DAN BROJA PI
Znate li vezu Einsteina i Dana broja pi?

napisao Izvor Osmodec Urednik

Znate li vezu Einsteina i Dana broja pi?

Sredinom ožujka učenici petog razreda obilježili su Dan broja pi i rođendan slavnoga fizičara Alberta Einsteina  

broj pi 4

Učiteljica Podravec govorila je petašima o broju pi

Dan broja pi obilježava se diljem svijeta 14. 3. zbog simbolike tih brojeva (broj pi iznosi 3,14). Poklonici broja pi obilježavaju ga pečenjem i gađanjem pitama, raznim radionicama, predavanjima…, a u našoj školi je povodom obilježavanja Dana broja pi učiteljica matematike Gordana  Podravec održala predavanje učenicima petog razreda pa su saznali razne zanimljivosti o broju koji se koristi kod izračunavanja opsega i površine kruga.

Arhimed odredio prve dvije decimale

Svi su učenici pozitivno reagirali na prezentaciju. Saznali su da je broj pi poznat kao 3. 14, ali zapravo ima oko 2. 7 bilijardi znamenki. Godine 1973. izračunata je milijunta znamenka broja pi, sve te znamenke zapisane su u knjizi koja se  zove Piblija. Prve dvije decimale odredio je Arhimed pa se broj pi naziva i Arhimedova konstanta.

pi 1

Učenici slušaju o Arhimedu

Arhimed je bio fizičar i jedan od najvažnijih matematičara u povijesti. Tvorac je tzv. Arhimedovog zakona. Do tog je otkrića došao kada mu je car Hijeron iz Sirakuze naredio da provjeri je li kruna koju mu je napravio zlatar od čistog zlata. Ulazeći u kadu punu vode, došao je do otkrića problema i povikao „Heureka!” jer je shvatio da je svako tijelo uronjeno u tekućinu lakše za masu istisnute tekućine.

Ludolfov broj prema van Ceulenu

U ljudsku je povijest pi ušao još u starom Egiptu, a najraniji zapisi broja pi su pronađeni na svicima papirusa koji su nastali oko 1650. godine prije nove ere. Nakon Arhimeda izračunavanje vrijednosti broja pi okupiralo je brojne matematičare, koji su raznim metodama i formulama dolazili do tek nekoliko sljedećih znamenaka tog broja. Tek je Ludolf van Ceulen izračunao 35 decimala broja pi. Većinu svog života proveo je izračunavajući broj pi te njemu u čast taj broj nazivamo još i Ludolfov broj.

broj pi 3

Nakon predavanja učenici su provjerili što su zapamtili

Einsteinova veza s brojem pi

Zanimljivost vezana uz Dan broja pi jest da je toga dana rođen Albert Einstein. Na pitanje bi li voljeli upoznati slavnoga fizičara svi su odgovorili naravno, a dva najzanimljivija odgovora na pitanje zašto bila su: „Zato što je pametan.” i „Da ga mogu pitati bi li znao složiti Rubikovu kocku.” Iako se njegovo djetinjstvo učenicima nije svidjelo, većina bi htjela biti kao on. Neki su imali smisla za humor i odgovorili da ne bi željeli biti kao on zbog njegove frizure.

broj pi 2

Osim o broju pi govorilo se i o Albertu Einsteinu

Albert Einstein rođen je 14. ožujka 1879. godine i dijeli rođendan s brojem pi. Tijekom svog djetinjstva i školovanja bio je buntovan te je radio samo ono što ga je zanimalo. Pomogao je pri pronalasku atomske bombe, a za svoj rad dobio je Nobelovu nagradu. Jedna od njegovih najpoznatijih izjava glasi: „Šteta što nisam bolje znao matematiku.”

Tekst: Ema Katana, 6. c
Fotografije: Romana Erhatić, knjižničarka

Povezani članci