EDUKACIJA I ZAŠTITA
Osmaši slušali predavanje i cijepili se protiv HPV-a

napisao Izvor Osmodec Urednik

Osmaši slušali predavanje i cijepili se protiv HPV-a

Za učenike osmog razreda održano je predavanje o Humanom papilomavirusu koji može uzrokovati karcinom, nakon čega su se učenici imali priliku i cijepiti protiv tog virusa

Liječnica Mirjana Mitrović Pisačić

U knjižnici naše škole održano je 17. siječnja cijepljenje osmaša protiv HPV infekcije (humani papilom virus). Prije cijepljenja učenici su slušali i predavanje koje je održala liječnica školske medicine Mirjana Mitrović Pisačić.

Cijepljenju je pristupilo oko polovine učenika osmoga razreda.  Primili su prvu dozu cjepiva, a u planu je i druga doza. Preporučljivo je cijepiti se radi smanjenja rizika od infekcije tim virusom i razvoja karcinoma.

Humani papilomavirusi (HPV) su virusi koji uzrokuju bradavice i abnormalan rast tkiva. Postoji više od 100 tipova humanih papilomavirusa, od kojih su neki povezani s genitalnim karcinomima. Tipovi HPV-a 16 i 18 uzrokuju otprilike 70%, a tipovi 16, 18, 31, 33, 45, 52 i 58 otprilike 90% karcinoma vrata maternice (cerviksa). Većina HPV infekcija ne uzrokuje simptome i prolazi sama od sebe. No HPV može uzrokovati karcinom cerviksa kod žena. Karcinom cerviksa je drugi uzrok smrti kod žena diljem svijeta. Prema Registru za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj svake godine oko 350 žena oboli od invazivnog karcinoma cerviksa, a preko 100 ih umre.

Izvor: letak Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo

Tekst: Filip Sučić, 5. c
Fotografija: MVR

Povezani članci