KNJIŽEVNI SUSRET I NATJECANJE GLAGOMATIKA
Dan s piscem, glagoljašem i programerom Tomislavom Beronićem 

napisao Izvor Osmodec Urednik

Dan s piscem, glagoljašem i programerom Tomislavom Beronićem 

Naša je škola 22. svibnja bila domaćinom 8. natjecanja GlagoMatika pa je tom prilikom natjecatelje posjetio autor igre Tomislav Beronić. Kako je Beronić ujedno i pisac, održao je književni susret s učenicima 6. i 7. razreda

Natjecanje GlagoMatika pod budnim okom autora igre Tomislava Beronića

Tomislav Beronić, pisac, istraživač, glagoljaš, programer i autor igre GlagoMatika,  prisustvovao je na 8. natjecanju GlagoMatika čiji je organizator u ovom kolu bila naša škola. Na natjecanju, koje se održalo 22. svibnja, sudjelovalo je 306 učenika iz 37 škola diljem Hrvatske, a natjecalo se i jedanaest učenika naše škole – Patricija Švagelj, Lorena Juršetić Lončar, Martin Brkić, Lovro Brkić, Iva Koprić, Melani Brežac, Hanna Žohar, Lana Valjak, Korina Aleksa, Dominik Nemčić i Jona Rebić.

GlagoMatika je matematičko natjecanje u znanju i prepoznavanju glagoljskih brojeva. Natjecanje se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Staroslavenskog instituta, Agencije za odgoj i obrazovanje te Društva prijatelja glagoljice iz Zagreba.

Budući da je Tomislav Beronić i književnik, s učenicima 6. a i 7. b razreda održao je književni susret na kojemu je predstavio dvije zbirke priča o Frankopanima. Učenicima je na zanimljiv način objasnio povezanost glagoljice i plemićke obitelji Frankopan.

Nakon natjecanja i susreta profesorice Martina Valec-Rebić i Danijela Zagorec odvele su gosta u Križevačku eparhiju gdje je razgledao katedralu Presvete Trojice, biskupski dvor i knjižnicu. Osobito ga je oduševila knjižnica u kojoj se, uz mnoge druge stare i vrijedne knjige i rukopise, čuvaju dvije glagoljske knjige iz 17. i 18. stoljeća.

Tekst: Magdalena Božić, 7. a
Fotografije: MVR

 

Povezani članci