DRŽAVNO NATJECANJE „ČITANJEM DO ZVIJEZDA”
Nastasja, Lana i Klara osvojile 6. mjesto na natjecanju iz čitanja

Nastasja, Lana i Klara osvojile 6. mjesto na natjecanju iz čitanja

napisao Izvor Osmodec Urednik

Nastasja, Lana i Klara osvojile 6. mjesto na natjecanju iz čitanja

Na državnom natjecanju Čitanjem do zvijezda koje se održalo 5. svibnja u Čakovcu učenice Nastasja Sokač, Lana Srbljinović i Klara Mihalić osvojile se 6. mjesto

Nastasja Sokač, Lana Srbljinović i Klara Mihalić s mentoricama

Učenice naše škole Nastasja Sokač, Lana Srbljinović i Klara Mihalić osvojile se 6. mjesto na državnom natjecanju Čitanjem do zvijezda koje se održalo 5. svibnja u Čakovcu. Mentorice su im bile Martina Iveković, Nina Drakulić, Danijela Zagorec i knjižničarka Romana Erhatić.

Na državnu razinu bile su pozvane po dvije najbolje plasirane škole sa županijske razine natjecanja. Iz naše županije je također bila pozvana OŠ Durđevac, kojoj je pripalo 11. mjesto.

Za natjecanje su trebale pročitati tri knjige i riješiti kviz znanja. Zadana literatura bila je Zvijer iz Buckinghamske palače Davida Walliamsa, Pekinezer Princ u službi njezina Veličanstva Krunoslava Mikulana i Sherlock Holmes i grimizna istraga Sir Arthura Conana Doylea.

– Ispiti su bili raznovrsni, na školskom je još bio relativno lagan, ali na državnom je bilo jako teško jer su se stvarno detalji tražili, recimo, trebalo je popuniti rečenicu s riječi koja nedostaje. Omiljeni dio mi je bio razgledavanje gradova jer smo se mogli prošetati i opustiti nakon ispita, i bilo je jako zanimljivo. Naravno, jako sam se razveselila što smo imali priliku upoznati pisca jedne od zadanih knjiga, Krunoslava Mikulana, a i posjetili smo „”slavni prolaz” iz knjige Zmaj ispod Staroga grada te čuli legendu o njemu. Zatvaranje natjecanja mi je bilo malo dosadno jer se jako produžilo. – ispričala je Nastasja Sokač.

– Na natjecanje sam išla opušteno i bez stresa. Znala sam da ćemo ga dobro riješiti jer smo se pripremale i više puta čitale knjige te su nam i rezultati na prethodnim natjecanjima bili odlični. S obzirom na to da sam i prošle godine sudjelovala na državnom, ispit nije bio toliko težak. Više je bilo opće kulture, no bilo je i par pitanja vezanih uz radnju knjige. Uvijek se volim koncentrirati na pisanje i rješavanje, pa sam i ovoga puta bila zadnja gotova s pisanjem. Kao što sam i pretpostavila, odlično smo napisale ispit, jedino su nam se potkrale neke sitne pravopisne greške. Imali smo organiziran razgled grada Čakovca. Uživala sam u šetnji i razgledavanju. Naš vodič pričao je zanimljive čakovačke legende. Pokazao nam je i mjesto koje je inspiriralo Krunoslava Mikulana da napiše roman Zmaj ispod Staroga grada. Kasnije se održao susret s književnikom Krunoslavom Mikulanom i njegovim psićem Princom. Imali smo priliku slikati se s Princom i pomaziti ga. Djeca su postavljala zanimljiva pitanja i usput hranila Princa. Sve u svemu, bilo je jako lijepo iskustvo. – rekla je Lana Srbljinović.

Tekst: Klara Mihalić, 6. r.
Fotografije: Martina Iveković, prof.; Danijela Zagorec, prof.

 

Povezani članci