DVOJE UČITELJA OTIŠLO U MIROVINU
Sretno u mirovini!

napisao Izvor Osmodec Urednik

Sretno u mirovini!

Učiteljica geografije Ruža Zlatar i učitelj tehničke kulture Marijan Ivanović od nove školske godine novopečeni su umirovljenici. Neka im dani u mirovini budu mirni, radosni i ispunjeni aktivnostima koje vole!

Krajem šk. godine 2021./2022. u mirovinu je otišlo dvoje naših dragih učitelja: učiteljica geografije Ruža Zlatar i učitelj tehničke kulture Marijan Ivanović. Na sjednici 31. kolovoza ravnatelj i socijalna pedagoginja predali su im poklon uime kolektiva uz lijepe želje za ispunjene umirovljeničke dane.

Hvala im na profesionalnome pristupu poslu i trudu da svoja znanja i vještine prenesu na mlađe generacije. Prilika je to da se prisjetimo njihovih biografija.

 

RUŽA ZLATAR

Ruža Zlatar rođena je 13. kolovoza 1957. u Varaždinu. Roditelji su joj se preselili u Lubenu, pa je osnovnu školu pohađala u Cugovcu i Gradecu. Gimnaziju je završila u Vrbovcu. Po završetku gimnazije upisala je Pedagošku akademiju u Zagrebu. Prvo radno mjesto bila joj je OŠ Sidonije Rubido Erdödy u Gornjoj Rijeci. Uz rad upisala je Prirodoslovno-matematički fakultet, odsjek Geografije, koju je završila i stekla zvanje profesorice geografije. Od 1. rujna 1991. radila je u OŠ Ljudevita Modeca Križevci, gdje je ostala do umirovljenja.

Geografiju je zavoljela još u osnovnoj školi zahvaljujući izuzetno zanimljivoj učiteljici, koja je u njoj potaknula želju za upoznavanjem novih krajeva i ljudi diljem svijeta. Svoj je predmet poučavala s puno ljubavi i trudila se kod učenika potaknuti interes za geografiju.

Radila je i za nakladničku kuću „Ljevak” kao autorica ispita iz geografije za 6. razred. S učenicima je sudjelovala na natjecanjima iz geografije i postizala dobre rezultate. Jedna joj je učenica sudjelovala na državnom natjecanju, na kojem je osvojila 6. mjesto. Surađivala je i s HTV-om u emisiji „Nulti sat”. U školu je na njezin poziv došao i zamjenik veleposlanika Indije, a kasnije je s kolegicom Danijelom Zagorec i troje učenika bila gost kod veleposlanika Indije. Učenici su bili nagrađeni za esej o Gandiju. Sudjelovala je i u brojnim drugim projektima škole, među kojima se ističe Dan Japana.

Majka je dviju kćeri Petre i Lane, i baka  unuka Eme i Pie. Iz Križevaca se odselila u Zagreb gdje i danas živi. Voli putovati i pa će joj umirovljenički dani biti prilika za nova putovanja.

MARIJAN IVANOVIĆ

Marijan Ivanović rođen je 12. srpnja 1957. u Koprivnici. Djetinjstvo i osnovnoškolsko obrazovanje proveo je u selu Kalnik, gdje mu je majka radila kao učiteljica, a otac je bio djelatnik Elektre Križevci. Na Kalniku boravi do 1971. kad se seli u Križevce, gdje upisuje srednju tehničku školu. Završetkom srednje škole zapošljava se u tvornici „Čelik” Križevci kao tehnolog u pripremi proizvodnje transportne opreme, gdje odrađuje pripravnički staž te postaje samostalni tehnolog. Godine 1978. odlazi na odsluženje vojnog roka. Nakon povratka iz vojske nastavlja raditi u tvornici „Čelik” sve do njezina zatvaranja 1990.

U razdoblju od 1980. slobodno vrijeme provodi baveći se glazbom u nekoliko glazbenih sastava. Provodi najljepše doba u životu s prijateljima na putovanjima i raznim druženjima, a dolazi vrijeme kada treba zasnovati obitelj. Vjenčao se sa suprugom Marinom, a kum na vjenčanju bio mu je Davorin Bogović, bivši frontmen grupe „Prljavo kazalište” s kojim i danas održava bliske i obiteljske veze. Ponosan je otac dvoje djece, sina Ivana i kćeri Sanje, te djed četverogodišnje unuke Lade.

Od 1993. zapošljava se u OŠ Ljudevita Modeca Križevci kao učitelj tehničke kulture. Godine 1995. uz rad upisuje Pedagoški fakultet u Rijeci, na odsjeku za Politehniku i praktičnu nastavu, koji završava te stječe zvanje nastavnika praktične nastave. U jesen iste godine odlazi kao tehnološki višak u Osnovnu školu Kalnik. Tamo predaje tehničku kulturu i informatiku pa ponovo uz rad studira u Rijeci na Filozofskom fakultetu na odsjeku Politehnika i informatika, gdje stječe zvanje magistra edukacije politehnike i informatike. Od 2014. vraća se  u Osnovnu školu Ljudevita Modeca Križevci, gdje radi sve do umirovljenja.

Povezani članci