DRŽAVNI LIDRANO
Lorena i Monika: Mi smo svoj cilj osvarile!

napisao Izvor Osmodec Urednik

Lorena i Monika: Mi smo svoj cilj osvarile! 

Doći do državne razine u bilo kojem natjecanju vrlo je veliko postignuće i san svakog učenika koji se u nekom području usavršavao i uložio trud da nešto nauči ili stekne neku novu vještinu. Zadovoljstvo da se nađu u društvu najboljih u području scenskog i novinarskog stvaralaštva imale su osmašice Monika Valec i Lorena Hrković, koje su sa svojim mentoricama Danijelom Zagorec i Martinom Valec-Rebić bile od 20. do 22. ožujka u Primoštenu na 26. državnoj smotri LiDraNo

Monika i Lorena s mentoricama

Ovogodišnja državna smotra Lidrano, koja je trajala od 20. do 24. ožujka, okupila je više od 500 učenika srednjih i osnovnih škola koji su iskazali svoju maštovitost, kreativnost i trud kroz scenski, literarni ili pak novinarski izraz.

Scenografija predstave Djevojčica sa šibicama OŠ August Cesarec – Ivankovo

Dolazak i dobrodošlica

Stigavši u hotel Zora u Primoštenu, mentorice Martina i Danijela te Monika i ja smjestile smo se u sobe i malo odmorile od puta. Ja sam dijelila sobu s Monikom. Kasnije smo razgledale hotel i uputile se u šetnju uz more koje je bilo obasjano sunčanim zrakama. Usput smo se fotografirale i zabavljale.

Slikanje uz more

Navečer smo prisustvovale svečanom otvorenju LiDraNa 2017. Ugodnu dobrodošlicu uputio nam je ravnatelj Emil Božikov iz OŠ Brodarica, koja je ujedno i domaćin ovogodišnje smotre. Program je započeo acapella izvedbom himne, glazbenom točkom i igrokazom koje su pripremili učenici i učiteljice OŠ Brodarica, a nastavio se pojedinačnim scenskim nastupima koji su stigli na državnu razinu smotre.

Kazalište sjena OŠ Lovre pl. Matačića Zagreb

Učili kako još bolje pisati

Sljedeći dan započeo je radno. Oko deset sati ujutro imala sam okrugli stol za samostalne novinarske radove koji su predvodili Snježana Marić, Antonela Nižetić-Capković i Saša Drach. Prvo su nam se svaki od njih predstavili i rekli o svom viđenju Lidrana i koliko već prisustvuju na državnoj smotri. Kada je svaki učenik pročitao svoj tekst, govorili su nam ono što je dobro i ono što bi malo trebalo popraviti, pitali su nas kako je nastao naš rad, o našim školama, listovima, gradu. Dali su nam pregršt savjeta koji će nam, dakako, pomoći pri daljnjem pisanju novinarskih tekstova. Bili su vrlo dragi prema nama i svakom učeniku i mentoru posvetili pažnju.

Predstavljanje Loreninog intervjua

Na kraju, podijelili su nam zahvalnice i zbornike, a moja mentorica i ja dobile smo jedan zbornik i za akademika Stjepana Damjanovića, s kojim sam radila intervju koji me doveo na državnu razinu. Na kraju smo se svi zajedno fotografirali, a članovi povjerenstva su nam zaželjeli da se i dogodine vidimo, čemu se i mi iskreno nadamo.

Primanje diploma i zahvalnica

Zatim smo se Monika, učiteljica Danijela i Martina i ja uputile u kongresnu dvoranu, gdje smo nestrpljivo čekale Monikin nastup. Oduševili su nas i ostali nastupi učenika koji su, kao i Monika i ja, svojim trudom i zalaganjem stigli ovako daleko. Monika je odlično izvela pjesmu Zlatka Tomičića Roda, svi su ju pohvalili, a mi smo bili jako ponosni na nju.

 

Monikin nastup: pjesma Roda Zlatka Tomičića

Završna svečanost i odlazak

Zadnji dan su Monika i učiteljica Danijela imale okrugli stol, gdje su im također govorili što je dobro, a što bi trebalo popraviti. Za to vrijeme učiteljica Martina i ja smo se uputile u šetnju uz more gdje smo mogle još malo upijati sunčeve zrake i miris mora.

Uživanje na suncu s pogledom na staru jezgru Primoštena

U  dvanaest sati popodne prisustvovale smo završnoj svečanosti gdje je sve sudionike smotre srdačno pozdravila Jadranka Žarković-Pečenković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, koja je naglasila da je izrazito bitno poticati dječju kreativnost i talent. Neki scenski, literarni i novinarski radovi po izboru samih sudionika izvođeni su i čitani još jednom.

Monolog Kada je Bog stvarao majku u izvedbi Vanese Vidaković Natrlin iz OŠ Cavtat

Nezaboravno iskustvo

Ovo iskustvo za Moniku i mene bilo je nezaboravno i svakako ćemo ga se prisjećati kada odrastemo, no nadamo se da nam ovo neće biti i zadnje iskustvo s Lidranom te da će Monika jednog dana postati uspješna glumica, a ja, naravno, novinarka. Učiteljice koje su tu bile s nama, nisu nam bile samo učiteljice, već i podrška i poticaj od samog početka. Upoznale smo puno novih prijatelja, stekle nova znanja i dokazale ovim putovanjem i dostignućem da se trud uvijek isplati ma kako god težak put do cilja bio, a mi smo svoj cilj otvarile!

Prijateljice su ostvarile svoj cilj

Tekst: Lorena Hrković, 8. r.
Fotografije: Martina Valec-Rebić, prof.;
Lorena Hrković, 8. r.

Povezani članci