkoj, zatim 6. travnja u Lovasu u Republici Hrvatskoj i na kraju 12. travnja u Karaševu u Rumunjskoj.

Izložba u OŠ Lovas. Dorotejin rad na panou je gore desno.

– Naše su učenice Lucija Čordaš i Tanja Crnčić 2016. na istome natječaju, kad je tema bila Glagoljica u oku i srcu, osvojile prvu nagradu. Dorotea je osvojila drugu nagradu što je izuzetan uspjeh jer je konkurencija jaka i mnogobrojna. Nakon promišljanja o dugi i simbolici zajedništva i povezanosti koju duga u sebi nosi, Dorotea je nacrtala šestero djece različitih narodnosti u svojim folklornim nošnjama: Japanku u crvenom kimonu, Afrikanku obučenu u narančasto, Indijku u žuto, Europljanina u zeleno, Eskima u plavo i Meksikanca u ljubičasto te tako ostvarila traženi motiv. Format rada bio je zadan, A4, dok su likovne tehnike bile dane na izbor. Dorotea se odlučila za kombinaciju akvarela i drvenih bojica. – rekla je učiteljica Pleše.

 

Tekst: Dunja Rebić, 5. r.
Fotografije: Senka Pleše, dipl. uč.;
Zlatko Đuran; www.lovas.hr

Povezani članci