DRŽAVNI LIDRANO 2015.
Izvor šesti put među najboljima

napisao Izvor Osmodec Urednik

Izvor šesti put među najboljima

Izvor je ponovno pozvan na državnu smotru LiDraNo kao jedan od ukupno petnaest najboljih listova u Hrvatskoj, od čega su samo četiri digitalna

drzavni lidrano 1

Obilje zanimljivih tekstova može se pročitati u najboljim školskim listovima

Naš se školski list Izvor ponovno našao među petnaest najboljih u Hrvatskoj (prosuđivano je njih osamdeset!), stoga smo moja mentorica, profesorica Ana Andrić, i ja kao urednica bile pozvane na državnu smotru LiDraNo u Primoštenu od 23. do 25. ožujka. Izvor je time šesti put sudjelovao na državnom LiDraNu, četiri puta pod uredništvom Martine Valec-Rebić (2015., 2014., 2013., 2011.), 1998. pod uredništvom Višnje Gverić  i 1979. pod uredništvom Ivanke Palijan.

drzavni lidrano 6

Dora i profesorica Ana

Lijepa dobrodošlica

Na svečanom otvorenju smotre u večernjim satima sudionike su pozdravili ravnatelj OŠ Brodarica, koja je domaćin smotre, i Miroslav Mićanović, član povjerenstva za literarni izraz, a dobrodošlicu su nam poželjeli i mladi šibenski glazbenici.

Uslijedili su prvi dramsko-scenski nastupi: petnaest izvođača predstavilo se svojim pojedinačnim nastupima. Nije bilo lako Dori iz Zagreba koja je led probila kazivajući pjesmu Balada o konjčeku. Radi se o pjesmi Stjepana Jakševca čija je kajkavština i meni kao kajkavki teško razumljiva jer je specifična po ikavici. Dojmila me se monodrama Kratak tečaj stranih riječi koju je izvodila Luciana iz Zagreba i monolog Labello Ive iz Osijeka, a moram posebno izdvojiti i meni vrlo dragu narodnu priču Mala vila koju je izvrsno interpretirala Nina iz Šibenika.

drzavni lidrano 12

Svečano otvaranje državne smotre

Listovi sve kvalitetniji

Sljedeći „radni” dan započeo je otvorenjem izložbe školskih listova ispred Kongresne dvorane.  Sa zanimanjem smo pogledale o čemu su pisali novinari drugih škola. Uz Izvor među odabranima našli su se digitalni listovi Breza iz Duge Rese, Mali Goran iz Slavonskog Broda i KGB iz Osijeka.

Od tiskanih listova bili su tu Cvrkut (Vrbovec), Hlapić (Virovitica), Dite zadarsko i Čehuljica (Zadar), Frangipani (Osijek), Kapljice (Kaštel Novi), Vidra (Dubrovnik), Draško (Draškovec) te Čarobna frula, STEN i Jarunski lopoč (Zagreb). Svidio mi se novinski format Jarunskog Lopoča i naslovnica Stena. Posebno bih pohvalila i naše susjede Vrbovčane i njihov Cvrkut jer su na zanimljiv i kreativan način obradili glavnu temu.

drzavni lidrano 2

Izložba školskih listova

Uvijek se može biti još bolji

Oko 11 sati započeli su okrugli stolovi za školske listove, novinarske i literarne radove te radijske emisije. Mi smo se uputile u dvoranu Kaprije u Hotelu Ivan gdje su o školskim listovima govorili profesori Anita Šojat i Srećko Listeš. Svaki učenik-urednik petnaest odabranih listova morao je predstaviti sebe i svoju novinarsku ekipu, nakon čega smo dobili kritike o našemu radu, saznali što odlično radimo, a što bi se moglo popraviti. Izvoru su pohvalili preglednost naslovnice i dizajn te našu temu broja o Ljudevitu Modecu. Predstavljanje je završilo uručivanjem diploma učenicima i mentorima.

Predstavljanje Izvora

Predstavljanje Izvora

Kreativnosti ne nedostaje

Poslije podne smo uspjele pogledati više scenskih skupnih nastupa. Neki od njih zadivili su publiku pa ih je nagradila burnim pljeskom, na primjer skupini iz Zagreba i njihovim Curama s Knežnije. Meni se, također, svidio Postolar i vrag glumaca iz Korenice jer su modernizirali Šenoinu povjesticu prilagodivši je današnjem vremenu.

Večernjem programu slušanja radijskih emisija, priznajemo zbog umora, nismo prisustvovale. Umor nam je izazvala šetnja obalom i razgledavanje hotelskog kompleksa, kojima nismo mogle odoljeti jer je bio prekrasan sunčan dan. Pred lukom sam pokušala kormilariti gusarskim brodom The legend, koji se ljeti pretvara u kafić, a trenutno se renovira za početak turističke sezone.

drzavni lidrano 4

Gusarska kapetanica

Prošetale smo Dalmatinskim etnoselom Solaris koje nudi pogled u nekadašnji život ljudi u tome kraju. Razgledale smo vinski podrum, tkaonicu, uljaru i mlin, u kojima se nude raznovrsni suveniri.

drzavni lidrano 5

Kuća tkalje u Dalmatinskom etnoselu Solaris

Sve što je lijepo kratko traje

Jutro posljednjeg dana iskoristile smo za druženje. Upoznala sam dvije kolegice iz Koprivnice koje su došle s radijskom emisijom o glazbi. U podne smotra završava svečanošću na kojoj se izvode dramsko-scenske točke i čitaju radovi koje su sudionici odabrali kao najzanimljivije. Od pojedinačnih nastupa uživali smo u Balogovom tekstu Divne mojine u izvedbi Ante Borne iz Imotskog, a od skupnih u igri Tri praščića skupine iz Nove Rače.

Literarni izraz predstavljala je priča Laktom u rebra Ume iz Zagreba, a novinarske članak o genocidu pod nazivom gladomor Filipa iz Kašine. Školski listovi predstavljeni su svi u zgodnom videouratku, dok je među radijskim emisijama odabrana ona skupine iz Zagreba pod nazivom Različitost nam je zajednička. Zainteresirani mogu literarne i novinarske radove pročitati u zborniku koji će biti objavljen na mrežnim stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje.

Iako su brzo prošla, ta tri dana ispunjena druženjima, pozitivnom energijom i snagom riječi probudila su u meni želju da se nastavim truditi i usavršavati svoju vještinu pisanja. Jer riječi mijenjaju svijet.

Tekst: Dora Rebić, 8. a
Fotografije: Ana Andrić; Dora Rebić, 8. a

Povezani članci