USKRS
Kaširanje i bojanje pisanice na trgu

napisao Izvor Osmodec Urednik

Kaširanje i bojanje pisanice na trgu

Uoči Uskrsa učenici 3. a razreda pomoću učiteljica Lucije Martinčić i Senke Ratković izradili su veliku pisanicu koju su kasnije bojali na Strossmayerovu trgu  

pisanica na trgu2

Oslikavanje velike pisanice

Nekoliko djece iz mog razreda imalo je priliku izraditi i ukrasiti veliku pisanicu. Izrađivali smo je tako što smo na jedan veliki napuhnuti balon lijepili komadiće novinskog papira. Lijepilo se nekoliko slojeva. Ta tehnika zove se kaširanje. Kada se sve dobro osušilo, jaje je trebalo obojati i ukrasiti. Bilo je postavljeno na gradskom trgu ispred novog Turističkog informativnog centra. Kada smo završili s poslom, unijeli smo ga unutra gdje se održavala izložba pisanica. Naš vrijedan posao bio je nagrađen finim fritulama. Neka djeca u potrazi za skrivenim pisanicama osvojila su i lijepe nagrade.

pisanica na trgu3

Natjecanje u skupljanju pisanica

Klara Knežević: Učiteljica je odabrala sedmero nas koji lijepo crtamo i odvela nas na drugi kat škole u učionicu likovne kulture. Tamo nam je učiteljica Senka Ratković pripremila ljepilo od brašna i vode, napuhala balon i stavila ljepilo u čaše od kave. Kaširali smo balon. Kaširali smo tako da smo uzeli papir, na njega stavili ljepilo i zalijepili ga na balon. Balon je imao četiri sloja, a svaki sloj je bio od drugačije vrste papira. Prvi sloj su bile novine, drugi sloj su bili obični bijeli papiri, treći sloj su bili letci za dućan, a četvrti sloj su opet bili bijeli papiri.

Tekst: Lara Lugomer, 3. a
Fotografije: Lucija Martinčić

Povezani članci