DRŽAVNI LIDRANO
Ponosni na svoj uspjeh

napisao Izvor Osmodec Urednik

Ponosni na svoj uspjeh

Čak dvoje učenika naše škole sudjelovalo je na državnoj smotri Lidrano, koja se održavala od 25. do 27. ožujka u Šibeniku: Fran Knežević u kategoriji dramsko-scenskog stvaralaštva i Lea Štragelj kao urednica-učenica Izvora 

Fran s mentoricom Suzanom Balić i Lea s mentoricom Martinom Valec-Rebić

Fran i ja smo od 25. do 27. ožujka bili na državnoj smotri literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva LidranNo u Šibeniku. Fran je sudjelovao s monologom Mladena Kopjara Čistoća je pola ljubavi, a ja kao učenica-urednica školskoga lista Izvor. Frana je pripremala učiteljica Suzana Balić, a mene profesorica Martina Valec-Rebić.

Fran na probi za nastup

Svečana dobrodošlica

Nakon što smo se smjestili u hotelu Niko u turističkom naselju Solaris, imali smo slobodno vrijeme do navečer, kad je bilo svečano otvaranje Lidrana. Poslijepodne smo iskoristili za šetnju obalom i razgled etnosela koje se nalazi u sklopu Solarisa, a zatim i za upoznavanje drugih sudionika smotre.

Na svečanom otvorenju 28. Državne smotre Lidrana sve nas je pozdravila ravnateljica Osnovne škole Brodarica Maja Morić i zamjenik gradonačelnika Šibenika Paško Rakić. Poslije svečanog otvaranja započeli su prvi dramsko-scenski nastupi, koji su se nastavili i trajali cijeli sljedeći dan.

Glazbena točka
Franov nastup

Izložba školskih listova

Sljedeći dan započeo je otvorenjem izložbe školskih listova. Profesorica i ja pogledale smo o čemu pišu novinari drugih škola. Uz naš Izvor među izabranim digitalnim listovima našli su se list Mali Goran iz Slavonskog Broda, Bartulin iz Zadra, Zmajček iz Zagreba i Čarobna frula također iz Zagreba.

Od tiskanih listova bili su tu Zlatarske iskrice iz Zlatara, Eugenij iz Ratkovice, Dite zadarsko iz Zadra, Krijesnice iz Koprivnice, Klik iz Zagreba, Naša radost iz Metkovića, Kapljice iz Kaštela Novoga, Cvrkut iz Vrbovca, Klopotec iz Strahotinca te Draško iz Draškovca. Osobito mi se svidio list Cvrkut jer su na zanimljiv način osmislili svoju naslovnicu, a imaju i zanimljivu glavnu temu.

Pozitivne kritike za Izvor

Oko 10.30 započeli su okrugli stolovi za školske listove, novinarske i literarne radove te radijske emisije. Mi smo se uputile u dvoranu Krka 1, gdje su nas čekali članovi povjerenstva smotre za školske listove: Marko Baus, Neven Kepeski i Anita Šojat. Svaki učenik-urednik petnaest odabranih listova morao je predstaviti sebe i školski list, nakon čega je svaki časopis dobio pohvale i savjete za daljnji rad. Izvoru su pohvalili izgled stranice, raznolikost tekstova, ankete te temu broja. Svako predstavljanje završilo je uručivanjem diploma i zbornika mentorima i učenicima.

Važno je spomenuti da je Izvor ovime osmi put sudjelovao na državnom LiDraNu, šest puta pod uredništvom Martine Valec-Rebić (2019., 2018., 2015., 2014., 2013., 2011.), 1998. pod uredništvom Višnje Gverić  i 1979. pod uredništvom Ivanke Palijan.

Nakon rada – uživanje

U poslijepodnevnim satima krenuli smo put Šibenika jer smo željeli vidjeti poznate znamenitosti kao što su katedrala sv. Jakova, srednjovjekovni Samostan sv. Lovre i pećinu Gospe Lurdske. Prošetali smo se rivom, gdje smo u moru – na naše veliko iznenađenje – zatekli labudove. Meni se posebno svidjela katedrala sv. Jakova zbog prekrasnoga portala i rozeta.

Večer sam iskoristila za druženje s novim prijateljicama koje sam upoznala, Reginom iz Molva i Janom iz Koprivnice. Družile smo se i razmjenjivale dojmove o ostalim radovima.

Okrugli stol za recitatore i glumce

Posljednjeg dana boravka na Lidranu Fran i učiteljica Suzana imali su okrugli stol za dramske izraze.  Fran je također dobio pohvale za svoj nastup i savjete kako ubuduće može biti još bolji. Za to smo vrijeme profesorica Martina i ja iskoristile sunčano proljetno jutro tako što smo se prošetale uz obalu mora u potrazi za dobrim kadrovima.

Završna svečanost

U podne je smotra završila svečanošću na kojoj je prikazano nekoliko radova iz svake kategorije. S pojedinačnim scenskim točkama nastupili su Bruno iz Ćavli s monologom Melite Rundek Prigovor broj jedan: Mirko, zašto si malen i Filip iz Zagreba s monologom puža Ljubiti, ljubiti i samo ljubiti. Od skupnih nastupa uživali smo predstavi Hasanaginica koju su izveli učenici iz Imotskog i u igri Kako stoje stvari družine iz Zagreba. Literarni izraz predstavljala je priča Ajvarmen Tea iz Petrijanca, a novinarski Kruška, jabuka… naranča Gite iz Slatine. Svi su školski listovi predstavljeni u zgodnom videozapisu, a poslušali smo i radijsku emisiju Samo se srcem dobro vidi Eme i Lucije iz Slavonskog Broda.

Akcija je ključ uspjeha

Ova tri dana pamtit ću po tome što mi je bio prvi put da sam pozvana na državni Lidrano. Naučila sam puno toga, dobila razne savjete koji su me potaknuli da se još više trudim i da još više pišem i razvijam svoj govor. Vjerujem da bi svatko htio steći ovakvo iskustvo, meni je bila velika čast sudjelovati na Lidranu, a nadam se da neće biti zadnji put. Tijekom Lidrana jedan me citat činio hrabrom: Tajna uspjeha je u volji da služiš bez težnje za nagradom.

Prije polaska

Tekst: Lea Štragelj, 8. r.
Fotografije: MVR

Povezani članci